сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1360 прочитания

    Програмата за настаняване на украински бежанци след 31 май ще бъде отворена и за хотелите

    Тя предвижда 15 лв. на ден на човек, вече има заявен интерес от страна на местата за настаняване
    23 май 2022, 08:34 a+ a- a

    к.к. „Албена“ (Снимка: Министерство на туризма)

    По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

    „След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата“, се казва в специално видеообръщение на вицепремиерът по ефективно управление.

    Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения. 

    „Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла.“, се казва още в обръщението.

    Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия – 02 905 5555.

    Десетки хотели вече са се записали за новата програма за настаняване, коятоне предвижда разходи като почистване на стаи и пране.

    Всички изисквания и формата за записване са достъпни на този линк.

    В к.к. „Албена“ всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6г.

    Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на ДАБ посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотела, в които са настанени над 10 000 души. На място анкетьорите показват на украинските граждани как да попълнят анкетите и да подадат своите данни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 2 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 4 часа
    преди 7 часа