четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13000 прочитания

  Квантовият компютър ще тласне бизнеса със светлинни години напред

  За потенциала на квантовия компютър вижте какво сподели пред Economy.bg Върн Браунел, изпълнителен директор на D-Wave, първият в света производител на квантови компютри
  19 август 2013, 17:21 a+ a- a

  Върн Браунел оглавява D-Wave от 2009. Преди да се присъедини към компанията, той работи в Egenera, която основава през 2000. Има опит и като CTO (главен технологичен директор) на Goldman Sachs. Заемал е и различни мениджърски и инженерни позиции в Stratus Computer, Ztel и Digital Equipment. Браунел има MBA степен от Anna Maria College (САЩ), както и бакалавърска степен по електронно инженерство от Stevens Institute of Technology (САЩ).
  Канадската компания D-Wave е основана през 1999. Твърди, че е създала първия в света и единствен комерсиален квантов компютър. Сред клиентите й са Lockheed Martin, Google и NASA.

  Какво точно е квантов компютър?
  Квантовият компютър използва квантова физика, законите на най-малките частици във вселената като атоми и неврони, за да реши проблеми с невероятна бързина. Компютрите, които ползваме днес, позволяват съхраняването на частици информация в две състояния (0 или 1). Следвайки законите на квантовата теория, квантовият компютър позволява частиците информация да пребивават едновременно в двете състояния (0 и 1). Това свойство, наречено „суперпозиция”, прави изчислителната система по-бърза и значително по-мощна. Така квантовият компютър може да обработва и оценява различен тип информация едновременно и да решава нерешими в миналото проблеми.

  Криогенната охлаждаща система на D-Wave

  Какви са предимствата и ограниченията на квантовия компютър?
  Квантовите компютри ще революционизират способностите на компютърните системи, позволявайки по-бърз и по-ефективен начин за анализ на възможностите. Проблеми, които биха отнели цял живот на човек, за да бъдат решени, ще станат решими за минути с квантовия компютър. Ограниченията се състоят в това, което не знаем за света на квантовата физика. Но това пък прави работата по този исторически проект толкова вълнуваща.

  Какви задачи вече е решил вашият квантов компютър?
  Един от нашите компютри вече се използва от Lockheed Martin за решаването на предизвикателства, свързани с верификация и валидиране на софтуер. Компютърът сканира софтуерен код и гарантира, че софтуерът работи, както се очаква от него. Подобен тип задачи са много скъпи и времеемки за класическите компютри, но доста по-лесни за осъществяване от квантовия компютър.

  Можете ли да дадете конкретен пример за оптимизационен проблем, който квантовият компютър може да реши?
  Работим с топ компании и корпорации, за да разработим алгоритми и инструменти, които пасват на техните специфични нужди. С Lockheed Martin конкретно нашият компютър преглежда и оптимизира системите за контрол на полетите. Работим също и с Google, за да подсилим алгоритмите им за машинно обучение, които стоят зад технологиите за разпознаване на глас и изображения.

  Как квантовият компютър може да промени бизнеса?
  Квантовият компютър ще стимулира бизнеса, науката и управлението по безпрецедентен начин. Той решава проблеми, които са твърде комплексни за днешните компютърни системи. Тази иновация може да доведе до намирането на нови и по-чисти източници на енергия, по-добро разпознаване на изображения, по-точни финансови прогнози и съставянето на по-прецизна „карта” на човешкия геном. Като си партнираме с визионери от бизнеса, се надяваме да станем първите, които ще демонстрират как квантовият компютър може да остави незаличима следа в света.

  Как бихте отговорили на скептиците, които казват, че сме още далеч от появата на напълно функционалния квантов компютър?
  Нашата работа с Lockheed Martin, Google, NASA и Universities Space Research Association (USRA) показва, че квантовият компютър вече е преминал отвъд теорията и все повече навлиза в бизнеса и технологиите. Като част от процеса по избор Google, NASA и USRA направиха серия от тестове, които новият компютър D-Wave, работещ с 512 кубита, трябваше да премине, преди да бъде осъществен процесът по инсталация в Научно-изследователския център към НАСА (NASA Ames). При всички тестове D-Wave Two отговори или надмина нужните изисквания (спецификации) за работа, като в някои случаи с голяма разлика.
  Освен това имаме специален екип, който заедно с клиенти и сътрудници тества нашите квантови компютри, като им поставя за решаване различни оптимизационни проблеми. Историята на квантовите компютри обаче още е в начален стадий, така че ние постоянно се учим и развиваме.

  Вие продавате квантови компютри от 2011. Защо компаниите инвестират десетки милиони долари в тази технология?
  Цените на компютрите на D-Wave варират според договорките с клиентите и техните специфични нужди. Организациите, с които работим, имат големи и значими проблеми, които не могат да бъдат решени със съществуващите класически системи. Нашият квантов компютър позволява на компаниите и организациите да намерят начини да решат най-комплексните си изчислителни проблеми. Ние се намираме в повратна точка, в която все още се опитваме да разберем как можем да използваме новата технология за специфични приложения.

  Ще убие ли квантовият компютър традиционния?
  Нашата цел е да променим света и да решим нерешими досега проблеми. Квантовите компютри имат потенциала да постигнат това, което традиционните просто не могат. Ние не заместваме тези системи, а добавяме допълнителна изчислителна мощ за решаване на комплексни проблеми. В бъдеще бизнесът и правителствата ще могат да решават какъв тип компютър ще пасва най-добре на нуждите им. В общи линии се надяваме да създадем пространство на равни условия на конкуренция.

  Как виждате бъдещето на квантовия компютър?
  Квантовият компютър има потенциала да направи извънредно много добри неща в света и да тласне бизнеса и организациите със светлини години напред. Екипът на D-Wave работи с невиждана скорост да иновира и оптимизира нашите системи. Ние сме едва на повърхността на това, което тази технология може да постигне, и сме много развълнувани, че проправяме пътя й.

  Защо бизнесът инвестира в квантови компютри, очаквайте интервю с вицепрезидента на Lockheed Martin Брад Пиетрас!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 5 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 7 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 9 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти