понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  453 прочитания

  Ваксината на Pfizer/BioNTech ще се произвежда и в Африка

  Това стана след като компанията подписа споразумение с южноафриканската Biovac
  22 юли 2021, 14:31 a+ a- a

  Pfizer и BioNTech сключиха сделка с института Biovac в Южна Африка за подпомагане на производството на около 100 милиона дози годишно от тяхната ваксина срещу Covid-19 за Африканския съюз, съобщиха компаниите, цитирани от „Ройтерс“.

  Сделката е да се „напълни и завърши“ ваксината, последните етапи на производството, където продуктът се преработва и поставя във флакони. Той не обхваща сложните процеси на производство на иРНК лекарствени вещества, които Pfizer и BioNTech ще правят в собствените си съоръжения в Европа.

  Споразумението идва, когато Pfizer и BioNTech се опитват да въздействат на членовете на Световната търговска организация (СТО) да подкрепят отказ от някои права на интелектуална собственост за ваксините срещу Covid-19.

  Това ще направи Biovac, съвместно предприятие между правителството на Южна Африка и партньори от частния сектор, една от малкото компании в Африка, обработваща и разпространяваща ваксини срещу Covid-19, и първата, която ще направи това, използвайки технологията иРНК.

  Сделката бележи първия път, когато ваксина срещу Covid-19 ще бъде направена на африканския континент и има потенциал да разшири значително достъпа до дози ваксини, отбелязва STAT. Но критиците и застъпници за пациентите казват, че сделката не стига достатъчно далеч. Тъй като споразумението с Biovac е само за последните етапи на производство, критиците твърдят, че това все още означава, че африканските страни ще трябва да разчитат на глобалния Север за осигуряване на трайно снабдяване с ваксината. 

  Южноафриканската фармацевтична компания Aspen има сделка за „пълнене и завършване“ с Johnson & Johnson за своята векторна ваксина срещу Covid-19, отбелязва „Ройтерс“.

  Африканските държави имат едни от най-ниските нива на ваксинация в световен мащаб и много от тях са зависими от глобалната схема за споделяне на ваксини COVAX, която се бори да постигне резултати.

  Морена Макхоана, главен изпълнителен директор на базираната в Кейптаун Biovac, каза пред „Ройтерс“, че целта е дози да се произвеждат „към втората половина на 2022 г.“ и след това да се увеличи максималната продукция до около 100 милиона дози годишно до началото на 2023 година.

  Разработката на място и инсталирането на оборудването ще започнат незабавно, казаха Pfizer и BioNTech.

  Махоана каза, че Biovac ще модифицира своя завод, като се разшири до линията за пълнене и инвестира в нови фризери, тъй като ваксината трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий.

  Президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса, когото Африканският съюз обяви за свой „шампион по Covid-19“, нарече споразумението пробив в усилията за преодоляване на неравенството във ваксините. Той добави, че това води до обща инвестиция от 200 милиона ранда ($13,6 милиона) през следващите шест месеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 4 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 5 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 5 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 5 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 6 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми