събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14721 прочитания

  Най-голямата германска инвестиция в България: Даваме ясен сигнал, че Aurubis е тук, за да остане

  Продължаваме да разширяваме инженерния хъб в София и лабораторията в Средногорието - Тим Курт, главен оперативен директор на германската Aurubis и изпълнителен директор на „Аурубис България“, пред Economy.bg
  09 юли 2024, 10:10 a+ a- a

  В края на април „Аурубис“ обяви най-мащабната германска инвестиция в България. Компанията стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лв. в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица в следващите 4 години. Част от големите проекти в нея са разширяване на рафинерията за катодна мед, изграждането на нови фотоволтаични паркове и програма за енергийна ефективност.

  Какво е значението на тази инвестиция за компанията и българката икономика, какъв сигнал изпраща тя към настоящите и бъдещи инвеститори у нас, как за трета поредна година „Аурубис“ стана най-голямата компания в България по приходи, какви са плановете на компанията за инженерния център в София и лабораторията в Средногорието, какви кадри ще са им нужни, ще остане ли в България Тим Курт след като поеме поста главен оперативен директор на група Aurubis, какъв призив отправи чуждият бизнес към политиците у нас, да очакваме ли нови германски инвестиции– тези и други въпроси коментираме с изпълнителния директор на „Аурубис България“.

  Преди дни Тим Курт беше назначен за главен оперативен директор на група Aurubis. Той ще поеме поста от 1 септември.

  От 2014 Курт е изпълнителен директор на „Аурубис България“. Присъединява се към „Норддойче Афинери“ (днес Aurubis) през 2006, където е вицепрезидент "Корпоративна логистика" и ръководи групата по иновации на концерна, преди да заеме сегашната си позиция в България. Започва кариерата си в „Юниливър“ и „Нумико“. Роден е в Бремен, завършил е Университета за приложни науки във Фридберг, Германия.

  Тим Курт е и президент на Германо-българската индустриално-търговска камара“.

  Г-н Курт, Aurubis обяви наскоро най-голямата германска инвестиция в България. Колко важна е тя за компанията и за българската икономика?
  Много сме щастливи за инвестицията в „Аурубис България“. Това е ясен знак, че централата, изпълнителният и надзорният съвет имат голямо доверие, че компанията тук може да се справи с такава инвестиция. Защото, от една страна, е хубаво да има толкова голяма инвестиция, групирана в няколко сегмента, но от друга, трябва да можете да я изпълните. Така че не става въпрос само за това да имаш средствата, но и да можеш да изпълниш всички тези проекти. Това също е ясен знак за бъдещето на компанията тук. Можете да си представите, че 800 милиона лева са голяма сума за нас.
  Тази инвестиционна програма има няколко елемента. Един от тези проекти е разширението на рафинерията за катодна мед с около 120 милиона евро. Други са свързани с постигане на въглеродна неутралност чрез изграждане на фотоволтаични паркове. Знаете, че имаме един фотоволтаичен парк, който вече работи. Два са в процес на изграждане. Предстои и четвърти следващата година.
  Инвестираме и в проекта „Красивото Средногорие“, чрез който се опитваме да подобрим региона, за да не бъде разглеждан само като индустриален клъстер, но и да покажем красотата му. Ще модернизираме също нашите производствени мощности с бюджет от над 100 милиона евро. Това включва целият инвестиционен пакет. С него даваме много ясен сигнал, че „Аурубис България“ е компания, която е тук, за да остане. А за България, тъй като сме доста голяма компания, се надяваме инвестицията да бъде разчетена като положителен знак за индустрията, за доставчиците, за нашите клиенти, служителите и техните семейства.

  Какъв сигнал изпращате с тази инвестиция към другите инвеститори у нас – настоящи и бъдещи?
  Изпращаме положителен сигнал към настоящите инвеститори, които вече са в страната, но също и към потенциалните, които желаят да инвестират за първи път в страната.
  Кои аргументи са решаващи за инвестиция в една или друга държава? Не трябва да пренебрегваме факта, че тези дни е малко е трудно да се говори за България, сякаш всички фактори са положителни на фона на политическата нестабилност през последните три години. Не става дума за некомпетентност. Въпросът е по-скоро, че не знаем дали компетентният партньор днес няма да бъде заменен от нов утре. Това със сигурност е доста важно и за инвеститорите.

  Защо тогава решихте да обявите тази огромна инвестиция точно сега – в тази нестабилна обстановка?
  В нашата индустрия не вземаме ad hoc решения. Що се отнася до една от най-големите ни инвестиции, която започнахме с разширението на рафинерията, аз съм от 10 години тук и знам за този проект от 8 години. Процесът на вземане на решение е дълъг, проучват се пазарите, възможностите, предимствата, недостатъците. Не решаваме от ден за ден. И ако погледнете тази инвестиция в дългосрочен план, тогава част от факторите ще се смекчат малко. Всички ние се надяваме, че в даден момент, рано или късно, политическата ситуация ще се стабилизира. Положителното е, че нещата вървят според демократичните правила, но резултатът може да е малко по-добър за всички, не само за индустрията, но и за населението и за имиджа на страната. А понякога има определен прозорец от възможности, който не се отваря винаги.

  Но ако трябваше да вземете решението за тази голяма инвестиция в България днес, бихте ли го взели?
  Продуктите, които произвеждаме, са необходими за Зелената сделка, за урбанизацията, за електрификацията и т.н. Така че колкото по-рано сме ги завършили, толкова по-добре за нас, защото могат да се изплатят по-рано. От тази гледна точка ние сме готови - имаме финансовия капацитет да реализираме проектите. Имаме възможност и от инженерна гледна точка, с всички подизпълнители, да изпълним тези проекти. Така че наистина моментът е добър да ги стартираме.

  За трета поредна година „Аурубис“ е най-голямата компания в България по приходи. Как успявате да постигнете подобни резултати в тези предизвикателни времена? На какво се дължи успеха Ви?
  Не се стремим да бъдем първи. Това по-скоро е резултат от работата ни. За нас е важно да действаме устойчиво и всички да знаят, че инвестициите ни следват солиден стратегически път. И резултатът е, че сме първи за трети път. Не вярвам, че да си първи в дадена класация автоматично означава, че си най-добрият. Има много фактори, които са важни. Така че съм далеч от това да кажа: „Ние отново сме номер едно по приходи. Следователно сме и най-добрата компания“. Но все пак това е добро признание. Ние сме компания с ясна стратегия. Искаме да останем тук и се радваме на бизнес климата, който е много положителен за нас.

  При последния ни разговор преди 2 години споделихте, че откривате инженерен хъб в София с 50 работни места. Как върви проектът? Открит ли е вече офисът?
  В момента сме в новия ни офис, в който могат да работят 50 души. Не всички работни места са запълнени. В момента има толкова, колкото са нужни за нашите проектите ни. Този инженерен хъб не работи по български проекти, а се занимава главно с групови. Това означава, че тези колеги - вече наехме близо 20-25, работят по проекти за Германия, за Финландия, за САЩ, за Белгия и т.н. Много сме горди, че от този център можем да предлагаме толкова висококачествена работа. В момента сме наели половината от този етаж и сега сме в процес на подписване на договора за другата половина. Това означава, че вярваме в тази идея. Да не забравя да отбележа, че и лабораторията, базирана в завода ни край Пирдоп и Златица, също се разраства. Освен за България, тя прави анализи за всички заводи, които имаме, включително и за този в Ричмънд, САЩ, който ще открием в края на септември. Така че това наистина е международна лаборатория. И това отново е знак, че „Аурубис България“ може да реализира толкова висококачествени проекти.

  Колко нови работни места откривате в лабораторията?
  В лабораторията ще отворим приблизително 35 само за американския проект.

  Какви таланти ще са ви нужни за инженерния хъб в София?
  Имаме нужда от висококвалифицирани инженери. И сме щастливи, че ги има на пазара. Имам предвид, че някои от тях идват от различни региони на България, но имаме и колегите, върнали се от чужбина в България.

  От Германия ли се връщат предимно?
  Да, те идват от Германия, Франция, Италия, от различни страни.

  Какво е ролята на „Аурубис България“ за глобалната стратегия на компанията?
  Аурубис България със сигурност е една от перлите на групата. Това е едно много успешно звено. Особено през последните няколко години компанията в България има голям принос за печалбата на групата. Затова считам, че е страхотно решението да бъде придобит завода в България през 2008. Никога никой не е съжалявал за това решение.

  Вие поемате нова роля в групата Aurubis като главен оперативен директор. Оставате ли в България?
  Да, това е планът ми. Коментирахме успехът на звеното на Aurubis в България. Желанието на надзорния съвет е това да остане така и да няма отрицателно въздействие от това, че поемам допълнителна роля. Ще изпълнявам тази роля оттук. Уверен съм, че с подкрепата на моя силен екип ще успея да се справя. Със сигурност за мен е голяма чест да получа тази роля. Но това нямаше да е възможно без успешната работа и на екипа тук. Имам предвид целия екип от 1000 служители. Те също имат принос, така че да е възможно някой от България да бъде назначен на такава изключителна позиция в групата и в борда. Това е благодарение и на екипната работа.

  Вие сте и президент на Германо-българската индустриално-търговска камара. Как оценявате бизнес климата в България?
  Бих казал, че е положително стабилен. Виждаме и доста солидна база от инвестиции на компаниите, присъстващи вече в страната, което вероятно е малко по-лесно, защото те познават бизнес климата. Имат вече опит. Знаят къде да отидат и къде – не, и въобще как да оперират тук. Ако говорим за бизнес климата по отношение на нови инвестиции, мисля, че има много положителни фактори, но и трябва да внимаваме да не се осланяме само на тях. Защото България не е много голяма страна. А и има други региони и държави, които също лесно могат да повторят тези фактори за успех, които привличат инвестиции. И ако просто разчитате на тези фактори, ще стане малко по-трудно.

  Кои фактори имате предвид?
  Данъчното облагане, висококвалифицираната работна ръка.

  А разходите за труд фактор ли са все още?
  Да, също и разходите за труд. Но това не важи особено за висококвалифицирания персонал. Смятам, че повечето германски и западноевропейски компании не идват тук заради разходите за труд, защото ако инвестирате в дадена страна, не сте тук само за 1 или 2 години. 15.

  Какво ги привлича тогава в България?
  Първо, географското положение на страната я прави интересна. България е на кръстопът между Европа и Азия. Има две пристанища и сравнително добре функционираща железопътна инфраструктура. Има само 1-часова разлика спрямо Европа, както и наличие на висококвалифицирани кадри. Това са много положителни фактори. Като се имат предвид всички прекъсвания във веригите за доставки по света, мисля, че България е много интересна локация за изнасяне на процеси и услуги от Европа. Така че съм много положително настроен по отношение на нови компании, които да дойдат в страната.

  Къде трябва да положим още усилия, за да подобрим бизнес средата?
  Наблюдаваме намаляване на населението. Това е нещо, което трябва да се анализира. Знаем, че много млади хора, веднага след като завършат, решават да напуснат страната и е трудно да ги върнеш обратно. Тук бизнесът трябва да има водеща роля, за да покаже заедно с академичните среди, че в България е възможно да се работи по европейски стандарти. Трябва да се опитаме по някакъв начин да спрем този автоматичен рефлекс да учиш чужд език, за да отидеш да следваш в чужбина и да останеш там. И трябва да започнем много по-рано, за да покажем на учениците, че не е лошо да останеш да учиш тук. България също трябва да се рекламира по-добре. Важна е и политическата стабилност.

  Германо-Българската индустриално-търговска камара заедно с още 7 двустранни камари призова преди дни за кабинет, политическа и икономическа стабилност. Защо се присъединихте към тази инициатива?
  Много съм щастлив, че всички европейски камари плюс AmCham се обединиха да работят заедно, защото имаме много общи цели. Идеята на тази инициатива беше просто да напомни на политиците за отговорността, за която са избрани, а не да се грижат само за себе си и за политическите разногласия. Има толкова много въпроси, които трябва да бъдат решени – присъединяването към еврозоната, пълно присъединяване към Шенген, има доста работа по отношение на бюджета и получаването на достъп до европейско финансиране. Защото в крайна сметка се губят време и пари. Това се отразява не само за бизнеса, но и на цялото население и уважението на страната.

  Можем ли да очакваме нови германски инвестиции тази година?
  Да, точно днес прочетох, че Hamberger отваря нова фабрика. Това е малка инвестиция – ще започнат с 50 нови служители, след което ще достигнат до 100. Има доста примери за компании, които идват тук. И от Камарата знам, че има много заявки в процес на подготовка, така че интересът все още е висок.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Аурубис България АД в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект