вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  578 прочитания

  „Булгаргаз“ обяви търгове за доставка на втечнен газ

  Стартиращите процедури са за 3 времеви диапазона
  20 септември 2022, 14:54 a+ a- a

  Деница Златева, изпълнителен директор на „Булгаргаз“, и Росен Христов, министър на енергетиката (Снимка: МЕ)

  С търговете за доставка на втечнен природен газ (LNG), които „Булгаргаз“ обявява днес, започва реалната диверсификация в системата при максимална конкурентност, пълна прозрачност и търсене на най-добри цени. Това е голяма стъпка напред, благодарение на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а „Булгаргаз“ може да се утвърди като регионален доставчик. Решението, което търсим, е комплексно. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов на пресконференция, в която участва и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. 

  Тя информира, че стартиращите процедури са в три времеви направления – краткосрочно за доставки за ноември и за декември 2022 г., годишен търг за цялата 2023-та и дългосрочен за периода 2024-2034 г. Съответните количества са 1,5 млн. мегаватчаса за ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за 2023 г. и 10,6 млн. мегаватчаса годишно по дългосрочния търг. 

  Процедурите ще преминат през три етапа, а за дългосрочния ще протекат в рамките на 6 месеца. Първият етап включва подбор на кандидати, които трябва да подадат писмо до „Булгаргаз“. Те трябва да имат ясна собственост и да са с добра репутация. Вторият етап е подаване на офертите, а третият ще е класиране по тръжните документи. Подробната информация ще бъде качена на сайта на дружеството, посочи Златева. 

  Ще се търсят изключително добри ценови условия и ще бъде показан нов подход в провеждането на процедурите със стриктно спазване на конфиденциалността и сроковете до час. Ще бъде проведено и роуд шоу. Офертите ще се подават на специален имейл, до който ще имат достъп само оторизираните лица. Финалното одобрение е на КЕВР. 

  С дългосрочния търг даваме добър старт на следващото правителство за постигане на стратегическата цел за диверсификация на доставките, подчерта министър Христов. Запазеното от „Булгаргаз“ количество за 10-годишния период съвпада с графика за пуска на строящия се терминал в Александруполис през 2024 г. 

  По думите на енергийния министър истинската диверсификация ще даде възможност за осигуряване на количества газ, които възлизат на 130-150% от нуждите ни. Това ни дава шанс за безпроблемно преминаване от един доставчик на друг при критична необходимост. Успоредно се водят преговори за увеличаване на доставките по договора с Азербайджан. Преговорите с „Газпром“ продължават, но за момента няма развитие. Не затваряме вратата пред никого, допълни министър Христов. 

  Той акцентира също, че се провеждат разговори и за осигуряване на допълнителни слотове на терминали в Турция за 2023 г. За същата година е предвидено и участие на България в годишния търг за 2023 г. за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса. С новите процедури се изпълнява политиката на служебното правителство за гарантиране стабилност и диверсификация на доставките на природен газ за страната, заключиха енергийният министър и изпълнителният директор на „Газпром“. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 13 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 17 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво