петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1245 прочитания

    Радев: Спирането на доставките на петрол от Русия няма да се отрази добре на икономиките на страните от ЕС

    ЕС не бива да допуска бързото налагане на модерни възобновяеми технологии за сметка на закриването на базови мощности като въглища, ядрена енергетика, производство на енергия от газ, счита президентът
    10 май 2022, 17:34 a+ a- a

    Войната в Украйна изисква общи европейски решения за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси и разширяване на свързаността. Значителният ръст на цените на електроенергията е реална заплаха за конкурентоспособността на европейските икономики и социалните системи в държавите от Централна и Източна Европа и изисква мерки за енергийна диверсификация и усъвършенстване на веригите за доставки в рамките на ЕС. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и чешкия му колега Милош Земан, които днес водиха пленарни разговори между делегациите на България и Чехия, а по-рано проведоха и среща „на четири очи“ в Прага, където българският държавен глава е на официално посещение.

    В Пражкия замък Храдчани Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с церемония от президента на Чешката република Милош Земан и съпругата му Ивана Земанова.

    Президентът Радев отбеляза, че войната в Украйна поставя нови предизвикателства пред Чешкото председателство на Съвета на ЕС, което ще започне след около месец и ще продължи до края на годината. Според Румен Радев Чехия - като страна от Централна и Източна Европа, където войната от Украйна се усеща най-тежко, има капацитет да води Европа в тези трудни времена. Държавният глава заяви подкрепата на България към Чехия за постигането на най- ефективни решения.

    „Трябва да бъдем внимателни към кризите, които произлизат от тази война, и е изключително важно санкциите, които налагаме, да бъдат ефективни и да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи“, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че спирането на доставките на петрол няма да се отрази положително на икономиките на страните от ЕС и призова за внимателно прилагане на санкциите и отчитане спецификите на всяка една страна.

    В съвместните си изявления пред медиите в Прага Румен Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна и изразиха съпричастността на България и Чехия с жертвите на конфликта. Стотици хиляди бежанци от Украйна са потърсили подкрепа в България и Чехия. "Това, което трябва да направим с общи усилия, е да се ангажираме повече с нашата стратегическа автономност и енергийната независимост на нашите страни. В това отношение трябва да бъдем внимателни към кризите, които произлизат от тази война“, заяви Румен Радев.

    Българският държавен глава посочи, че призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа, което е предпоставка за дълга война с изтощение и тежки последици. Българският държавен глава посочи също така, че нападението на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност в Европа, изисква единен отговор в рамките на ЕС и НАТО, преосмисляне, както и дълбока и решителна трансформация на подходите за гарантиране на сигурността. По думите на президента Радев, България и Чехия имат силни традиции в отбранителната промишленост и в рамките на разговора с Милош Земан са обсъдени възможностите за общи усилия в тази насока.

    В контекста на предстоящото Чешко председателство Румен Радев и Милош Земан обсъдиха и въпроси от европейския дневен ред, които изискват общи усилия за по-единна, по-сигурна и по-силна Европа, за опазване на общите европейски граници, както и за единен подход към миграционната криза. По-бързият преход към дигитална и цифрова икономика и единен енергиен пазар също са били тема на разговора.

    „Постигането на климатична неутралност, без да губим нашата конкурентоспособност, е невъзможно без създаване на условия за развитие на ядрената енергетика“, заяви Румен Радев. Затова, по думите му, ЕС не бива да допуска бързото налагане на модерни възобновяеми технологии за сметка на закриването на базови мощности като въглища, ядрена енергетика, производство на енергия от газ.

    Чешкият държавен глава заяви подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Президентът Милош Земан отбеляза и отличните двустранни отношения между България и Чехия, както и рекордно високото ниво на двустранния стокообмен. През 2021 г. стокообменът възлиза на 1,727 млрд. евро, което представлява увеличение с 18%. Румен Радев отбеляза потенциала на задълбочаване на сътрудничеството чрез съвместни инвестиции и проекти в области като иновациите, информационните технологии, автомобилната промишленост, отбранителната промишленост, в енергетиката, здравеопазването, туризма, инфраструктурата.

    Румен Радев открои и дълбоките исторически връзки между Чехия и България, датиращи още от IX век с историческата мисия на братята Кирил и Методий. Българският президент подчерта и доброто сътрудничество в областта на науката, културата и образованието. „Високо ценим изучаването на българския език в Карловия университет в Прага и на чешки език в България. Това е важно условие за свободния обмен в културата, икономиката, образованието, във всички области от съвременния живот“, заяви президентът Радев.

    Официалното посещение на Румен Радев в Прага продължи със срещи с председателите на Сената и на Камарата на представителите на парламента на Чешката република –Милош Вистрчил и Маркета Пекарова Адамова. Предстои среща и с министър-председателя Петр Фиала. В делегацията на българския държавен глава е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк