вторник, 12 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7298 прочитания

  3D ли? Време е за 4D печат

  Учен от Масачузетския технологичен институт демонстрира как различни обекти могат да се самосглобяват
  28 февруари 2013, 17:15 a+ a- a

  Още не сме възприели възможностите на 3D принтерите, а учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) вече ни изненадват с нова технология - 4D печатът.

  По време на презентация в рамките на TED конференция в Лос Анджелис архитектът и компютърен специалист от МИТ Скайлар Тибитс демонстрира как обектите могат да се самосглобяват, съобщава BBC.

  „Това е изцяло нова идея на печат, при която вие не просто принтирате статични обекти, а вие принтирате неща, които могат да се превърнат в други неща”, разказва Тибитс.

  4D структурите се създават от 3D принтери, които при активация могат да се трансформират. Обектите могат да приемат нова форма с времето под въздействието на топлина, електричество, светлина или звук. В демонстрацията на Тибитс фигурите изменят формата си, след като бъдат поставени във вода.

  BBC отбелязва, че в бъдеще технологията може да бъде използвана за строителство в неблагоприятна среда. Материали, напечатани по този начин, могат например да бъдат изпращани на места, където ще се изграждат подводни или космически станции и където те ще могат да се самосглобяват.

  4D печатът може да се използва в бъдеще и при производството на мебели, автомобили и дори при строителството на сгради, счита Тибитс.

  4D Printing: Cube Self-Folding Strand from Skylar Tibbits on Vimeo.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 11 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 12 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани