четвъртък, 21 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10208 прочитания

  Какво място за работа и живот е България според чужденците?

  Отговор потърсихме от датчанин, италианец и германец, които работят в софийския офис на TELUS International
  22 януари 2020, 17:02 a+ a- a

  Ян Хансен от Дания (49 г.), Марио Замбрини от Италия (31 г.)  и Миша Гобиен от Германия (25 г.) са част от нарастващия брой чужденци, избрали да живеят и работят в България

  Все повече чужденци избират България за свой дом и място за професионално развитие. По данни на НСИ около 90 000 чуждестранни граждани пребивават в страната ни, като броят им за последните 10 години се е удвоил. 

  Ян Хансен от Дания (49 г.), Марио Замбрини от Италия (31 г.) и Миша Гобиен от Германия (25 г.) са част от нарастващия брой чужденци, избрали да се преместят в родината ни. В момента и тримата работят в софийския офис на TELUS International, а неотдавна ги видяхме в инициативата „Мога там, искам тук“. В последното ѝ издание над 50 чужденци споделят своите причини да изберат България за свой дом с идеята да мотивират българи зад граница да се завърнат в родината си.

  Сезоните, вкусната храна, ниските нива на стрес и възможностите за развитие са част от предимствата на страната ни, които привличат чужденците. Какво още ги води в България, какви предизвикателства срещат и къде виждат поле за подобрение? Вижте какво ни разказаха Ян, Марио и Миша. 

  Откога си в България и какво те доведе тук? 

  Според датчанина Ян Хансен България е "страна на възможносите". Женен е за българка и вече шеста година живее тук

  Ян: В България съм от 6 години. Причината да дойда тук беше моята съпруга, която е българка.

  Марио: Аз съм акордеонист с голяма страст към традиционната българска музика, танци и костюми. Това лично ме накара да дойда тук, в България.

  Посещавал съм страната много пъти, преди да реша да се преместя и да намеря работа тук. За пръв път посетих България заради “Сурва”, кукерския фестивал в Перник, през 2016 г. През януари 2017 г. отново дойдох, този път за едномесечно пътуване през градовете, разположени по влаковата линия София - Бургас. Прекарах две седмици в Пловдив, за да науча малко повече за условията за кандидатстване в Mузикалната консерватория. В изискванията влиза и свободното говорене на български език. И така, за да науча езика, реших да се преместя в България. През септември 2017 г. заживях в Сливен, където прекарах 10 месеца като част от Европейска доброволческа служба, като основната ми работа включваше работа с ученици, както и деца от малцинствата. В края на 2018 получих предложение за работа в софийския офис на TELUS International Europe.

  Миша: В България съм от 11 години. Дойдох тук за пръв път през 2005 г., заедно с цялото ми семейство. Тогава всички се влюбихме в българската култура и решихме да се преместим през 2008 г.

  С какво ти беше най-трудно да свикнеш в началото? 

  Ян: Най-трудното нещо в началото беше това, че не всеки човек тук говори английски език.

  Марио: В началото най-трудното нещо беше самият език. Не много хора в България говорят английски и тук, в София, не е особено лесно да се практикува. Не е лесно, когато си чужденец, да бъдеш с хора, които говорят само български. 

  Миша: Честно казано, когато се замисля за най-трудното нещо, което ми се случи в началото, всъщност не мога да измисля нещо конкретно, но може би езикът беше нещо, което до някаква степен ме затрудни.

  Интересът към българската музика довежда италианецът Марио в България

  А какво те впечатли и ти хареса най-много?

  Ян: Бях изключително впечатлен от това колко отворени и добронамерени са българите към чужденците. Това, което ми направи добро впечатление, е също спазването на традициите - например Баба Марта.

  Марио: В България се чувствам много добре. Обичам да обикалям по-малко известните места - манастирите, пещерите, горите на националните паркове, черноморските плажове, река Дунав, както и най-отдалечените градове и села.

  Миша: Българската култура и природа.

  Добро място за работа ли е България?  

  Ян: В България има толкова много възможности, когато става въпрос за работни места, така че да, харесва ми да работя тук.

  Марио: В момента в България периодът е благоприятен по отношение на обслужването на клиентите и инвестирането в тази сфера, така че вярвам, че ако някой има добро ниво на владеене на чужд език, лесно ще намери добре платена работа в София и Пловдив.

  Миша: България предлага чудесни възможности за работа. Пример за подражание е TELUS International, компанията, в която прекарах последните 6 години и в която се чувствам наистина добре.

  А какво е да живееш тук?  

  Миша посещава България за първи път през 2005, влюбва се в културата ни и няколко години по-късно заживява тук, заедно със семейството си

  Ян: Обичам да живея тук - времето е фантастично, храната е невероятна и хората са добри.

  Марио: България е абсолютно добро място за живеене, със сигурност има разлика между големите градове и по-малките страни, но разходите за живот са ниски и има всичко, от което човек има нужда. Освен това е невероятна страна, колкото повече я познавате, толкова повече я обичате.

  Миша: Намирам България за наистина приятно място за живеене, има много възможности за реализация - ако искате да сте в голям град, имате София, но в същото време Пловдив също има своите прелести.

  Какво още може да се подобри в страната ни? 

  Ян: Болниците са нещото, което според мен трябва да се подобри. Улиците и тротоарите също трябва да се оправят. Продължителността на работния ден, за да имат хората повече време за семейството си. 

  Марио: България се развива, инфраструктурата ѝ също. След няколко години ще бъдат достигнати всички стандарти, досущ като повечето европейски държави.

  Миша: Нека оставим този тип въпроси на политиците. Не бих променил нищо относно живота си тук в България.

  В България ли виждаш бъдещето си?  

  Ян: Определено искам да остана тук, това е страната на възможностите, когато става въпрос за работа, а сега имам красива българско-датска дъщеря и невероятна българска съпруга! Така че животът ми е тук и го обичам всеки ден такъв, какъвто е.

  Марио: Със сигурност ще остана в България поне 5 години. Целта ми днес е да се преместя в Пловдив, да бъда приет в Консерваторията и да науча повече за музикалните техники на традиционния български акордеон. След това може би ще се усети носталгията. Но определено мога да си представя добро бъдеще в България.

  Миша: Бих казал ДА и не планирам да напускам в скоро време. Вярвам, че бъдещето е приятелски настроено и с нетърпение очаквам новите предизвикателства в живота ми!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 7 часа
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 7 часа
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 8 часа
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 9 часа
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица