понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  909 прочитания

  Премиерът награди медалистите от международни олимпиади и състезания по природни науки

  През 23/24 учебна година се отпускат над 1,6 млн. лв. за подготовка на ученици за състезания и олимпиади
  18 септември 2023, 08:10 a+ a- a

  Снимка: МС

  Аз съм един от вас. С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обърна към медалистите от международни олимпиади и състезания по природни науки, които посрещна в Министерския съвет заедно с техните ръководители. Той показа на учениците своя медал от Международната олимпиада по химия, състояла се в австрийския град Линц през 1980 г.

  Министър-председателят награди ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, провели се през тази година. Общо 71 медала са завоювали български младежи от началото до средата на септември 2023 г. 11 от тях са златни, 28 - сребърни и 32 - бронзови. Всички те и техните ръководители получиха грамоти и значки. В церемонията се включиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и членовете на Управителния съвет (УС) на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

  Като ученик премиерът е бил състезател в националния отбор по химия. Неговият медал е с формата на стилизирано листо, украсено със синтетичен корунд. „Той показва синтеза между природата и технологиите, който движи прогреса на човечеството заедно с човешкия ум“, поясни акад. Денков. Министър-председателят поздрави тазгодишните медалисти и им обеща пълната подкрепа на държавата.

  „Гордеем се с отличията, които завоювахте. Тези ваши постижения показват, че в българското образование може да се постигнат високи резултати, когато има вдъхновение, усилена екипна работа и обучение, насочено към изграждане на умения“, заяви министър Цоков. На завършилите средното си образование олимпийци той пожела да учат в университетите, в които мечтаят, но след това да се върнат в България, защото страната ни има нужда от тях.

  „За пръв път от 20 години се усеща подкрепата на държавата за това, което всички вие - ученици и ръководители, правите“, подчерта председателят на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов. По думите му българската система за откриване и развитие на таланти и на потенциала на учениците е уникална. Олимпийците ни се подготвят от университетски преподаватели и от учени в Българската академия на науките.
  Над 8700 ученици ще бъдат включени в допълнително обучение за участие в олимпиади и състезания през новата учебна 2023/24 г. Средствата, които Министерството на образованието и науката осигурява за това надхвърлят 1,6 млн. лева.

  „Вашите медали и призови места в международни олимпиади и състезания ни карат да се гордеем защото вие сте сред най-добрите посланици на нашата родина по света. Вашите успехи показват че българското образование има високи постижения и резултати, когато има вдъхновение, упорита, системна екипна работа и обучение, насочено към изграждане на уменията“, обърна се проф. Цоков към наградените ученици.

  Той им пожела през новата учебна година да продължат да бъдат добрите примери – тези, които заразяват и ни карат да се гордеем. На медалистите, които вече са завършили 12. клас, министър Цоков пожела да продължат обучението си там, където ги водят мечтите. „Продължавайте да се състезавате с най-добрите в най-добрите университети по света. Но се върнете и приложете наученото тук. Защото България има нужда от Вас“, обърна се министърът към завършилите ученици.

  На по-младите участници, той пожела нови златни медали през следващата година „защото вие сте златният отбор на България“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 5 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 7 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 11 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 12 часа