четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    988 прочитания

    Донев: Ще въведем ежедневен контрол на цените - от производителя до щанда в магазина

    Установихме разлика между цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина от 20 до 30%, подчерта служебният премиер
    07 февруари 2023, 16:32 a+ a- a

    сн: МС

    „Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на стоки от производителя до щандовете в магазина, независимо дали това са магазини на големите търговски вериги или малки квартални обекти“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев след като проведе оперативно заседание, в което участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните, ангажирани с процесите на ценообразуване.

    В хода на срещата представителите на министерствата и агенциите представиха анализ на механизмите за образуване на цените. „Това, което установихме, е разлика между цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина, от 20 до 30% и повече“, подчерта премиерът. В този контекст правителството ще продължи да прилага същата практика, на която заложи за овладяване на цените на енергоносителите, на природния газ и на горивата. „Виждате, че от октомври м.г. до момента имаме плавно понижение на инфлацията в страната и в същото време - задържане на ценови равнища на стоки и услуги, които се предлагат на дребно“, посочи министър-председателят.

    По думите му целта на бъдещия механизъм е да привлече българските потребители в основата на контрола, който ще прилага държавата по цялата верига. „Същевременно няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и за свободни, честни търговски практики. Точно обратното – ще покажем нелоялните търговска конкуренция и практики, така че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги“, акцентира Гълъб Донев.

    Министър-председателят бе категоричен, че държавата ще е безкомпромисна в контрола. За целта институциите обединяват усилията си, за да покажат движението на всяка стока – от производителя, независимо дали се намира в България или в друга държава, а чрез Агенция „Митници“ и НАП ще се установи, дали се спазват законите и дали се плащат данъци и осигурителни вноски.

    Контролът ще засегне абсолютно цялата логистична верига на доставките. „Ще проследим не само формирането на цената на конкретните хранителни продукти, но и формирането на печалбите от търговците“, подчерта премиерът. П

    о думите му в оперативното съвещание са участвали представители на всички ключови и компетентни агенции и министерства, които ще се включат с контролните си механизми, за да се осигури пълна прозрачност в ценообразуването на стоките и услугите по цялата верига от производителя до щанда в магазина. „Искаме да гарантираме, че българският гражданин е достатъчно защитен и има пълната информация и сравнимост, както ценово, така и по отношение на качеството“, отбеляза Донев.

    Целта е да се постигне пълна сравнимост на продуктите, които например търговските вериги предлагат както на пазарите в големите държави в ЕС, така и у нас. Премиерът подчерта, че където бъдат открити нарушения, те ще бъдат санкционирани.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 секунди
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 41 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 17 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата