сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3828 прочитания

    Какво е Scaled Agile?

    Какви са ползите и предизвикателствата от практиката и за кои компании е подходяща - Нина Проданова-Йоцева, CEO на ITCE, и Явор Мраморенски, ръководител „Софтуерна разработка“ във „Фадата“, пред Economy.bg
    12 юли 2021, 17:10 a+ a- a

     

    Какво представлява Scaled Agile, има ли разлика с традиционната Agile практика, какви ползи и предизвикателства отправя тя към бизнеса, за кои компании е подходяща и как Covid промени нагласата на бизнеса към прилагането на Agile – тези и други въпроси коментирахме с Нина Проданова-Йоцева, CEO на ITCE, и Явор Мраморенски, ръководител „Софтуерна разработка“ във „Фадата“.

    Нина Проданова-Йоцева е CEO и съосновател на ITCE - консултантска компания, която предоставя иновативни обучения и консултантски услуги за трансформация на технологиите и уменията на модерните компании. Висококвалифициран консултант и лидер с повече от 20 години опит във воденето на сложни проекти и трансформации, Нина е добре познато име в областта на Agile, Scaled Agile & DevOps.

    Явор Мраморенски e ръководител “Софтуерна разработка” във „Фадата груп“ - софтуерна компания, специализирана в областта на застрахователния бизнес; разработваната от нея застрахователна платформа ИНСИС се нарежда сред водещите в световен мащаб според анализаторите от „Гартнер“. Явор е дългогодишен експерт в областта на мениджмънта, ИТ услугите и продуктовите разработки.

    Какво представлява Scaled Agile?
    Нина Проданова-Йоцева: Скалираният Agile е новият начин, по който се организират модерните компании в новата ера на софтуера и повсеместната дигитализация. Той контрастира с класическото бизнес управление, което е йерархично, с много нива на контрол и вече е неадекватно.
    Въвеждането на скалиран Agile означава структуриране на работата в самоорганизиращи се разнородни малки екипи, които самостоятелно развиват продукти и в същото време се синхронизират. Тази организация е динамична и екипите често се реорганизират, за да повишат способността си за иновации на висока скорост.
    Agile екипите са от 5 до 11 души. Когато скалираме, създаваме екипи от екипи и комбинираме срещи, чатове и софтуер за взаимодействие както в рамките на малките екипи, така и между екипите.
    Работата в екип дава възможност на хората да упражняват това, в което са най-силни и да комбинират интересите си с различните силни страни и интереси на останалите в екипа.

    Има ли разлика с традиционната Agile практика?
    Нина: Agile е популярен като модел за стартиращи компании. Все още битува митът, че в средните и големите компании само отделни софтуерни екипи ще практикуват agile в изолация от останалата част от компанията. Това няма смисъл. Компанията развива способността си да се развива на скорост, когато agile мисленето и ценностите са споделени от всички.

    Какви ползи носи Scaled Agile за бизнеса?
    Явор Мраморенски: Ползите за бизнеса са пряко следствие от поставените цели и тяхното постигане. С трансформацията към Scaled Аgile „Фадата“ си постави следните цели: автономни и удовлетворени служители и екипи. Все повече и по-доволни клиенти. По-голяма прозрачност в организацията. Ясна дефиниция и разбиране на приоритетите от всички. По-добро взаимодействие, водещо до по-висока производителност на компанията.
    Освен това наблюдаваме тенденцията големите застрахователни компании в света все повече да прилагат Scaled Аgile като методология на работа. За нас това е отлична възможност да изградим реципрочен модел на сътрудничество, което ще доведе до по-кратък срок на внедряване на нашия софтуерен продукт и по-голяма удовлетвореност и за двете страни.

    За какъв тип компании е подходяща тази методология?
    Нина: Този модел е подходящ за всяка модерна компания. Първата мащабна вълна на трансформация на компаниите към Scaled Agile обхваща компаниите, които предоставят дигитални услуги.
    В ITCE сега едновременно работим по трансформацията на 8 компании, главно от финансовата и софтуерната индустрии, като подготвяме старта на още 2 компании от други индустрии. Обученията по Scaled Agile се удвояват на всеки 6 месеца в последните 3 години.

    Как Covid пандемията промени нагласите на бизнеса по отношение на Agile практиката?
    Явор: „Фадата“ направи своя избор в посока Scaled Аgile преди пандемията. За нас тя единствено затвърди усещането за правилен избор. Пандемията донесе голяма несигурност в бизнеса по целия свят. Застрахователните компании свиха, дори на практика замразиха бюджетите си за ИТ разработки. Scaled Agile дава възможност да добавим стойност за клиентите си, тъй като могат да се докоснат до продукта на един много ранен етап и още в началото да преценят реално ползата от планираната инвестиция. Това по наше мнение е от огромна полза за клиента. Плюс е и фактът, че клиентът запазва и високо усещане за сигурност през целия период на проекта, тъй като регулярно получава стойност, но и доказателство, че изискванията му са правилно разбрани и реализирани.

    Кои са основните предизвикателства, които компаниите срещат при въвеждането на Scaled Agile?
    Нина: Промяната в начина на мислене на мениджърите е огромно предизвикателство. Често техният фокус е върху предотвратяване на грешки. И ако някой сгреши, реакцията им е да увеличат контрола, за да предотвратят грешки в бъдеще. Всичко това води до бюрокрация, която отблъсква креативните хора и привлича тези, които се подчиняват на правила.
    Трансформирането към Agile означава да дадем свобода на хората да правят собствена преценка и да им се доверявамe, вместо да изработваме процеси, които предотвратяват грешки. Ако ние ги избираме заради таланта, знанието и опита им, трябва да се научим да разчитаме на тях. За да са проактивни и да взимат решения, хората имат нужда от контекст, от споделени ценности и разбиране за стойността, която даваме на клиентите. И това не става като изпишем списък от думи. Отговорността на лидерите е да дадат този контекст чрез споделяне, примери и разказване на истории и разбира се, да предоставят открито информация за бизнеса.
    Явор: За трансформационния комитет на „Фадата“ въвеждането на Scaled Agile се оказа като да ремонтираш влак в движение, тъй като ежедневната работа се случва на фона на огромния процес на промяна.
    Трансформацията донесе стрес и за цялата организация – наложихме модел, който промени света на всички.
    Подходът, който възприехме като компания, е индивидуално внимание към всеки един наш служител, допълнителни обучения и много подкрепа.
    Развиваме култура, в която е нормално невинаги да имаш верния отговор, да имаш право да грешиш, но да нямаш право да виждаш, че колега греши и да не му протегнеш ръка за помощ.

    Кои са най-големите промени за бизнеса в резултат на прилагането на Agile?
    Явор: Промяната е голяма както в бизнес процесите, така и в живота на хората. Ние като хора до голяма степен сме израснали с разбирането за следване на авторитети като родител, учител, ръководител, които често са валидирали нашите решения и са отнемали от личната ни отговорност. Agile изразява точно обратния принцип на мислене – всеки носи максимална отговорност спрямо уменията си и информацията, с която разполага. След преодоляването на първоначалния шок от промяната, бизнесът разполага с много по-ангажирани, мотивирани и творчески настроени служители.
    Във „Фадата“ смятаме, че хората са онези, които правят бизнеса успешен.

    Как виждате бъдещето на Agile практиките?
    Нина: Намираме се в преломния момент на 5-ата технологична революция на софтуера и дигитализацията. Преломен момент означава, че компаниите или ще приложат новите технологии и управленски модели, или ще се превърнат в реликви от миналото. Скалираният Аgile e контрастен на класическото управление и много опитни мениджъри няма да се адаптират и ще напуснат. Това не трябва да ни обезсърчава. Напротив, компаниите трябва да са много фокусирани в промяната, да се подготвят за дълго пътешествие на учене, експериментиране и преоткриване. В ITCE имаме солидни акредитации и разнообразен натрупан опит в Scaled Agile Framework и можем да ускорим тези процеси на мащабна промяна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 2 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 2 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 4 часа
    преди 7 часа