вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  497 прочитания

  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР

  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  08 август 2022, 16:58 a+ a- a

  сн: МВнР

  Министърът на външните работи Николай Милков представи своя екип и очерта основните външнополитически приоритети на България по време на брифинг в Министерството на външните работи.

  Като основна задача пред МВнР, в рамките на служебното правителство, Милков посочи организацията и провеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. зад граница. Към момента се очаква да бъдат разкрити около 800 секции в над 65 държави. „Не бива да допускаме никакви проблеми в процеса по организацията и провеждането на вота, така че максимален брой български граждани да могат упражнят правото си на глас, където и да се намират по света“, подчерта външният министър.

  Николай Милков представи и двамата заместник-министри на външните работи - Велислава Петрова, която остава на поста и ще продължи да работи основно по теми, свързани с многостранната дипломация, и досегашният ни посланик в Украйна - Костадин Коджабашев, който ще изпълнява и функциите на говорител на МВнР. Светлана Стойчева-Етрополски, доскорошният ни посланик в Канада, е назначена за началник на кабинета на министъра.

  Сред водещите външнополитическите приоритети на България министър Милков открои и конструктивното и активно участие на страната ни в ЕС и НАТО, присъединяването към Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и отстояване и надграждане на постигнатото по отношение на европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

  „Ръководим се твърдо от убеждението, че колективните подходи са продуктивни, най-вече тези, свързани с въпросите по сигурността. Нашият глас ще бъде по-силен тогава, когато е част от общия европейски подход“, изтъкна Милков. Той определи като критично важна активната позиция по защита на националния интерес в рамките на ЕС и НАТО.

  Относно присъединяването към Шенген Милков заяви, че целта на страната ни е отново да покаже, че е изпълнила всички критерии за членство. През септември предстои да бъде представена информация за подготовката и свършеното през последните 10 години.

  По отношение на членството на страната ни в ОИСР, външният ни министър изтъкна, че през есента ще бъде представено становище относно всички инструменти на Организацията, свързани с по-нататъшния процес по присъединяване.

  „Трябва да затвърдим и да не отстъпваме в никакъв случай от пробива, постигнат в двустранните отношения с Република Северна Македония“, каза още Милков и добави, че МВнР остава силно ангажирано с тази тема.

  За организацията на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. в МВнР е създадена Работна група „Избори“ под ръководството на постоянния секретар на МВнР Иван Кондов и посланик Калин Анастасов. „МВнР работи активно по подготовката на вота зад граница. Дадени са указания на дипломатическите ни представителства да поискат разрешение от приемащите страни за провеждане на изборите, като до този момент са получени съгласия от 4 страни, сред които Испания и Република Южна Африка“, заяви председателят на РГ „Избори“ Иван Кондов.

  Както и досега, за безпроблемното протичане на вота в чужбина МВнР ще разчита на изградената добра координация с екипите на задграничните ни представителства, както и на активното сътрудничество с представителите на българските общности зад граница.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 13 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 16 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво