четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    910 прочитания

    Радев: Подкрепяме Албания да започне преговори за членство в ЕС

    Премиерът Еди Рама покани български университети да открият свой филиал в Албания
    09 юни 2021, 11:48 a+ a- a

    Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в интерес на целия регион и на Европейския съюз. България ще продължи да подкрепя усилията на своите съседи в този процес. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща днес с министър-председателя на Албания Еди Рама.

    Държавният глава потвърди подкрепата на страната ни за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС. България високо оценява постигнатото от Албания за изпълнение на Копенхагенските критерии за членство, включително и за европейското отношение към националните малцинства в страната, сред които и българското, посочи Румен Радев.

    От изключително значение е процесът на европейска интеграция на Балканите да стъпва върху устойчиви и необратими резултати при изграждането на отношения на приятелство и добросъседство в региона, за което Албания е отличен пример, заяви още президентът.

    Обща бе оценката, че активният пряк двустранен диалог между отделните държави, както и срещите на високо ниво, дават възможност за търсене и намиране на общи решения за бъдещето.

    Албания се стреми да повишава още повече качеството на образованието и науката в страната и ще работи за разширяване на партньорствата в тази сфера, както и за привличане на своя територия на утвърдени чуждестранни университети, стана ясно от думите на Еди Рама. Той открои интереса на албанските младежи към българските университети и отправи покана водещо българско висше училище да открие свой филиал в Албания.

    Вчера албанският премиер имаше среща и с българския си колега Стефан Янев. Двамата коментираха, че възможности за по-нататъшно сътрудничество от общ интерес съществуват в редица сектори като икономиката, селското стопанство, минното дело, енергетиката и високите технологии. Потенциал за задълбочаването на двустранните отношения има и в областта на транспорта и свързаността чрез развитието на Коридор №8, в сферата на образованието, културата и науката, социалното осигуряване. Очакванията са, че с оглед активизираното партньорство между двете страни през последните години с цел по-нататъшно засилване на секторното сътрудничество, ще бъдат постигнати още по-конкретни резултати в бъдеще.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки