събота, 25 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3151 прочитания

  Кока-Кола ХБК България: Инвестираме още 17 млн. лв. в заводите в Костинброд и Банкя през 2023

  Планираме да увеличим и екипа, новите позиции ще са предимно в производството и логистиката – Ренато Беритич, директор „Техническа функция“ в компанията, пред Economy.bg
  28 ноември 2022, 09:45 a+ a- a

  Кока-Кола ХБК България е част от Групата Кока-Кола ХБК, една от водещите бутилиращи компании на търговските марки на The Coca Cola Company. У нас компанията разполага с 2 производствени центъра – в Костинброд и Банкя, и 6 дистрибуционни центъра.
  Системата на Кока-Кола е инвестирала 131 млн. лв. в българския бизнес през изминалата година. В Кока-Кола ХБК България работят близо 1000 служители, като 377 са в двата производствени центъра и логистичния отдел. Инвестициите в завода в Костинброд от създаването му досега са над 160 млн. лв. През последните две години зад произведените от компанията 355 милиона литра напитки стоят редица иновации, както и инфраструктурни проекти в двата завода на обща стойност от 12 млн. лева.
  Миналата година двата производствени центъра на „Кока-Кола ХБК България“ – за безалкохолни напитки в Костинброд и за минерална вода в Банкя, честваха съответно 25-а и 15-а годишнина.

  Какви са плановете за двата завода, ще се увеличат ли инвестициите и екипът и какво е мястото на Кока-Кола ХБК България в Групата – тези и други въпроси коментирахме с Ренато Беритич, директор „Техническа функция“ в компанията.

  Преди дни Ренато Беритич пое позицията директор „Техническа функция“ в Кока-Кола ХБК България. Той притежава дългогодишен опит в Кока-Кола ХБК, като стартира своята кариера в Хърватия през 1996 г. на отговорната длъжност ръководител „Осигуряване на качеството“. През последните над 25 години преминава през редица технически и ръководни роли на няколко пазара в Групата. Завършил е специалност „Химикотехнологични процеси“ в Технологичния факултет към Сплитския университет, Хърватия.

  Ренато, поемате позицията директор „Техническа функция“ в България в един доста предизвикателен период за бизнеса и хората в световен мащаб. Каква е Вашата стратегия за справяне с тези предизвикателства?
  Всички ние винаги сме изправени пред по-големи или по-малки предизвикателства, но за щастие, екипът ни в България в момента поддържа нива на текучество, които са малко по-ниски от тези преди пандемията, а аз вярвам, че именно хората са най-важната съставка от рецептата за успех на всеки бизнес.
  Имам щастието да наследя опитен, ангажиран и доказано успешен екип от професионалисти в различни области. Планираме да инвестираме в развитието на експертизата им в дългосрочен план, за да гарантираме, че тя ще достигне пълния си потенциал. С оглед на това в структурата ни има и специална длъжност, която се фокусира върху непрекъснатото развитие на уменията и знанията.
  Фактът, че екипът на „Техническа функция“ в България бе признат за най-добър по отношение на ефективността на веригата за доставки за 2021 г. сред всички 29 държави в групата на Кока-Кола ХБК, е само поредното доказателство за постиженията им до момента.
  Бих искал да им благодаря за топлото посрещане и съм убеден, че ще продължим да бъдем гъвкави по отношение на работата и разпределението на отговорностите, за да можем заедно да имаме необходимата свобода да постигаме общите ни цели и да се чувстваме удовлетворени от резултатите.

  Каква е общата стойност на инвестициите в заводите в Костинброд и Банкя до момента и планирате ли да ги увеличите?
  През изминалите години Кока-Кола ХБК България е реализирала успешно не един и два значими проекта – смело мога да нарека производствения ни център в Костинброд „мегазавод на бъдещето“. От създаването му досега инвестициите в него са над 160 млн. лв., а територията му вече надхвърля 150 дка.
  Реализираните инфраструктурни проекти през последните 4 години на стойност близо 40 млн. лева, включително нова складова база, високотехнологична линия от ново поколение и други, също са повод за гордост и удовлетворение.
  В същото време, производственият ни център в Банкя вече може да се похвали със 100% потребление на зелена електроенергия, а заводът ни в Костинброд върви устремено по същия път.
  Гордеем се и с въведените иновации, както и с автоматизацията на ключови процеси – т.нар. vision picking (който подпомага дейността на нашите колеги в складовете), оборудване за придвижване на стоката, видимост в реално време на дистрибуционния процес и много други.
  Разбира се, няма да спрем дотук – през новата 2023 година имаме не по-малко амбициозни планове, с които ще реализираме нововъведения и инвестиции на стойност над 17 млн. лева.

  Колко са служителите, които ще ръководите от отдел „Техническа функция“ на Кока-Кола ХБК България и от двата завода в Костинброд и Банкя?
  В Кока-Кола ХБК България работят близо 1000 служители, а моят отдел се състои от 442 доказани професионалисти, от които 377 са в двата производствени центъра и логистичния отдел. Разчитам изключително на техния опит, експертиза и всеотдайност и съм убеден, че заедно ще бъдем все по-гъвкави в използването на ресурсите и ще продължим да използваме технологиите като средство за оптимизиране на разходи и идентифициране на иновативни решения с цел най-високото ниво на обслужване за нашите клиенти и потребители.

  Планирате ли да разраснете екипа си и в случай че да – какви специалисти ще търсите?
  Да, планираме да увеличим екипа си поради планирания по-голям обем на производство през 2023. Новите позиции ще са предимно в производството и логистиката, като ще бъдат обявени допълнително.

  Планирате ли автоматизиране на някой от производствените процеси?
  Както споменах, всяка година инвестираме в подобряване на работната среда и ефективността. Най-голямата автоматизация реализирахме преди няколко години, когато инсталирахме чисто нова модерна линия за производството на пластмасови опаковки с функция за бърза смяна на частите, като напълно автоматизирахме и смяната на форматите на машината за вентилация с помощта на робот. Мога да споделя, че по същото време имаше само пет такива линии в целия свят.
  За следващата година планираме да автоматизираме производството на сиропи в завода ни в Костинброд, както и да приложим допълнителни инициативи за повишаване на производителността, за да намалим потреблението на енергия и вода и да продължим устойчивото си развитие.

  Какво е мястото на Кока-Кола ХБК България в Групата?
  Щастлив съм, че кариерният ми път в компанията продължава именно като част от семейството на Кока-Кола ХБК България. Освен че екипът на „Техническа функция“ бе отличен като най-добрия екип по отношение на веригата за доставки за 2021, компанията в България е и в Топ 3 на Купата на Андрю Дейвид за миналата година сред всички 29 държави. Това е най-престижната награда на Групата Кока-Кола Хеленик. Тазгодишното двадесето връчване на купата отдаде признание на бизнес звената, които максимално използват всички възможности за растеж през годината. Повярвайте, да работя с екип с такива постижения ми дава пълна увереност, че най-доброто за всички нас тепърва предстои.

  Кои са най-големите предизвикателства, с които като бизнес се сблъсквате в България?
  Както и в цяла Европа, най-големите предизвикателства, пред които сме изправени и тук, са инфлацията, по-високите разходи за комунални услуги и производствените разходи. Благодарение на страхотния ни екип обаче както винаги сме крачка напред и имаме план как да компенсираме част от разходите с инициативи за продуктивност и подобряване на ефективността.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Кока-Кола ХБК България в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo заплатата ми, ако е 1500 лв., ще стане ли автоматично 1500 евро?
  От Българска народна банка обясняват след като се въведе еврото, как ще се превалутират заплатите
  преди 17 часа
  Представиха сайта за за наблюдение на цените на основни хранителни продукти
  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта
  преди 20 часа
  НСИ отчете спад на цените на жилищата в София
  Понижението е за последното тримесечие на 2022
  преди 21 часа
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  преди 22 часа
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ