понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  427 прочитания

  Volvo откупува дела си от Geely

  Компанията се готви за IPO по-късно тази година
  22 юли 2021, 10:02 a+ a- a

  Volvo Cars сключи сделка за изкупуване на компанията майка Zhejiang Geely Holding от техните съвместни предприятия в Китай. Този ход може да направи потенциалното първоначално публично предлагане (IPO) за шведския производител на автомобили по-привлекателно за инвеститорите, отбелязва „Ройтерс“.

  Базираната в Ханджоу Geely, която също притежава 9,7% дял в Daimler, заяви по-рано тази година, че обмисля варианти за Volvo, включително IPO и листване на фондовите пазари. През февруари заявените на борсата в Хонг Конг звена Geely Automobile и Volvo Cars отмениха плановете за сливане.

  „Тези две сделки ще създадат по-ясна структура на собственост както във Volvo Cars, така и в Geely Holding“, заяви главният изпълнителен директор на Geely Даниел Ли, който не коментира възможното IPO.

  Анализаторите очакват други чуждестранни производители на автомобили да сключат подобни сделки в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, когато изискването на страната за производство на автомобили да се извършва с местен партньор за съвместно предприятие бъде отменено през следващата година.

  Такива правила за производителите на електрически автомобили вече са премахнати, което позволява на Tesla Inc вече да произвежда и продава превозни средства чрез изцяло притежавани операции в Китай. Volkswagen е придобил контрол над завод за електрически автомобили в източния град Хефей.

  Сделката на Volvo Cars, финансовите условия, за която не бяха разкрити, ще ѝ даде пълна собственост върху производствените заводи в Ченгду и Daqing, китайската компания за продажби и научноизследователската и развойна база в Шанхай.

  Миналата година Volvo Cars продаде над 166 000 автомобила в Китай, а дилърите му предлагат големи отстъпки, за да се конкурират с други първокласни марки като BMW и Audi.

  Geely купи базираната в Гьотеборг компания от Ford след световната финансова криза преди повече от десетилетие и оттогава споделя собствеността върху китайските си заводи.

  Volvo Cars заяви, че трансакциите, които подлежат на регулаторно одобрение, ще се извършват на две стъпки, започвайки през 2022 г. И ще приключат официално през 2023 г.

  Изпълнителният директор на Volvo Cars Хакан Самуелсон заяви през юни, че компанията отбелязва напредък към възможно IPO по-късно през 2021 г. и че въпреки че ще продължи да споделя платформи и компоненти с Geely, те ще го направят на „една ръка разстояние“, в съответствие с начина, по който независимите компании правят бизнес.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 5 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 5 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 5 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 6 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 7 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми