събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11009 прочитания

  Какво е да си HR?

  По повод Международния HR ден попитахме HR Лидери във водещи компании в България
  20 май 2024, 09:35 a+ a- a

  Колаж: Economy.bg

  На 20 май HR общността чества своя професионален празник. Международният HR ден се отбелязва от 2019 по инициатива на Европейската Асоциация за управление на хората (EAPM), в която членува и Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). Празникът е признание към HR професиятa и към цялостния положителен принос на HR професионалистите за индивидите и организациите на национално и международно ниво.

  В Международния HR ден попитахме HR лидери във водещи компании в България какво е да си HR? Вижте какво споделиха пред Economy.bg.

  Лили Василева - Мениджър „Развитие на човешките ресурси“ „Електрохолд България“. Снимка: Личен архив

  Лили Василева

  Мениджър „Развитие на човешките ресурси“, „Електрохолд България“

  Да си HR е призвание, отговорност, удовлетворение, смисъл, динамика…

  Да си HR е призвание да можеш и да искаш да работиш с гъвкавост на мисълта и гъвкавост на поведението си, така че личността срещу теб да намира пристан, подкрепа и разбиране.

  Да си HR е отговорност да осъзнаваш, че онзи момент, в който посрещаш човек за интервю за работа, и разговорът, който предстои да проведете, ще предопределят един професионален път за период от време. Че ако свършиш работата си с нужното внимание и професионализъм, един човек ще се чувства дълго време добре на работното си място, защото подробно си обяснил и разяснил какво ще го очаква и по този начин си се погрижил да има синхрон между очаквания и реалност. 

  Да си HR е удовлетворение за момента, в който с нужните знания и експертиза си подсигурил назначаването и чрез подписването на трудовия договор си защитил не само организацията, но и правата на човека. 

  Да си HR e смисъл. Смисълът, който виждаш, чуваш и усещаш в онзи миг, в който видиш искрата на мотивацията за развитие и намериш правилните подходи и инструменти, така че този човек да надгражда себе си, експертизата и уменията си. 

  За всеки от тези моменти е нужно едно-единствено нещо – осъзнаване върху колко много аспекти добре свършената работа на HR-а ще се отрази на житейския път на отделния човек. 

  Да си HR e динамика – динамика заради различието в хора и ситуации; динамика заради различните потребности, които, за да уловиш, трябва истински да си чул другите дори „зад думите“, така че да провокираш разгръщане на мотивацията; динамика, защото живеем в свят на промени и защото единственото сигурно нещо е, че всичко се променя.

  Галина Георгиева - Ръководител Човешки ресурси, „Дунапак Родина“ АД, гр. Пловдив. Снимка: Личен архив

  Галина Георгиева 

  Ръководител Човешки ресурси, „Дунапак Родина“ АД, гр. Пловдив

  Да си HR е да си вечният учещ – винаги да си крачка  преди случващото се, за да успяваш да си този, който в същото време насърчава и подкрепя останалите в достигането до отговорите или помага на служителите, мениджмънта и компаниите да видят по-ясно и стигнат по-бързо, по-лесно и понякога по-забавно до по-дълбоко познаване на себе си, на бизнеса и как човешките ни търсения да се комбинират устойчиво и хармонично с корпоративните цели.

  Понякога грубо се шегувам, че съм преводач – превеждам ценности нa езика на ежедневните ни корпоративни дейности и обратното, или пък съм търговец – „купувам и продавам“ умения и работни позиции, но всъщност умението и изискването към добрия HR да е едновременно емпатичен, подкрепящ, предизвикващ и да е постоянния  стожер на духа, е онова, което ме държи толкова години в тази професия.  Радва ме навлизането на AI във всички онези административни и рутинни дейности в нашата работа, защото освобождава време за истински контакт с хората. Все пак  думата „човек“ е носещата смисъла в името на нашата професия.

  Мая Тасева - Групов директор Човешки ресурси в Софарма. Снимка: Личен архив

  Мая Тасева

  Групов Директор Човешки ресурси в Софарма 

  Да си е HR за мен е работа с кауза, лично призвание, емоция, грижа. Нещо, което идва вътре от теб, от сърцето ти. Много често чувам от колеги, че HR е тяхната любов от пръв поглед, а други споделят, че тази професия сама ги е намерила и оттогава не могат да помислят за промяна. Това за мен идва да покаже колко силна емоционална връзка има в тази роля. Връзка с теб самия, с хората, които срещаш, избираш, ръководиш, развиваш за различни екипи и т.н. 

  В същото време да бъдеш HR e и сериозно предизвикателство, тъй като от нас се изисква постоянно да навигираме в сложността на човешката динамика с емпатия и професионализъм. В крайна сметка да бъдеш HR означава да бъдеш катализатор за положителна промяна, създавайки възможност на хората да процъфтяват и на организациите да просперират.

   

  Юлия Ушовска - Мениджър „Човешки ресурси“ , БОпартнърс , Реалто Груп. Снимка: Личен архив

  Юлия Ушовска

  Мениджър „Човешки ресурси“, БОпартнърс, Реалто Груп

  Да си HR е мисия и отговорност, която задължава да поддържаш високо професионално ниво и да постигаш цели, свързани с развитието и благосъстоянието на хората и организацията. Имам възможността да се срещам ежедневно с хора на различни позиции и да черпя вдъхновение и мотивация от тях. HR за мен е добър слушател,  доверен партньор, точен барометър на вътрешната организационна култура и анализатор на тенденциите в компанията. HR ролята е лицето на компанията, когато привличаме хора за екипите и създаваме позитивно преживяване в тях за процеса. За мен е удовлетворяващо да помагам на хората, когато имат нужда от насока и съдействие при разрешаване на определен проблем. Харесвам работата си, защото е динамична и всеки ден ме изправя пред различни предизвикателства и казуси. Непрекъснатото учене и развитие са част от професията, а гъвкавостта и новаторството са задължително условие в днешното технологично съвремие и труден пазар на труда.  

  Евелина Цонева - Мениджър „Управление на таланта“ в Yettel Bulgaria. Снимка: Личен архив

  Евелина Цонева

  Мениджър „Управление на таланта“ в Yettel Bulgaria

  Да си HR означава да усещаш пулса на компанията. Да приемаш хората като сърцето на промяната и развитието.

  За да практикуваш тази професия, трябва да бъдеш едновременно слушател, съветник и човек, който може да решава проблеми. Нашата задача е да допринасяме за създаването на среда и култура, в която всеки човек се чувства оценен, уважаван и значим и в основата на която стоят многообразието, равнопоставеността и приобщаването. 

  Да си HR означава също да бъдеш гъвкав и да приемаш промените като възможност за растеж, а не като пречка, да мислиш две стъпки напред, да предвиждаш нуждите на хората в компанията и проактивно да изготвяш стратегии за привличане, развитие и задържане на добрите таланти.

  Нашата роля е и да бъдем пазители на етиката, като гарантираме справедливост и прозрачност във всяко решение и поддържаме култура на доверие и отговорност.

  Не на последно място, да си HR  означава да бъдеш визионер. Да работиш за формирането на чувство за принадлежност и цел, която е много повече от просто служебни титли и работно място, в което хората и идеите процъфтяват, а успехът не познава граници.

  Невена Илиева - Мениджър подбор и мотивация, Вива Кредит АД. Снимка: Личен архив

  Невена Илиева

  Мениджър Подбор и мотивация, Вива Кредит АД

  ПРИЗВАНИЕ, страст, огън, емоция, баланс, живот. Ти си балансьор, медиатор, организатор, оратор, вдъхновител, слушател, приятел, професионалист, анализатор, визионер, равновесието между цифрите и хората, балансът между емоционалното и рационалното... С една дума ли? Магьосник!  

  Силно и романтично вярвам, че HR-ът е онази подправка, която прави ястието съвършено. Онзи уют, който те кара да се чувстваш „у дома“, онзи трепет, който те вдъхновява да следваш амбициите и мечтите си, онази подкрепа, която ти е най-нужна, когато паднеш. Сърцето на организацията, което тупти в синхрон с пулса на всеки служител.

  „Да си HR“ е пътешествие с множество предизвикателства, които те обогатяват и трансформират, оставяйки трайни следи върху околните и самия теб.

  Галина Димитрова - ЧР мениджър, Нова Броудкастинг Груп. Снимка: Личен архив

  Галина Димитрова

  ЧР мениджър, Нова Броудкастинг Груп

  Да си HR е…  вълнуващо и трудно, забавно и смислено, стойностно и вдъхновяващо. Тази професия ме избра сама, когато бях доста млада и оттогава ме описва и води в кариерния ми път.

  Да си HR е мисия – помагаш на хората да дават най-доброто от себе си всеки ден. 

  Да си е HR e предизвикателство – съумяваш да водиш, когато морето е бурно, държиш интереса когато морето е спокойно, даваш посока, когато изглежда, че такава няма. 

  Да си HR  носи смисъл – ние даваме шанс на хората да сбъдват мечти, да развиват потенциала си и да следват себе си. 

  Да си HR е професия на бъдещето, която дори и да се модифицира във времето, винаги ще е фокусирана върху най-ценния ресурс на всяка компания – хората.

  Не сгреших, когато поех по тази пътека, вярвам го сега, ще го мисля и след 20 години. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство