неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10543 прочитания

  HR Лидерите на България: Дария Топалова, HR директор на Плейтех България

  Запознайте се с победителя в Категория „HR Директор/Мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2023
  13 май 2024, 12:53 a+ a- a

  Дария Топалова - HR директор на Плейтех България. Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Запознайте се с Дария Топалова - HR директор на Плейтех България, и победител в Категория „HR директор/мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2023.

  Какво означава за Вас спечеленият приз от Годишните HR на БАУХ 2023?
  Голяма чест е да бъда отличена с този престижен приз на Годишните HR награди на БАУХ 2023! 11 април ще остане завинаги в съзнанието ми като незабравим ден, изпълнен с вълнение и огромна благодарност.

  Да получа такова признание е не само вълнуващо преживяване, но и дълбоко докосващо душата. То е доказателство, че усилията ми през годините са били оценени, а вложеният труд е дал своите плодове.

  Тази награда е не просто моя, а на компанията и екипа, с който работя. Без тяхната всеотдайност, креативност и професионализъм, този успех би бил невъзможен.

  Наградата ме мотивира още повече да продължавам да се развивам и да работя за постигането на нови цели в сферата на управлението на хора.

  Вярвам, че е от ключово значение HR функцията да играе стратегическа роля в успеха на бизнеса. Ще продължа да работя за изграждането на силна и ефективна среда, която да подкрепя служителите и да допринася за постигането на целите на организацията.

  Според Вас кое е конкурентното Ви предимство, което Ви изведе на върха сред най-добрите в HR общността?
  Моят непоколебим фокус върху развитието на хората и оптимизацията на работните процеси е това, което ме отличава. Вярвам, че моят ангажимент към подобряването на работната среда и подкрепата на служителите е ключовият фактор, който ме изведе на върха в HR общността тази година.

  Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
  Въпреки че завърших финанси, моят път ме отведе към работа с хората, започвайки кариерата си като касиер-счетоводител в застрахователна компания през 1997 г. Този период беше истинско училище за мен, което ме насочи към HR и управлението на човешки ресурси.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Един от най-значимите моменти в моята кариера беше убеждаването на ръководството на компанията в необходимостта от инвестиции в корпоративна култура и управленски компетенции. Проектът ни отне 2 години, но и до момента се гордея от постигнатия резултат. Разбира се, заслугата е основно на хората, които взеха участие в програмите, повярваха и заживяха общите ни цели. Нищо нямаше да е същото без тях. Духът на доверие и сътрудничеството, които изградихме тогава, съществуват и до днес и са най-голямото предимство на команията, което кара много служители, решили да опитат късмета си в други фирми, да се връщат при нас. 

  Как започнахте в Playtech?
  Със стандартен процес по подбор за позиция Специалист ЧР, като 3 години по-късно заех позицията на Мениджър ЧР.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Като HR директор в Playtech моите отговорности са изключително разнообразни и включват внедряване на HR стратегии, управление на бюджети, инициативи за популяризиране на работодателската марка, корпоративна социална отговорност и много други. Моята роля е да подкрепям и развивам нашите служители, което е от съществено значение за успеха на компанията. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Всяка кариера е изпълнена с препятствия, които ни карат да се развиваме и да израстваме. В моята професия като HR специалист някои от най-големите предизвикателства, с които съм се сблъсквала, са необходимостта от постоянно самоусъвършенстване. Постоянно!!! В динамичния свят, в който живеем, знанията и уменията остаряват с бързи темпове. За да остана конкурентоспособна, е от съществено значение да се усъвършенствам непрекъснато както в меките умения, така и в техническите аспекти. Това изисква постоянна инвестиция в обучение, четене на книги и статии, посещение на семинари и конференции, както и активно участие в професионални мрежи. 

  Другото би било убеждаването на ръководството във важността на меките умения. Често се наблюдава подценяване на значението на меките умения, като комуникация, екипна работа, емпатия, решаване на проблеми и креативност. Да прокарам идеята, че инвестирането в развитието на тези умения не само сред лидерите, но и сред целия оперативен персонал, е от ключово значение за успеха на организацията. Така постигнахме по-добро сътрудничество, по-висока мотивация и по-ефективно справяне с предизвикателствата.

  Сигурни сме,че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Екипът е силата, която движи успеха, преодолява препятствията и допринася за постигането на общите цели. Фокусирам се в създаването на среда на доверие, взаимно уважение и съпричасност, в която колегите да се развиват и да допринасят максимално. Търся хора с ясни морални принципи, професионализъм и отговорно отношение към работата, които споделят визията за по-добро бъдеще. Тези качества са в основата на екипната работа. Както вероятно вече сте разбрали, вярвам, че инвестицията в развитието на екипа е инвестиция в успеха. Насърчавам колегите си да се обучават, да развиват своите умения и да се усъвършенстват. Подкрепям това с менторство, участие в обучения, семинари и конференции. Винаги съм готова да им отделя време и внимание. 

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направила компромис с морала, етиката, безопасността и емоционалното благополучие на хората. Тези принципи са в основата на моята работа като HR професионалист. Вярвам, че те са ключовият фактор за изграждането на успешен екип, постигането на високи резултати и създаването на положителна работна среда.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
  Успешният мениджър трябва да притежава набор от ключови умения. Разбиране на общата бизнес стратегия, за да може да формира/променя екипа и да задава ясни цели. Висока степен на емоционална интелигентност и как тя се отразява на взаимоотношенията. Умения за създаване на позитивна работна среда и равиване на служителите и липса на страх, че те могат да те задминат. Умения за разрешаване на конфликти. Бърза приспособимост. Технологична/професионална грамотност и разбитане на материята в дълбочина. И не на последно място желание за постоянно развитие и самоусъвършенстване. 

  За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
  Садя и отглеждам домати :). Не се шегувам. Релаксирам, когато съм със семейството ми. Пътуваме, обичаме морето и водата като цяло, гледаме зеленчукова градина и не ни е страх да си оцапаме ръцете с кал. 

  Кои са Вашите източници на вдъхновение?
  Източниците ми на вдъхновение са силата на човешкия дух и хората, които се стремят да направят света по-добро място за живеене.

  От позицията на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
  С опита, който имам днес, бих си дала повече смелост и увереност в началото на моята кариера.

  Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
  Светът се променя с изключителни темпове, задвижван от технологични иновации, глобализация и променящи се очаквания както от страна на служителите, така и от работодателите. В този контекст HR функцията е изправена пред необходимостта от непрекъсната адаптация, за да остане релевантна и да допринася за успеха на организациите. Вярвам, че фокусът върху човешкия фактор и благосъстоянието на служителите ще се засилва все повече. Това включва грижа за психическото, емоционалното и физическото им здраве и задълбочаване на програмите за превенция на стрес и постигане на баланс между работа и личен живот. Гъвкавостта и адаптивността ще бъдат от съществено значение както за компаниите, така и за техните служители. HR функцията ще играе ключова роля в насърчаването на тези качества, стимулирайки иновативно мислене и готовност за промяна. Привличането и задържането на най-добрите таланти ще остане ключов приоритет. За да постигне това, HR ще трябва да бъде в крак с пазарните тенденции, да разработва ефективни стратегии за управление на талантите и да предлага конкурентни пакети от придобивки и стимули. Използването на все по-модерни технологии и софтуерни инструменти ще се превърне в неразделна част от нашата дейност. Уменията за работа с данни, тяхното анализиране и автоматизация на процеси ще бъдат все по-търсени. Желанието за непрекъснато развитие ще е ключът към успеха. В динамичната среда, в която живеем, е невъзможно да разчитаме само на знания, придобити в един ограничен период от време. HR функцията ще трябва да насърчава непрекъснатото развитие на служителите, за да гарантира тяхната адаптивност и конкурентоспособност.

  В заключение мога да кажа, че еволюцията на HR функцията ще се характеризира с все по-силна симбиоза между технологични иновации и фокус върху човешкия фактор. Ефективното управление на хора, съчетано с умело боравене с технологиите, ще се превърне в ключов фактор за успеха на организациите в бъдеще.

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

  Йоанна Димова, Head of Talent в Pontica Solutions
  Емилия Иванова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в БОРИКА
  Марияна Василева, Директор Човешки ресурси в Digitanity
  Деница Трифонова - Country HR Manager, Хитачи Енерджи България
  Анна Панчева, Директор ЧР, Велея Глобал
  Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far
  Тея Стоянова, Kей Би Си Глобал Сървисис Н.В. – Клон България
  Стефка Танчева - Ръководител направление „Развитие“, „Адрес недвижими имоти“ 
  Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България
  Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
  Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
  Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
  Анна Костова, Brandwatch
  Вяра Конакчиева, Skillo
  Eлена Стоянова, „Латекоер България“
  Лили Коевска, ITGix
  Добринка Йорданова, Access Finance
  Калин Стоянов, Бългериан пропертис
  Марияна Броняр, VSG Bulgaria
  Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
  Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
  Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
  Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
  Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
  Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
  Ива Николова, „Анакатек“
  Атанаска Николова, „Бошнаков“
  Даниела Йорданова, VIVACOM
  Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
  Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
  Надя Михова, EY Bulgaria
  Радослава Кроснева, ДСК

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство