четвъртък, 01 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  338 прочитания

  Проучване: 18% от българите вече плащат със смартфон

  Една трета от българите на възраст 18-24 години са добавили своите разплащателни карти към поне едно мобилно приложение
  25 ноември 2022, 13:32 a+ a- a

  Мобилните устройства се превръщат в неизменна част от нашето ежедневие и по-голямата част от българите (65%) са готови да ги използват за пазаруване и плащане онлайн. Постепенно те припознават и разплащането със смартфон във физическите магазини - 18% вече се възползват от това решение. Българските потребители го оценяват най-вече заради бързината и удобството му, както и заради сигурността. Това сочат резултатите от проучване на Visa за мобилните разплащания през 2022 г., което обхваща страните от Централна и Източна Европа, включително и България.

  Смартфоните стават неразделна част от ежедневието и естественото развитие на тази тенденция е те да се използват и в пазаруването. Според проучването 85% от българските потребители търсят интересни продукти и услуги, използвайки своите смартфони. Мобилните устройства се употребяват често и при поръчване на стоки или услуги (76%).

  С най-големи предпочитания да използват смартфони за онлайн разплащания са румънците (81%), следвани от българите (74%), хърватите (72%), словаците (72%) и поляците (71%).

  Смартфоните, таблетите и другите свързани устройства дават достъп до нови възможности за пазаруване и разплащане в различни приложения. Българите са склонни да добавят картата си към приложения в категориите: транспорт (21%), пътуване (33%), стрийминг платформи (27%), доставка на храна (32%).

  Проучването показа също, че вече 34% от българите на възраст 18-24 години са добавили своите разплащателни карти към поне едно мобилно приложение. Този метод се използва най-често от младите румънци (82%), словаци (80%) и унгарци (76%).

  Както и при онлайн пазаруването, българите харесват безконтактните разплащания със смартфон най-вече заради тяхната бързина (54%) и удобство (56%). Въпреки че само преди 10 години използването на мобилен телефон при разплащане може да е изглеждало като футуристична мечта, днес много потребители са наясно с този платежен метод и 68% от българските респонденти са в състояние да разпознаят поне едно решение от този тип.

  "Доскоро беше малко вероятно да излезем от дома си без портфейл или разплащателна карта. Днес това се превръща в ежедневие не само за поколението Z или за технологичните ентусиасти. Вече 7 от 10 анкетирани българи на възраст 45-54 г. знаят, че могат да плащат със смартфоните си в магазините, а 19% се възползват от тази възможност", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. "Във Visa вярваме, че разнообразието от методи за разплащане е пътят напред и продължаваме да предоставяме на потребителите и търговците избор по отношение на начина, по който искат да се разплащат. Ето защо, в допълнение към традиционните карти, трансакции с Visa могат да се правят чрез дигитални устройства като смартфони или смарт часовници. Ние непрекъснато въвеждаме иновации, за да създаваме нови методи, сред които бързи, удобни и сигурни мобилни решения."

  Пиковият сезон на пазаруването наближава и проучването на Visa показва, че 26% от потребителите в България планират да използват мобилни разплащания при пазаруване за Коледа, а 13% - по време на новогодишните разпродажби.

  Как да плащате с мобилния си телефон?

  1. Добавете картата си Visa към устройството, което поддържа разплащания (смартфон или смарт часовник), с няколко прости стъпки.

  2. Когато сте в магазина, трябва да задържите устройството си над ПОС терминала, като преди това потвърдите плащането с пръстов отпечатък или позволите на телефона да сканира лицето ви - такова решение е налично в някои приложения.

  3. Всички платежни терминали в България приемат безконтактни разплащания, така че не трябва да се притеснявате, че няма да можете да използвате тази функция.

  Също така можете да плащате в приложения или в онлайн магазини с мобилното си устройство. В този случай може да се наложи да сканирате лицето или пръстовия си отпечатък за оторизация, но целият процес отнема само няколко минути.

  "Мобилните разплащания в магазина или онлайн са едни от най-сигурните. Всички трансакции с карта Visa, извършени със смартфон, смарт часовник или таблет, са защитени като всяка друга. Изключително важно е, че когато някой вкара данните от картата си в мобилния портфейл на устройството, Visa заменя данните му с уникален набор от цифри. Тази технология се нарича токенизация и осигурява допълнително ниво на сигурност", подчертава Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. "От гледна точка на потребителите е важно плащанията да са сигурни, удобни и лесни за използване дори от хора с основни умения за работа с мобилни устройства. Днес плащането със смартфон е лесно, а добавянето на карта Visa към мобилно устройство е възможност, която отнема само няколко секунди."

  Използването на карта Visa, включително и със смартфон за онлайн разплащания, дава допълнителна сигурност след извършване на трансакцията, наречена chargeback. Може да бъде използвана, ако има някакви проблеми с покупката (стоката не е пристигнала, не отговаря на описанието, дефектна е, повредена е или просто не сте доволни). Първата стъпка е да се направи опит за разрешаване на проблема с търговеца. Ако въпросът не може да бъде уреден по взаимно съгласие - банката, която е издала картата Visa, може да се опита да възстанови средствата от сметката на търговеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  Алексиев: Спирането на работата на рафинерията в Бургас ще доведе до недостиг на горива
  Енергийната комисия прие на първо четене забрана на износа от България на петролни продукти с произход от Русия
  преди 27 минути
  Основният лихвен процент у нас скача двойно
  С новото повишение лихвеният процент достига най-високата си стойност от 2009
  преди 41 минути
  Световната банка разширява Центъра за споделени услуги в София
  В момента там работят близо 180 служители, планира се екипът да бъде разширен още
  преди 49 минути
  ЕК иска замразяване на 13 млрд. евро за Унгария
  Според Брюксел Будапеща не е постигнала достатъчен напредък в реформите си
  преди 51 минути
  Димпломите за висше вече без холограмен стикер
  Промените целят да намалят административната и регулаторна тежест за висшите училища в България
  преди 2 часа
  221 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 287 256