понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  578 прочитания

  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината

  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  30 ноември 2023, 10:03 a+ a- a

  Снимка: МЕ

  Проектът на Закон за насърчаване на електрическата мобилност и предварителната оценка на въздействието му ще бъдат обявени за обществено обсъждане до края на годината. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков по време на кръгла маса: „Предизвикателства пред устойчивата мобилност. Отключване потенциала на България“.


  Зам.-министър Гиков подчерта, че при подготовката на законопроекта, усилия са обединили представители на широк кръг от заинтересовани страни – министерства, електроразпределителни дружества, регулаторни органи, компании, изграждащи зарядна инфраструктура и неправителствени организации, като Министерството на иновациите и растежа е водещата държавна институция.

  Гиков каза още, че при последните дискусии фокус е бил поставен върху създаването на фонд, чийто финансов ресурс да бъде насочен основно към насърчаването на закупуване на електроавтомобили и изграждане на зарядна инфраструктура за тях. Управляващ орган на фонда се предвижда да бъде Министерството на иновациите и растежа. Паралелно с основаването му ще бъде сформиран и Консултативен съвет, съставен от съответните заинтересовани страни, който в реално време да дава обратна връзка по отношение на ефективното функциониране на фонда и закона като цяло.

  „Една от основните цели на закона в съответствие с европейските директиви е до 2026 г. България да има поне 30 000 електроавтомобила и поне 10 000 зарядни точки”, заяви Гиков. Зам.-министърът определи второто изискване като амбициозно и допълни, че ролята на общините в тази връзка ще е ключова.

  Предвижда се икономическите субекти, които участват в процеса за насърчаване на електромобилността да бъдат подкрепени с определен микс от грантове и дългови финансови инструменти.

  След като бъде гласуван Законът за насърчаване на електрическата мобилност и бъде създаден фондът, се предвижда провеждане на информационна кампания, на която да бъдат разяснени възможностите и спецификите, адресирани в закона. По този начин България ще направи решителна крачка в посока подобряване качеството и безопасността на средата, в която живеем.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55