сряда, 05 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2853 прочитания

  Bee Smart Technologies e българският финалист в глобалния конкурс Chivas The Venture

  Българската стартираща компания беше избрана за един от 28-те социални предприемачи от цял свят, които ще отидат на глобалния финал
  12 февруари 2016, 11:56 a+ a- a

  Bee Smart Technologies е компанията, която ще представи България на глобалния финал на The Venture в САЩ. Нейният проект ще бъде представен през юли в Ню Йорк от един от основателите – Сергей Петров и ще се бори за част от наградния фонд от 1 млн долара. 28 финалисти от различни държави ще презентират идеите си пред глобалното жури на The Venture, което ще отличи онези проекти, които представляват устойчиво решение за реалносъществуващи проблеми, пред които е изправен светът.

  Целта на The Venture е да намери и подпомогне най-обещаващите социални бизнеси в света, чиито проекти имат потенциала да окажат значимо влияние върху подобряването на живота и средата около всички нас.

  Bee Smart Technologies е млада българска компания, която си поставя за цел да намери решение на проблема с измирането на пчелите по цялата планета. Откриват го в създаването на „умни кошери” с инсталирани сензори, които позволяват на пчеларите да имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и да реагират в правилния момент при възникване на проблем.

  На глобално равнище тази дигитализация позволява събирането на информация за състоянието на кошерите в целия свят в единна база данни, чието анализиране ще има ключово значение за намирането на решение, което да спре повсеместното измиране на пчелите.

  Успешното елиминиране на проблема с отслабването на имунната система при пчелите и последващите от това заболявания и постепенно изчезване на пчелни семейства е от първостепенна важност за човечеството - 1/3 от цялата храна, която днес слагаме на трапезата си, зависи от опрашването на пчелите. Ако те изчезнат, ще трябва да се простим с кафето и бадемите, цените на плодовете и зеленчуците ще станат непосилни, много фермери ще бъдат принудени да изоставят бизнеса си.

  Освен социална полза за опазването на пчелния вид, кошерите на Bee Smart Technologies са ефективен и удобен начин за по-лесно, бързо и печелившо управление на пчелните семейства и производството на мед.

  Именно тези предимства на проекта и възможността българска технологична разработка със световен потенциал да даде решaващ тласък в справянето с един от най-наболелите проблеми, пред които е изправено човечеството днес бяха сред основните аргументи на престижното българско жури да избере Bee Smart Technologies за финалист.

  Преди финала в Ню Йорк предприемачите ще вземат участие в The Venture’s Accelerator Week, която ще се проведе в университета в Оксфорд във Великобритания.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  БНБ: Електронните пари стават все по-популярни у нас
  Картовите плащания са се увеличили с близо 32% през първото полугодие, отчича централната банка
  преди 2 часа
  Британските инвестиции в България възлизат на близо 2,3 млрд. евро
  Търговията между двете страни възлиза на близо 930 млн. евро, като от тях 2/3 заема българският експорт
  преди 3 часа
  Наследникът на Alitalia с полети до София
  ITA Airways ще лети между София и Рим три пъти седмично
  преди 5 часа
  DataArt открива офис в Румъния с придобиването на Lola Tech
  Офисът на компанията в Клуж вече работи активно, като процесът по наемате ще продължи
  преди 7 часа
  eMAG Ventures инвестира още €6,5 млн. във Flip
  Flip ще продължи ускореното си разширяване на международния пазар