понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  17494 прочитания

  VMware създава академии за виртуализация в българските университети

  Научете повече от Диана Стефанова - управляващ директор на Центровете за разработка на VMware в България и EMEA региона, проф. д-р Красен Стефанов и гл. асистент Георги Георгиев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“
  15 април 2013, 15:10 a+ a- a

  Компанията VMware, която е световен лидер в областта на виртуализацията и cloud инфраструктурите, стартира VMware ИТ академии, които ще работят в сътрудничество с българските университети. След успешно приключване на обучението си завършилите ще получат специален сертификат, който им дава право за явяване на изпит за Virtualization Certified Professional квалификация в независим сертификационен център.

  Потърсихме Диана Стефанова - управляващ директор на Центровете за разработка на  VMware в България и EMEA региона, за да ни разкаже повече за инициативата на компанията.
  Първото висше учебно заведение, където вече стартира академията, е Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Срещнахме се с проф. д-р Красен Стефанов и гл. асистент Георги Георгиев от СУ, за да ни разкажат повече за условията за включване в академията, как реално протича тя и какво ще могат и знаят курсистите след края на обучението. Запознахме се и с някои от студентите, които ни споделиха мотивите си да се включат в академията и какви са техните очаквания.

  Какво представлява VMware академията разказва Диана Стефанова - управляващ директор на Центровете за разработка на VMware в България и EMEA региона

  Г-жо Стефанова, защо VMware реши да стартира ИТ академия?
  VMware ИТ академията е глобална инициатива на VMware. Компанията има такива академии в много от световноизвестните университети. Преди година и половина  и ние решихме да започнем разговори с големите наши университети и да намерим начин да реализираме тази инициатива и в България.  Факултетът по математика и информатика (ФМИ) към Софийския университет и професор Красен Стефанов бяха първите, които се отзоваха. Те успяха много бързо да се сертифицират и с днешна дата можем да кажем, че VMware ИТ академията в България е вече налице във ФМИ в СУ.

  Преподавателите във VMware ИТ академията са всъщност от самите учебни заведения, но е необходимо те да бъдат сертифицирани. Разкажете ни за този процес?
  Да, преподавателите са номинирани и избрани от самите висши учебни заведения. Ние им помагаме те да се обучат и да се явят на сертификационен изпит, за да получат сертификат за преподаване. Ние ги подпомагаме и за тях този процес е безплатен. Веднъж след като се сертифицират, вече могат да преподават наученото на техни студенти. Във ФМИ вече имаме такива сертифицирани преподаватели.

  Защо СУ реши да се включи в инициативата на VMware ИТ академия? Вижте видео с Красен Стефанов – професор във Факултета по информатика и математика в СУ

  За кого е предназначена академията? Могат ли да се включат в нея хора, които имат интерес към областта, но не са студенти на университета?
  Това зависи от политиките на всеки един университет. Конкретно във ФМИ академията  е отворена не само за студенти от Софийския университет. Курсът е част от магистърската програма „Разпределени системи и мобилни технологии” , където вече се обучават 60 студенти. Отделно СУ дава възможност и на всички останали, които имат интерес , да се запишат в курс, който се провежда през неделните дни.

  Какви знания и умения ще придобият хората, които са част от Академията?
  Всъщност ние им даваме условия да научат най-новите виртуализационни технологии и да разберат повече за продуктите на VMware. По същество това включва цялостна продуктова гама в сферата на виртуализацията - инсталиране, конфигуриране и управление на виртуални сървъри в изчислителния център, което в днешно време е изключително необходимо за всеки специалист по компютърни системи.

  Кой може да се включи в академията и какви са условията? Вижте видео с главен асистент Георги Георгиев – сертифициран инструктор във VMware академията

  Повечето компании, които стартират академии, имат за цел да инвестират в обучение на хора, които биха могли да останат при тях като служители. Вие ще предложите ли работа на тези, които се справят добре?
  Нашата основна цел е да създадем условия за студентите по достъпен и качествен начин да получат  необходимите знания. Оттам нататък те са много по-конкурентоспособни на пазара на труда. Те могат да се реализират не само във  VMware, но и във всяка друга компания в световен мащаб. Вие знаете, че най-големите компании в света са клиенти на VMware и всички те използват нашите виртуализационни продукти на VMware, но вече и голяма част от средните и малки компании също използват продуктите на VMware. Това им дава възможност за една много широка реализация – както в една от най-големите компании, така и в средни и по-малки.

  Каква е мотивацията на студентите да се включат в академията и какво искат да научат?

  В момента, като изключим академията на VMware, в учебните планове темата за виртуализацията присъства ли?
  Аз вярвам, че в много от програмите това е засегнато, защото виртуализацията е основа в момента в ИТ индустрията и е необходимост да се разбира и да се работи с нея. Това обаче е първият курс, който засяга целия цикъл и ще даде богати практически знания на студентите, защото са включени и много лабораторни упражнения.  Успешно завършилите този курс ще получат специален сертификат, който им дава право за явяване на изпит за Virtualization Certified Professional квалификация в независим сертификационен център.

  Вие казахте, че всеки университет, който има желание може да разкрие VMware ИТ академия, ако преподавателите преминат курс по сертификация. Да очакваме ли скоро и в други университети VMware академия?
  Разбира се. Тази програма е отворена за всички университети. Изискванията за академичните институции са да бъдат с минимум четири години образование и да имат необходимата инфраструктура за лабораторни упражнения. Има различни конфигурации, които са необходими за тази инфраструктура, а ние, от своя страна, се опитваме да помогнем за набавянето на нужната апаратура. Има също решения, които се предлагат в клауд средите, които могат да се наемат.  Със СУ и другите университети ще търсим програма за ротационен принцип, така че  повече университети да могат да се възползват от инфраструктурата. Оттам нататък се очаква университетите с наша помощ да сертифицират свои преподаватели. Веднъж това направено, те свободно могат да започнат да предлагат тези курсове на своите студенти, а защо не и на студентите от други университети.

  Първата академия вече стартира. Кога ще приключи курсът и ще имаме първите сертифицирани хора?
  Всеки универитет сам съставя графика на обучението.  По принцип курсът отнема една седмица, ако се прави в последователни дни. В зависимост от графика, който ФМИ ще предложи, очакваме много скоро хората да бъдат готови за сертифициране. VMware, от своя страна, дава на студентите сертификат за намаление, с който могат да отидат в независим сертификационен център и да се сертифицират за експерти по виртуализация и продуктите на Vmware на много по-ниска цена от редовната.


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 5 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 8 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 11 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 12 часа