петък, 03 декември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1114 прочитания

  Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус

  По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
  20 октомври 2021, 16:44 a+ a- a

  На днешното заседание на правителството прие решение, с което възлага на здравния министър да сключи договор за осигуряването на моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19, с риск от тежко протичане на заболяването, съобщават от Министерство на здравеопазването.

  Комбинираният лекарствен продукт не е разрешен за употреба у нас, но за да бъде достъпен на българските граждани здравният министър издаде заповед още на 13 октомври.

  „С осигуряването на моноклоналните антитела лекарите ще получат още една възможност да лекуват болни с коронавирус. По предварителна информация първите доставки можем да ги очакваме до края на този месец. Правим всичко необходимо да ускорим доставката, защото се надяваме прилагането на този продукт да помогне на много хора и да допринесе за намаляване на смъртността“, посочи министърът на здравеопазването.

  „Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, който регистрираме в последните дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения – да приемат повече пациенти", коментира д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет.

  По отношение на противоепидемичните мерки д-р Кацаров уточни, че те засягат единствено дейностите, които са посочени в заповедта. 

  Кацаров коментира, че мерките са противоепидемични и не забраняват на гражданите да работят. „Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вирусите. Подчертавам, че по отношение на магазините, заповедта засяга само тези с над 300 кв. м. площ, и то с изключение на хранителните магазини, аптеките, банкови институции, пощенски и куриерски услуги и др. Там не се изисква „зелен сертификат“. За всички магазини под 300 кв. м. няма никакво ограничение“, уточни още здравният министър.

  „Хората, които днес критикуват мерките, не предлагат никаква алтернатива. Те може би си представят житейската ситуация по този начин: няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките, няма да лежим в болница. Няма такава житейска ситуация“, коментира още здравният министър. „Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ще имаме висок брой заразени, ще имаме висок брой починали и ще сме изправени пред риска да не можем да осигурим легла за лечение на всички хора“, категоричен бе д-р Стойчо Кацаров.

  Той обясни, че алтернативата на настоящите мерки е да бъдат преустановени почти всички дейности в държавата, а ако не се предприеме нищо, това ще доведе до пълно блокиране на здравната система в България. Непредприемането на мерки и бездействието са акт на безотговорност към здравето на хората, заяви още министър Кацаров.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Dronamics набра 6 млн. лв. при IPO-то си
  Това е шестото успешно IPO на пазар beam на Българската фондова борса
  преди 14 часа
  ЕК одобри увеличение на капитала на Фонда на фондовете от 11,2 млн. евро
  То ще се използва за издаване на гаранции по заеми, отпуснати от финансови посредници на малки и средни предприятия
  преди 14 часа
  Кацаров: От понеделник всички на училище
  Няма омикрон в страната, от понеделник се възстановяват плановите операции
  преди 15 часа
  Алтерко регистрира продажби за над 9 млн. лв. на Черен петък и Кибер понеделник
  По време на популярния период за предпразнично пазаруване технологичната компания продаде над 400 000 устройства за автоматизация на дома
  преди 16 часа
  Италианската DHH придоби 60% от българската "Еволинк"
  Стойността на сделката е 2.45 млн. евро, има възможност за придобиване и на останалите 40% през 2025