сряда, 25 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1347 прочитания

  Кирил Петков: Обсъждаме премахване на зеления сертификат при 60% ваксинирани

  Клъстерните региони са оптимизирани от 6 на 5
  24 януари 2022, 08:18 a+ a- a

  Отваряме дискусия и имаме предложение за премахване на зеления сертификат в момента, в който достигнем ваксинация от 60%. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет в петък (21 януари). Петков допълни, че нивото на ваксинация ще бъде само единият от критериите, който трябва да бъде изпълнен за отпадането на зеления сертификат, а вторият ще е заетостта на интензивните легла в страната да спадне на 5 или под 5%, предаде БТА.

  „С други думи, когато вълната е отминала и има вече много нисък риск за системата, тогава предлагаме зеленият сертификат да отпадне. Това не е крайно решение, това е само предложение, което ще бъде дискутирано в следващите дни. Искаме да покажем, че проактивно управляваме и този процес“, обясни Петков.

  Министър-председателят допълни, че обявеният минимален процент на ваксинирани за отпадане на зеления сертификат ще бъде за две дози от ваксината. Петков обяви още, че първоначално обявените шест клъстерни региона на страната са оптимизирани на пет, като още веднъж посочи, че идеята на този модел е да се прогнозира разпространението на вируса, както и да се прехвърлят спешните случаи в съседни области при голяма натовареност.

  „Засега този вариант на Covid-19, въпреки че се разпространява много интензивно, не води до високи нива на заетост на интензивните легла. Ако бяхме използвали старите модели и единственият критерий да е заболеваемостта на 100 хил. души, вече цяла България трябваше да бъде затворена“, коментира още министър-председателят.

  Има пряка връзка между нивото на ваксиниране и използваемост на интензивните легла в болниците, като новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост, заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова. За премахването на зеления сертификат и дискусията около него министър Сербезова посочи, че държавите от ЕС имат по-високо ниво на ваксинация и, въпреки че и в България то се увеличава, не може да стигне дори средноевропейските нива. В много държави се облекчават мерките заради по-високото ниво на ваксинация сред населението, допълни тя.

  Мерките се взимат на областно ниво и всяка област има кризисен щаб. Мерките на областно ниво се съгласуват с главния държавен здравен инспектор. Различията в областите са заради заетост на легла, скорост на запълване, трансфер на болни от един в друг град или област, обясни министър Сербезова създаването на новата карта за ниво на заетост на болничните легла.

  Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че в бъдеще, ако коронавирусът се промени и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова ограничителни мерки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ISLE Academy става отделно дружество на SofMedica Group
  Няколко от новите области на обучение за медицински специалисти обхващат предоперативната подготовка, наблюдението на случаи или дистанционното провеждане на обучения
  преди 9 часа
  Наблюдава се засилен поток обратно към мирните райони в Украйна
  Междувременно половината от хотелите ще оставят настанените при тях бежанци по новата правителствена програма
  преди 9 часа
  Телерик Академия обяви прием за обучение на продуктови мениджъри
  Това е единствената подобна програма за 2022 г., приемът продължава до 7 август
  преди 11 часа
  Асен Василев призова колегите си от ЕС за реални действия за борба с инфлацията
  Според вицепремиера и министър на финансите ЕК би следвало да разпредели финансовия ресурс според степента на зависимост от руски енергийни суровини, а не на база ефекта от Ковид-19
  преди 12 часа
  100 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 163 806