четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    910 прочитания

    Ръстът на инвестиции на домакинствата значително изпреварва ръста на депозитите

    През 2022 на всеки 100 лева българинът е инвестирал 3,22 лв. на капиталовите пазари, 10 години по-рано този показател е бил 1,02 лв.
    18 април 2023, 14:39 a+ a- a

    Снимка: УниКредит Булбанк

    В последните 5 години (от 2018 до 2022 г.) средният годишен ръст на инвестициите във взаимни фондове в страната е бил 20%. Така към края на миналата година инвестициите са достигнали 3% дял в спестяванията на българите. За сравнение този процент за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ вкл. България, Чехия, Словакия, Хърватия, Унгария и Румъния) е почти 16%. 

    „УниКредит Булбанк винаги се стреми да въвежда новостите на пазара за своите клиенти. Това важи в пълна степен и за предлагането на инвестиционни продукти, което развиваме успешно вече 20 години. Данните вече показват, че инвестициите вече са влезли в портфейла на нашите клиенти като начин за спестяване и ще продължим да работим за разгръщане на потенциала на този пазар“, каза Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор и Председател на УС на УниКредит Булбанк. На съвместно събитие банката и компанията за управление на активи Амунди (Amundi) отбелязаха 20 години от предлагането на първия чуждестранен взаимен фонд регистриран и предлаган от банка в България, както и постигнатите в този период резултати. 

    Според данни, представени от Ален Бери, главен изпълнителен директор на „Амунди Чехия“, в България делът на активите, насочени в схеми за колективно инвестиране, представляват едва 2% от БВП. За сравнение в Чехия този показател е 5%, а във Франция – 123%. „Към 2022 г. инвеститорите от Централна Европа инвестират в пъти повече от българските, като конкретно чехите инвестират 15 пъти повече от българите“, посочи Бери. 

    Сравнението между развитието на обемите депозити и обемите инвестиции в последните 10 години също показва интересна тенденция. „Въпреки абсолютната доминация на депозита като форма за спестяване сред нашите клиенти, ръстът в обема на инвестициите в последните пет години е пет пъти по-голям от ръста в обема на депозитите – съответно 558% спрямо 109%“, обясни Борислав Генов, Директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк. 

    През 2012 г. на всеки 100 лв. в депозит бългaринът е инвестирал 1,02 лв. на капиталовите пазари, докато през 2022 г. средната сума на инвецтицията се увеличава до 3,22 лв. „Освен че инвестират повече, клиентите ни все повече и разнообразяват портфейла си. От 5 фонда през 2003 г., днес клиентите на УниКредит Булбанк имат на разположение повече от 30 фонда за инвестиции“, допълни Генов. Най-предпочитан от клиентите на банката остава „Спестовен план Амунди“, който дава възможност за регулярно инвестиране с малки суми. Той е предпочитан от 8 от 10 клиенти на банката, които ползват инвестиционни продукти. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 1 ден
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“