вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1622 прочитания

    Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка

    Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
    01 юли 2022, 16:28 a+ a- a

    сн: МОН

    Над 17 000 ученици и учители от 592 училища във всички области на страната са одобрени за безплатна почивка. Те подадоха заявки в първия етап на тазгодишната Национална програма „Отново заедно“, който приключи на 30 юни, съобщава Министерството на образованието и науката.

    Децата и техните ръководители ще имат възможност да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август. Сред предпочитаните дестинации са „Златни пясъци“, Шкорпиловци, „Пампорово“, Банско, Разлог, Златоград.

    За всеки участник държавата осигурява шестдневен туристически пакет с пет нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни културни и спортни занимания.

    В първия етап на програмата са одобрени 15 469 ученици от I до ХI клас, разпределени в 1099 групи и придружавани от 1664 ръководители. На безплатна ваканция заминават деца и учители от 513 общински училища, 71 държавни, шест частни и две духовни.

    За училищата, кандидатствали до вчера включително, ще бъдат изразходвани 8 566 500 лв. За втория етап за кандидатстване по „Отново заедно“, който започна от днес и продължава до 1 септември т.г., остават 11 440 950 лв.

    Министерството на образованието и науката вече приема заявки. Във втория етап отпада ограничението училищата да изпращат на почивка до 7% от своите ученици. Максимално допустимият брой за всички е 165 участници. Могат да се включат и вече възползвали се от програмата училища с допълнителен брой участници, ако в първия етап са получили пари за по-малко от 165 ученици и придружаващи.

    Предвижда се до 45 000 ученици и учители да могат да почиват безплатно през лятната ваканция. Общата стойност на програмата е 22 600 000 лв., от които вече са изразходвани 2 592 550 лв. за училищата, кандидатствали и одобрени през 2021 г.

    Националната програма „Отново заедно“ се изпълнява за втора поредна година. Една от нейните цели е да помогне на децата да преодолеят изолацията по време на дистанционното обучение заради пандемията от COVID-19, като възстанови комуникацията помежду им чрез групови дейности.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 3 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 4 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 5 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 22 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 23 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив