петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1006 прочитания

    Google сключи сделка с News Corp

    Междувременно Facebook блокира новинарското съдържание в Австралия
    18 февруари 2021, 10:44 a+ a- a

    Google сключи сделка с медийния конгломерат News Corp, собственост на семейство Мърдок, тъй като проектозакон в Австралия заплашва да застраши бъдещите операции на технологичната платформа в страната, отбелязва CNBC.

    Съгласно тригодишната сделка марките на News Corp. в САЩ, Великобритания и Австралия като The Wall Street Journal и New York Post ще бъдат представени в Google News Showcase. Компаниите ще сключат споразумение за споделяне на приходи от реклами, ще разработят абонаментна платформа, а YouTube ще инвестира във видео журналистика като част от сделката, се казва в съобщение за пресата.

    Google и News Corp. са малко вероятни съюзници, тъй като медийният гигант е дългогодишен критик на Google. News Corp. настоя регулаторите по цял свят да раздробят компанията и я критикува, че съсипва издателите.

    Но сега Google се оказва в несигурно положение в Австралия, където жалбите на News Corp. и други издатели са в основата на някои от най-силните мерки в света срещу технологичните платформи. С новото законодателство австралийското правителство се стреми да изиска онлайн платформи като Google и Facebook да плащат на изданията за показване и свързване към тяхното съдържание.

    Google и Facebook твърдо се противопоставиха на предложението. Google заплаши да изтегли услугата си от страната, ако бъде приета. Facebook заяви, че ще бъде принуден да блокира потребителите в Австралия да споделят новинарско съдържание. Австралийските служители, подкрепящи законодателството, до голяма степен отхвърлиха най-драстичните заплахи. Microsoft, която има собствена търсачка, наскоро заяви, че подкрепя законодателството и би била готова да се придържа към правилата, ако се счита, че влиза в обхвата им.

    Междувременно Facebook блокира търсенето и показване на новинарско съдържание в Австралия. Facebook заяви в сряда (17 февруари), че хората и издателите в Австралия не могат да споделят и гледат новини от местни и международни издания. Съобщението е отговор на предложеното законодателство в Австралия, което би принудило технологичните платформи да плащат на издателите на новини за съдържание.

    „Това, което предложеният закон, въведен в Австралия, не признава, е фундаменталният характер на отношенията между нашата платформа и издателите“, написа Кембъл Браун, вицепрезидент на Facebook за глобални новинарски партньорства, в публикация в блог. „Противно на това, което някои предполагат, Facebook не краде новинарско съдържание. Издателите избират да споделят своите истории във Facebook.“ „Надявам се в бъдеще да включим отново новини за хората в Австралия“, добави Браун.

    По време на изслушване през януари в сената на Австралия Facebook предложи, че може да блокира съдържание в страната, ако законопроектът стане закон. Google заплаши в същото изслушване да спре напълно своята търсачка в Австралия.

    Австралийският финансов министър Джош Фриденберг обяви действията на Facebook като вредни за присъствието на компанията в страната, наричайки потенциалното законодателство „важна“ реформа. „Facebook сгреши“, каза Фриденберг на пресконференция. „Действията на Facebook бяха ненужни, те бяха твърди и ще навредят на репутацията му тук, в Австралия.“

    Той изтъкна блоковете за достъп до определени правителствени сайтове, свързани с пандемията на коронавируса, спешните служби, метеорологичните доклади и други въпроси, като „напълно несвързани“ с медийния код.

    „Това, което днешните събития потвърждават за всички австралийци, е огромната пазарна мощ на тези медийни цифрови гиганти“, добави Фриденберг.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 54 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове