неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  616 прочитания

  Ръстът на инвестиции на домакинствата значително изпреварва ръста на депозитите

  През 2022 на всеки 100 лева българинът е инвестирал 3,22 лв. на капиталовите пазари, 10 години по-рано този показател е бил 1,02 лв.
  18 април 2023, 14:39 a+ a- a

  Снимка: УниКредит Булбанк

  В последните 5 години (от 2018 до 2022 г.) средният годишен ръст на инвестициите във взаимни фондове в страната е бил 20%. Така към края на миналата година инвестициите са достигнали 3% дял в спестяванията на българите. За сравнение този процент за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ вкл. България, Чехия, Словакия, Хърватия, Унгария и Румъния) е почти 16%. 

  „УниКредит Булбанк винаги се стреми да въвежда новостите на пазара за своите клиенти. Това важи в пълна степен и за предлагането на инвестиционни продукти, което развиваме успешно вече 20 години. Данните вече показват, че инвестициите вече са влезли в портфейла на нашите клиенти като начин за спестяване и ще продължим да работим за разгръщане на потенциала на този пазар“, каза Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор и Председател на УС на УниКредит Булбанк. На съвместно събитие банката и компанията за управление на активи Амунди (Amundi) отбелязаха 20 години от предлагането на първия чуждестранен взаимен фонд регистриран и предлаган от банка в България, както и постигнатите в този период резултати. 

  Според данни, представени от Ален Бери, главен изпълнителен директор на „Амунди Чехия“, в България делът на активите, насочени в схеми за колективно инвестиране, представляват едва 2% от БВП. За сравнение в Чехия този показател е 5%, а във Франция – 123%. „Към 2022 г. инвеститорите от Централна Европа инвестират в пъти повече от българските, като конкретно чехите инвестират 15 пъти повече от българите“, посочи Бери. 

  Сравнението между развитието на обемите депозити и обемите инвестиции в последните 10 години също показва интересна тенденция. „Въпреки абсолютната доминация на депозита като форма за спестяване сред нашите клиенти, ръстът в обема на инвестициите в последните пет години е пет пъти по-голям от ръста в обема на депозитите – съответно 558% спрямо 109%“, обясни Борислав Генов, Директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк. 

  През 2012 г. на всеки 100 лв. в депозит бългaринът е инвестирал 1,02 лв. на капиталовите пазари, докато през 2022 г. средната сума на инвецтицията се увеличава до 3,22 лв. „Освен че инвестират повече, клиентите ни все повече и разнообразяват портфейла си. От 5 фонда през 2003 г., днес клиентите на УниКредит Булбанк имат на разположение повече от 30 фонда за инвестиции“, допълни Генов. Най-предпочитан от клиентите на банката остава „Спестовен план Амунди“, който дава възможност за регулярно инвестиране с малки суми. Той е предпочитан от 8 от 10 клиенти на банката, които ползват инвестиционни продукти. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост