събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2044 прочитания

  Азербайджан може да доставя още природен газ за България и региона

  Възобновяват се полетите София - Баку
  08 май 2024, 16:58 a+ a- a

  България и Азербайджан имат общ интерес да използват стратегическото си положение и преимущества за изграждане както на енергийна, така и на транспортна и дигитална свързаност, с които да допринесат за сигурността и стабилността на целия регион и за интензифициране на обмена между Азия и Европа. Това заяви днес държавният глава Румен Радев, който е на официално посещение в Република Азербайджан по покана на президента Илхам Алиев.

  На церемония в резиденцията „Загулба“ Румен Радев и Илхам Алиев подписаха Съвместна декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан. Документът по думите на българския държавен глава е израз на значимия потенциал и на взаимното желание отличните двустранни отношения да продължат да се развиват все така активно за просперитета на двете приятелски държави и народи.

  В присъствието на двамата президенти бяха подписани също така Меморандум за разбирателство между държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR и „Асарел инвестмънт“ ЕАД, договор за съвместно опериране между „България Еър“ и Азербайджанската национална авиокомпания по линията София-Баку-София, като възобновените директни полети ще започнат да се изпълняват през следващите месеци, Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерство на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност, които поставят основата на съвместни проекти и инициативи на правителствено и бизнес ниво.

  „Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на природен газ за българската икономика“, подчерта Румен Радев. Държавният глава припомни, че през есента на 2022 г. в присъствието на президента Алиев в София беше открита междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), която осъществи връзката с Южния газов коридор и на практика промени енергийната карта на региона. Радев отбеляза и подписания през април 2023 г. в София меморандум за сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR за пренос на допълнителни количества азерски газ към Европа, базиран на българската инициатива „Solidarity Ring”.

  Като индикатор за дългосрочните перспективи на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката Радев определи съвместното откриване с колегата си Алиев на офиса на SOCAR в София. Стратегическото партньорство на най-високо ниво доведе до развитие и задълбочаване на контактите на правителствено равнище, между компаниите и общините от двете страни, изтъкна още държавният глава и открои значението на стимулирането на търговско-икономическото партньорство и развитието на свързаността във всичките й измерения – енергийна, транспортна и дигитална, обменът в областта на високите технологии, партньорството в иновациите, зелените политики и технологии, опазването на околната среда, туризма, образованието, науката и културата.

  Румен Радев подчерта значимостта и на подписаните днес споразумения между български и азерски компании, които допринасят за амбицията на Азербайджан да се утвърждава като водеща страна в региона по отношение на опазването на околната среда чрез използването на съвременни технологии, включително и чрез използването на безпилотни карго-дронове.

  Президентът Алиев покани българския държавен глава да участва в срещата на върха на ООН за борба с климатичните изменения COP 29, домакин на която ще бъде Азербайджан.

  Богатото културно и историческо наследство на България и Азербайджан е солидна основа за последващото засилване на двустранния културен обмен, подчертаха още на срещата си двамата президенти. Във връзка с това Румен Радев отбеляза значението на възникналата при последното посещение на президента Алиев в България инициатива за сътрудничество между историческите столици на двете държави Велико Търново и Шуша в областта на културно-историческото наследство. Румен Радев изрази признателността си за личния принос на президента Илхам Алиев за стартиране на проектите, с които културното наследство на Велико Търново не само да бъде съхранено, но и за неговото популяризиране и за улесняване на достъпа до него.

  Президентът на Азербайджан Илхам Алиев подчерта активният политически диалог между България и Азербайджан на най-високо ниво, който, по думите му, допринася съществено за разширяването на двустранните отношенията във всички сфери от взаимен интерес и за постигането на нови успехи. Търговският стокообмен между двете страни и обемът на доставките на природен газ от Азербайджан за България се увеличават ежегодно, посочи Илхам Алиев. Той подчерта важната роля на българската страна за доставките на азерски газ на европейския пазар и укрепването на сигурността на енергийния сектор в Европа. През територията на България се осъществява транзитът на азерски газ за съседните държави, а броят на страните, които се възползват от тази възможност, се увеличава“, изтъкна президентът на Азербайджан. Илхам Алиев открои и интереса на Азербайджан за задълбочаване на партньорството с България за осъществяване на проекта за т.нар. зелен кабел за пренос на зелена електроенергия към Европа.

  Румен Радев беше посрещнат от държавния глава на Азербайджан с официална церемония, двамата президенти разговаряха „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между делегациите на двете държави. Във водената от българския президент делегация участват служебният министър на енергетиката, председателят на Групата за приятелство България-Азербайджан в Народното събрание и представители на бизнеса, които също подписаха редица двустранни споразумения със свои партньори в рамките на съвместна бизнес среща. В рамките на визитата си в Азербайджан президентът Румен Радев проведе среща и с председателя на парламента на Република Азербайджан проф. Сахиба Гафарова.

  В рамките на визитата беше подчертано, че Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата страна и за региона. Това стана ясно от разговора между министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на СОКАР. 

  „Азербайджан е ключов партньор на България за изпълнение на един от основните приоритети на страната в областта на енергетиката – диверсификацията на енергийните източници“, изтъкна Малинов. По неговите думи, доставките от Баку имат съществен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ. „Благодарение на отлично развитата газопреносна инфраструктура в страната, която продължаваме да разширяваме, можем да приемем допълнителни доставки, които ще повишат енергийната сигурност не само в България, а и в целия регион на Югоизточна Европа“, изтъкна Малинов.

  Предстоящия конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 „Хан Тервел“ в Черно море бе сред основните теми на разговора на министър Малинов с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров. Владимир Малинов информира своя колега за намерението на правителството да открие нова конкурсна процедура в отговор на предизвикателствата, свързани с енергийната сигурност. „Разширяването на проучвателните дейности в Черно море ще има сериозен принос за гарантиране на енергийната ни независимост“, изтъкна Малинов.

  Джаббаров информира, че наскоро Азербайджан е започнал търговски добив на природен газ от находище Абшерон в Каспийско море и страната има интерес да продължи проучванията в бъдещи подобни проекти.

  Малинов обсъди със своя азербайджански колега Парвиз Шахбазов развитието на проекта за изграждане на подводен електрически кабел в Черно море като част от енергийните споразумения между ЕС и Азербайджан. Проектът се основава на стремежа за укрепване на националната и регионалната енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, диверсификация на източниците на доставка, използване на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в националния енергиен микс. По думите на Малинов подобна инициатива предоставя отлична възможност на България и на Югоизточна Европа да се възползват от разширените капацитети за търговия, които допринасят за укрепване на енергийната сигурност, развитие на сектора на възобновяемата енергия и увеличаване на транзитните възможности.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 12 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 13 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 16 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 17 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство