петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4447 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Technical Team Lead в Mobile Wave Solutions?

    За професията и възможностите разказват Габриела Александрова, Роберто Цветанов и Винченцо Нгуен
    16 май 2022, 12:44 a+ a- a

    От ляво нядасно: Роберто Цветанов, Габриела Александрова и Винченцо Нгуен - Technical Team Lead в Mobile Wave Solutions. Снимка: Economy.bg

    Габриела Александрова, Роберто Цветанов и Винченцо Нгуен са Technical Team Lead в софтуерната компания Mobile Wave Solutions. И тримата са възпитаници на Техническия университет в София. Габриела има завършена магистратура „Компютърни системи и технологии“ на немски език. Роберто е възпитаник на езикова гимназия с немски и английски език, след което записва Технически университет, специалност „Компютърни системи и технологии“. Винченцо е завършил „Компютърно и софтуерно инженерство в ТУ – София.  

    Пред Economy.bg Габриела, Винченцо и Роберто разказват повече за работата си и възможностите за развитие в Mobile Wave Solutions. Какво прави Technical Team Lead-ът, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия? Вижте видео:

    Как стартира вашата кариера?
    Габи: Кариерата ми започна преди доста време (преди около 10 години), когато съвсем случайно попаднах в един много малък, но много готин андроид екип с много добри специалисти. Признавам си – по това време нямах много познания по програмиране, нивото ми беше доста junior, но на интервюто показах огромна мотивация и желание да се развивам. И така стъпка по стъпка вече съм senior developer с опит в доста технологии и езици и който все още има същите мотивация, хъс и желание за развитие. И съм изключително благодарна за дадения ми шанс, защото с правилния подход знанията се наваксват, но това да гориш в работата си и да работиш със сърце – това не се научава. Или го притежаваш, или не.

    Роби: Всичко започна като хоби. На 14 години започнах да си правя сървър на игра. На 16 започнах да работя като техникъл съпорт за американска компания и от там черпех информация за .NET. На 21 – 22 започнах да работя като Full Stack .NET.

    Вини: Кариерата ми стартира още като студент. Започнах като Junior Python Developer в компания, чиято основна дейност беше създаването на статистически софтуер за едни от големите търговци на пазара. Опитът, който получих, ми даде добра основа за бъдещето ми професионално развитие. Практиката в компанията утвърди желанието ми да продължавам да се занимавам със софтуер.

    Кога и как започнахте работа в MWS?
    Габи: Запознах се с един от основателите на MWS в университета, той беше мой преподавател. Взех си изпита успешно при него. И няколко месеца след завършването ми той се обади с предложение за работа. Явих се на интервю и така вече 6 години съм част от семейството на Mobile Wave Solutions.

    Роби: Живеех  и работих в Дъблин и оттам направихме за тогава нетипично онлайн целият процес по подбор. Прибрах се и веднага започнах, и вече повече от 3 години съм част от компанията. 

    Вини: В Mobile Wave Solutions започнах преди три години и половина. Получих предложение за интересен проект. Необходимо беше изграждането на изцяло нов сървиз на Java. Интервюто ми беше проведено от CTO-то на компанията и бъдещият ми дев мениджър. Приех позицията без дълго колебание. Допадна ми атмосферата в офиса и усмихнатите лица, които срещнах.

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Габи: Сегашната ми позиция е тиймлидер, което означава, че освен задълженията ми като програмист да разработвам нови функционалности и да фиксвам бъгове, трябва да се грижа за екипа и неговите нужди. 

    Роби: Като тиймлидер отговарям за развитието на екипа, проекта и клиента. Тайммениджмънт, таскмениджмънт, цели и различни умения,  които хората от екипа искат да постигнат. Архитектурата на проекта и по-сложните задачи, които идват от клиентите, ги поемам аз или раздробявам, за да може работата да се поеме от екипа.

    Вини: Подържам постоянна връзка с клиентите, обсъждаме техните изисквания и ги съветвам от техническа гледна точка. Старая се хората в екипа ми да се чувстват удовлетворени от работата си, имаме регулярни срещи и всеки споделя как върви работата му. Работата ми включва и провеждане на интервюта и обучение на нови хора за екипа.

    Габи: И не на последно място – да се грижа за здравето и психическото състояние на хората от екипа, защото нашата работа е динамична и на моменти доста стресираща.

    По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
    Габи: От първия ми ден в компанията работя по проекти, свързани с разработка на сайтове и мобилни приложения за конни и спортни залози и най-честата ми (всекидневна) комуникация е с екипа, в който съм – програмисти, QA специалисти, бизнес анализатори и скръм мастъри. Но като ТЛ комуникирам с почти всички отдели във фирмата. 

    Роби: Работя по мобилни проекти в момента. Комуникирам буквално с всички отдели и колеги, 98%.

    Вини: Нашият екип е концентриран в разработката на мобилни приложения. В последните 2 години работим по огромно приложение за един от големите клиенти на компанията. Най-често се налага да комуникираме с колегите, които разработват сайта, с тях разработваме споделена библиотека. Също така с нашите QA, дизайнери и бизнес аналисти.

    Как типично протича един работен ден?
    Роби: Ставам в 5 и започвам да уча. В 9 сядам да работя и разглеждам какво остава от спринта като таскове. Планирам деня и се захващам за работа. Вечер след работния ден отивам на фитнес или кикбокс :)

    Вини: Денят ми започва с кафе и тонизираща разходка с кучето. След това се отправям към офиса и започвам със сутрешната си рутина. Преглеждам си мейлите, календарите, бележките и се захващам със задачите си. Намирам работата си за динамична и разнообразна. Реално всеки ден е различен, понякога пиша код цял ден, проучвам нова технология, или пък прекравам часове, помагайки на някой колега.

    Габи: В по-спокойните дни (тези без много срещи) имам повече време за писане на код, за оптимизации и подобрения. Правя код ревюта и чета интересни и полезни статии. Всекидневно имаме кратки срещи с колегите (дейлита) за бърз ъпдейт кой по какво ще работи и дали има някакви блокъри. Ако има проблеми, съдействам за тяхното разрешаване. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Габи: За мен лично, за да се развиваш като програмист, освен техническите познания, които с времето се натрупват, трябва да си много търпелив, постоянен и упорит. Да успяваш да се самомотивираш и да не се отказваш пред проблемите и трудностите. И да си готов да седиш по много часове пред компютъра, дебъгвайки странно поведение в кода.

    Роби: Уменията се учат с времето, те не са толкова важни, важни са качествата, тоест да може да се приема градивна критика, да може да се разговаря свободно, желанието за помощ. Аз мисля, че в 2022 г. да се научиш да кодиш не е кой знае колко трудно, по-трудно се намират хора, които да се впишат в екипите.

    Вини: Смятам, че е нужно човек да бъде увлечен по технологиите и да работи с удоволствие, иначе не би могъл да се справи. На първо място, мисля, че в тази професия е нужно логично, аналитично, математическо мислене. Нужни са добри комуникативни умения. Често се налага да мислим out-of-the-box, търсейки решения на нестандартни проблеми. Човек трябва да е организиран и да изпипва работата си в детайли, нужно е отговорно отношение. В моментите, когато допуснем грешка, трябва да го приемаме конструктивно и да се надграждаме. Обичам да цитирам Хенри Форд „Неуспехът – това е просто възможност да започнеш отначало, но вече по-мъдро!”

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Габи: Знанията и квалификацията се поддържат с много четене на книги и документация, гледане на видеа, туториали. Не може и без практическите упражнения, затова доста често предпочитам да излизам от зоната си на комфорт и да се занимавам с решаването на сложни проблеми и тяхната имплементация.

    Роби: С учене и много важно нещо, вслушвам се в хората, които сега започват работа. Доста често те идват със свежи идеи и нови знания,  които аз може да не съм имал време да проуча, понеже фокусът ми е на друго място.

    Вини: Редовно чета за дадени технологии, следя промените в новите версии, гледам видеа и съм абониран за няколко IT издания. Компанията ни дава възможност да се включваме в конференции, като JS Talks например и достъп до всякакви курсове. За да бъдеш експерт в дадена област, е нужно непрестанно усъвършенстване.

    Какви са възможностите за развитие?
    Габи: Бих казала, че имаме доста възможности за развитие. С опита се вдига seniority нивото. Могат да се пробват различни технологии и езици, докато намериш кое е твоето нещо. Има избор какъв програмист да си – дали backend, дали front-end. Отново опираме до мотивацията и желанието човек да се развива и да използва пълноценно шансовете, които получава.

    Роби: Възможностите за развитие са от тук до небето. От позиция офис мениджър до тиймлид QA, от девелопър до девмениджър, от QA към проджект мениджър. Всичко това сме го видели :)

    Вини: Когато започнах в компанията, бяхме едва 33-ма, в момента сме около 150 души. Бизнесът се разраства със сериозни темпове. Компанията предоставя възможност на всеки да се развива и да се изкачва по стълбичката. Разбира се, с това идват и повече отговорности, ръководене на хора, процеси и проекти.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Габи: Най-големите заблуди са, че програмистите са скучни хора, които не знаят как да се забавляват и нямат хобита, а кодят по цял ден и цяла нощ. Разбира се, че има и такива моменти, но те са рядкост и доста успешно се постига баланс между личен и професионален живот.

    Роби: 2 години в академия = 2 години стаж. 2 години стаж = 5000 лева заплата. Няма нищо вярно в тези думи.

    Вини: Масово хората си представят, че IT-тата са затворени геймъри, които по цял ден се зомбират пред компютрите. А всъщност изобщо не е така,  работата е изключително творческа и интересна. Всеки ден се сблъскваме с най-различни новости и проблеми, които чакат да бъде създадено решение за тях.  Разработваш даден продукт, подобряваш го и нямаш търпение да влезе в употреба. Представете си какво е чувството, когато знаеш, че 1 милион души ползват приложението, което с екипа сте разработили.

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
    Габи: Имам разнообразни хобита, обичам да спортувам, защото така успявам да се справя със стреса и да се заредя с нови сили. Излизам с приятели, чета книги, гледам филми. По-рядко вече рисувам и редя пъзели. Има и такива моменти, когато след края на работния ден просто искам да пиша код.

    Роби: Кикбокс, фитнес, акции са 3-те хобита, на които отделям най-много време. 5 пъти на фитнес, 4 пъти на кикбокс и всяка вечер се чете за акции.

    Вини: Всеки ден след работа спортувам, разпускам с разходки и приятели. Увлечен съм по автомобилите и се наслаждавам на вечерни шофирания. Обожавам да пътувам из България и чужбина.

    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions вижте тук

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Мобайл Уейв Солюшънс ЕООД в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА IT JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като Presales Engineer в Milestone?
    Какво е да работиш като Validation & Verification Enginener в Proxiad?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Delta Source?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в GfK Bulgaria?
    Какво е да работиш кaто Мениджър на Програмисти в GfK?
    Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
    Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
    Какво е да работиш като Мениджър „Продукти и Продажби“ в CLICO България
    Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
    Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
    Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    Какво е да работиш като Ментор в Скейл Фокус Академия?
    Какво е да работиш като SAP Консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    Какво е да работиш като Тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    Какво е да работиш като Дизайнер на Обучение в Телерик Академия?
    Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    Какво е да работиш като Младши Системен Администратор в StorPool Storage?
    Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    Какво е да работиш като Старши Мениджър „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
    Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    Какво е да работиш като Главен Софтуерен Архитект във Fourth България?
    Какво е да работиш като Аниматор в Anakatech
    Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    Какво е да работиш като Софтуерен Анализатор в Astea Solutions?
    Какво е да работиш като Системен Администратор в StorPool?
    Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert?
    Какво е да работиш като QA Инженер в Astea Solutions?
    Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    Какво е да работиш като 3D Артист в „Империя онлайн“? 
    Какво е да работиш като Проектен Мениджър в DataArt?
    Какво е да работиш като Художник на Игри в „Империя Онлайн“?
    Какво е да работиш като Инженер/Консултант по Облачни Услуги в HeleCloud?
    Какво е да работиш като Гейм Дизайнер в „Империя Онлайн”?
    Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    Какво е да работиш като Старши Програмист в Endava?
    Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    Какво е да работиш като Тест Инженер в Endava?
    Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    Какво е да работиш като Анализатор в Experian?
    Какво е да работиш като .NET Програмист в Tradologic?
    Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Taulia?
    Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    Какво е да работиш като Технологичен Трейнър в Телерик Академия?
    Какво е да работиш като Директор „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Progress?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Ocado Technology?
    Какво е да работиш като Глобален Директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    Какво е да работиш като Продуктов Мениджър на Игри в Playtech Bulgaria?
    Какво е да работиш като QA Инженер в Proxiad Bulgaria?
    Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    Какво е да работиш като iOS Разработчик в MentorMate?
    Какво е да работиш като Технически Директор в „Мнемоника“?
    Какво е да работиш като Софтуерен Разработчик в Luxoft?
    Какво е да работиш като Ръководител на Android Екип в MentorМate?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 17 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 36 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 51 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research