вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  816 прочитания

  Бизнесът у нас ще получи около 30 млн. евро за дигитализация от Плана за възстановяване

  България е на 26-то място по високоскоростната свързаност в Европа
  21 юни 2022, 15:49 a+ a- a

   

  Дигитализацията и електронното правителство беше една от основните теми на Софийския икономически форум III, който се провежда в "София Хотел Балкан".

  Заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев съобщи, че 26% от средствата в Плана за възстановяване и устойчивост на България са насочени към дигитализацията. „Проектите са в сферата на уменията, в сферата на подпомагането на бизнеса и в сферата на услугите“, обясни той. Ивайло Яйджиев уточни, че една от целите на проектите в сферата на уменията е да се изградят механизми в образованието, така че учениците да развият уменията си в ранна възраст. В същото време е предвидено да има и проекти за възрасти, които трябва да надградят своите умения. В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за финансиране на малкия и среден бизнес. „Предприятията ще получат около 30 милиона евро подкрепа за базовата дигитализация“, каза заместник-министърът.

  Биляна Золкова, началник отдел в Министерството на транспорта и съобщенията, каза, че България е на 26-то място по отношение на високоскоростната свързаност Европа. Селските региони са покрити едва на 2% с висоскоростен Интернет. „Цифровата инфраструктура е доста скъпа за изграждане и за поддържане, защото остарява бързо и трябва да бъде модернизирана“, отбеляза тя.

  Каталин Крето, генерален мениджър за Румъния Хърватия, България и Словения на VISA, коментира по време на форума, че дигитализацията на плащанията е един от ключовите показатели за измерване на това колко едно общество е дигитализирано. Според него нивото на дигитализацията е в отрицателно съотношение към сивия сектор на икономиката, защото осигурява проследимост.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 12 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 15 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 16 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 16 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи