четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    770 прочитания

    ЕК отпуска 45 млн. евро на България укрепване на външните граници

    08 юни 2023, 14:15 a+ a- a

    Европейската комисия приветства напредъка, осъществен през последните три месеца след стартирането на пилотните проекти в България и Румъния в областта на убежището, връщането, управлението на границите и международното сътрудничество. Пилотните проекти са шестмесечни и започнаха през март 2023 г. 

    България предприе оперативни стъпки с подкрепата на Комисията за подобряване на ускорените процедури за предоставяне на убежище и определи списък на сигурните страни на произход в съответствие с правилата на ЕС. С цел да се рационализира прилагането на процедурите за предоставяне на убежище и процедурите за връщане, България проучва възможността за издаване на отрицателно решение за международна закрила заедно с решение за връщане. Органите работят по цифровизацията на системите за убежище и връщане с подкрепата на агенциите на ЕС и службите на Комисията.

    България също така засили сътрудничеството с Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA) в областта на убежището и приемането. Предвижда се през лятото да приключи преразглеждането на оперативния план на EUAA за България. България също така засили сътрудничеството с Frontex. Това включва пътна карта за използване на пълния капацитет на Агенцията за управление на границите и връщане с допълнителни ресурси, като например постоянен корпус и техническо оборудване. Frontex вече предостави допълнителна подкрепа на България чрез съветници и устни преводачи в областта на връщането. България и Frontex също ще подпишат съвместен план за действие относно връщането.

    България също така засили сътрудничеството с Европол за борба с мрежите за контрабанда и за ограничаване на последващи движения на лицата в рамките на ЕС. България вече създаде национален механизъм за обмен на информация и скоро ще създаде оперативна работна група за борба с незаконното проникване на мигранти. 

    Комисията предоставя нова финансова подкрепа на Румъния и България за изпълнението на тези пилотни проекти. България ще получи 45 млн. евро, а Румъния — 10,8 млн. евро. Средствата ще бъдат добавени към националните програми в рамките на Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика (ИУГВ), част от Фонда за интегрирано управление на границите. Освен това Комисията ще отправи покани за представяне на предложения, отворени за всички държави членки, за разработването на електронни системи за наблюдение по сухопътните външни граници (140 милиона евро) и за подкрепа на системите за приемане и предоставяне на убежище в държавите членки, подложени на натиск (120 милиона евро), като се обърне специално внимание на приемането на непридружени малолетни лица и капацитета за приемане на границата. Финансовата подкрепа е част от работните програми на тематичния механизъм за периода 2023—2025 г. и идва от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) и Инструмента за финансова подкрепа за ИУГВ. 

    Пълното разгръщане на пилотните проекти е предвидено за септември 2023 г. Заседанията на Ръководния комитет с Комисията, агенциите на ЕС, българските и румънските органи се провеждат ежемесечно. Целта е да се осигурят координирани действия на място и обмен на информация между всички заинтересовани страни. До момента са проведени две ръководни срещи за всеки проект. Комисията ще продължи да подкрепя България и Румъния в общите усилия на равнище ЕС за управление на външните граници и справяне с предизвикателствата, свързани с миграцията.

    Двата пилотни проекта в Румъния и България бяха стартирани на 17 и 20 март 2023 г. за срок от шест месеца, за да се допринесе за по-добро и по-устойчиво европейско управление на миграцията. Проектите се изпълняват със засилена оперативна, техническа и финансова подкрепа от страна на Комисията и агенциите на ЕС (Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището, Европол и Frontex). Осигуряването на ефективно управление на външните граници на ЕС е ключов приоритет, за който Комисията е отпуснала на държавите членки 4,3 милиарда евро (ИУГВ), заедно с 6,3 милиарда евро за управление на миграцията (ФУМИ) в рамките на настоящата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    преди 32 минути
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 34 минути
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 1 час
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 44 минути
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн
    преди 1 час
    Президентът ще връчи мандат на ПГ на „Има такъв народ“
    Вторият проучвателен мандат бе върнат неизпълнен