събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1838 прочитания

    Радев: Светът ще се разделя на държави, развиващи и консумирищи високи технологии

    България има потенциал да се утвърждава като водеща страна в сферата на научните разработки, счита президентът
    17 юни 2022, 15:44 a+ a- a

    България има най-важния капитал, за да се върне на световната карта на научно-техническия прогрес сред водещите държави: млади и талантливи хора със стремеж да се развиват и да допринасят за развитието на страната, както и учени със солидни разработки и резултати в научните изследвания. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днес Националния център по мехатроника и чисти технологии - кампус "Студентски град". В кампуса, изграден в Технически университет-София, има комплекс от 16 лаборатории с изключително модерно за страната оборудване. Президентът разгледа част от тях в рамките на посещението си и проведе разговор с ректорското ръководство на университета.

    В приветствието си на церемония с участието на ръководителите на лабораториите, изградени в кампуса, държавният глава изтъкна, че реализацията на проекта има огромно значение не само за българското образование и наука, но и за бъдещето на България в свят, в който все повече ще се изостря икономическото и технологично противоборство. По думите му в бъдеще, в което светът ще се разделя на държави, които развиват високи технологии и задават дневния ред, и на държави, които консумират наготово тези технологии и изпълняват дневния ред, зададен от други, ще печелят тези нации, които не само издигат науката и образованието като стратегически и национален приоритет, но и които усъвършенстват своята научна и образователна инфраструктура.

    „Никога няма да можем да достигнем социално и икономическо сближаване с развитите държави от ЕС, докато не постигнем сближаване областта на в образованието и научната инфраструктура. Този център е важна стъпка именно в тази посока“, посочи още президентът. Румен Радев благодари на всички вложили визия, воля, характер, всеотдайност, за да бъде създаден Националния център, да се даде посока и да се създаде климат всички партньори в проекта да обединят сили и енергия, така че България да се позиционира като водеща страна в сферата на научните разработки.

    Проектът за Национален център включва изграждането на 3 кампуса – по един в ТУ-София, в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в БАН. Той ще обединява водещи учени от участващите научни организации и университети в проекта, в който партньори са 17 научни организации, включително Централната лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив и други водещи институти на БАН, Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово и Химико-технологичния и металургичен университет. Като партньори са привлечени и университети в Израел, Холандия и Швейцария, както и представители на бизнеса. Целта е да създаде водеща в областта на мехатрониката и чистите технологии научна институция, която да насърчи научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство