петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  645 прочитания

  Донев: Ще въведем ежедневен контрол на цените - от производителя до щанда в магазина

  Установихме разлика между цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина от 20 до 30%, подчерта служебният премиер
  07 февруари 2023, 16:32 a+ a- a

  сн: МС

  „Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на стоки от производителя до щандовете в магазина, независимо дали това са магазини на големите търговски вериги или малки квартални обекти“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев след като проведе оперативно заседание, в което участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните, ангажирани с процесите на ценообразуване.

  В хода на срещата представителите на министерствата и агенциите представиха анализ на механизмите за образуване на цените. „Това, което установихме, е разлика между цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина, от 20 до 30% и повече“, подчерта премиерът. В този контекст правителството ще продължи да прилага същата практика, на която заложи за овладяване на цените на енергоносителите, на природния газ и на горивата. „Виждате, че от октомври м.г. до момента имаме плавно понижение на инфлацията в страната и в същото време - задържане на ценови равнища на стоки и услуги, които се предлагат на дребно“, посочи министър-председателят.

  По думите му целта на бъдещия механизъм е да привлече българските потребители в основата на контрола, който ще прилага държавата по цялата верига. „Същевременно няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и за свободни, честни търговски практики. Точно обратното – ще покажем нелоялните търговска конкуренция и практики, така че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги“, акцентира Гълъб Донев.

  Министър-председателят бе категоричен, че държавата ще е безкомпромисна в контрола. За целта институциите обединяват усилията си, за да покажат движението на всяка стока – от производителя, независимо дали се намира в България или в друга държава, а чрез Агенция „Митници“ и НАП ще се установи, дали се спазват законите и дали се плащат данъци и осигурителни вноски.

  Контролът ще засегне абсолютно цялата логистична верига на доставките. „Ще проследим не само формирането на цената на конкретните хранителни продукти, но и формирането на печалбите от търговците“, подчерта премиерът. П

  о думите му в оперативното съвещание са участвали представители на всички ключови и компетентни агенции и министерства, които ще се включат с контролните си механизми, за да се осигури пълна прозрачност в ценообразуването на стоките и услугите по цялата верига от производителя до щанда в магазина. „Искаме да гарантираме, че българският гражданин е достатъчно защитен и има пълната информация и сравнимост, както ценово, така и по отношение на качеството“, отбеляза Донев.

  Целта е да се постигне пълна сравнимост на продуктите, които например търговските вериги предлагат както на пазарите в големите държави в ЕС, така и у нас. Премиерът подчерта, че където бъдат открити нарушения, те ще бъдат санкционирани.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 51 минути
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 1 час
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност
  преди 2 часа
  България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС
  Това показват предварителните данни на Евростат за 2022 г.
  преди 3 часа
  133 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 299 057