неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3440 прочитания

  "Алтерко" продава телекомуникационния си бизнес в Европа

  Купувач е норвежката LINK Mobility Group
  26 февруари 2018, 14:50 a+ a- a

  Българският холдинг "Алтерко" продава телекомуникационния си бизнес в Европа. Това става ясно от съобщение на страницата на Българската фондова борса. Дружеството дебютира на борсата през декември 2016.

  "Алтерко" продава  дъщерните дружества: „Теравойс", „Тера Комюникейшънс“, „Алтерпей“, Teracomm RO SRL (Румъния) и Tera Communications Dooel (Македония). Купувач е норвежката LINK Mobility Group.

  Предварително договорената цена за продажбата на дружествата от Групата е определена на база прогнозната стойност на придобиваните дружества (EV) и възлиза на 8.8 млн. евро, изчислена като печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на консолидирана база на прогнозна стойност 1 600 000 евро, умножена с коефициент 5,5. Крайната цена ще се определи по метода „cash-free/debt-free” при нормализирани нива на нетния оборотен капитал на всяко от придобиваните дружества за последните 12 (дванадесет) месеца преди датата на продажбата.

  Цената ще бъде заплатена, както следва 1/3 – чрез плащане към момента на сключване на сделката по банков път, 1/3 - отложено плащане с падеж 3 (три) години след датата на финализиране на продажбата при годишна лихва в размер на 4.75% (четири цяло и седемдесет и пет стотни процента), платима на тримесечие; 1/3 – в ценни книжа от капитала на LINK Mobility Group ASA по цена, определена при затваряне на Фондовата борса в Осло в последния работен ден, предхождащ датата на сключването на договора.

  Със сделката „Алтерко“ ще продаде телекомуникационния си бизнес в Европа, с което ще пренасочи всички свои ресурси към дейността си в областта на IoT за развитието на нови смарт продукти и услуги. Очаква се сделката да приключи до 30 април 2018.

  LINK Mobility Group e най-големият доставчик на мобилни решения за бизнеса в Северна Европа. През октомври миналата година норвежката група купи българския доставчик на мобилни съобщения Voicecom за 4.5 млн. долара.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  преди 2 дни
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство