събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2509 прочитания

  От 9 до 12 май в София ще се проведе фестивалът на светлините ЛУНАР

  Градският транспорт ще работи с удължено работно време, включително и метрото
  08 май 2024, 08:58 a+ a- a

  "Във връзка с провеждането на фестивала на светлините ЛУНАР (LUNAR) от 9 до 12 май 2024. Столичната община осигурява възможност за свободно пешеходно придвижване. Целта е да подобрим организацията на движение и възможностите за гражданите да се насладят на фестивала като посетят пешеходно всички обекти." Това каза заместник-кметът на София по направление транспорт Илиян Павлов.

  Тази година фестивалът ЛУНАР включва 22 локации, с над 40 творби на чуждестранни и български автори, съобщи Ангелина Петкова, от организаторите на Фестивала на светлините LUNAR.

  Яна Генова, зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“, заяви, че „Лунар“ е част от Културния календар на Столичната община. Събитието създава Галерия на открито с безплатен достъп, събужда въображението, дава възможност за участие на международни артисти заедно с български, което ще допринесе за тяхното участие в международни проекти. По думите на Генова "това е в съответствие с нашата стратегия за развитие на културата, в която приоритет е развитието на изкуството в градска среда. Улиците, които ще бъдат затворени за движение, са избрани така, че хората да могат да стигнат пешеходно до всички локации, посочи Павлова. 

  За да имат възможност гражданите спокойно да посетят пешеходно всички места от маршрута на Фестивала, които са разположени на около 4,5 км, и след това спокойно да се приберат, градският транспорт ще работи с удължено работно време, включително и метрото.

  Фестивалът включва видео и статичен 3D мапинг, светлинни инсталации и лазерно шоу, които ще озарят редица от любимите столични сгради и паркове. Обособява се нова фестивална зона – "Южен парк 2". Локациите ще бъдат достъпни напълно безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 ч. и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

  В началото на 4,5-километровия маршрут на фестивала два видео 3D мапинг спектакъла ще посрещнат публиката. Те ще бъдат проектирани върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia. Сюрреалистичната творба "Пътешественик" на полския артист Ари Дикиер ще пресъздаде ода за красотата на пътешествието, което е всеки един ден.

  Върху сградата на Национална галерия – Квадрат 500 основните природни елементи ще се срещнат, за да предадат важни послания за неизчерпаемия потенциал на слънчевата енергия.

  Светът на приказките ще намери своя нов дом за четири вечери. Той ще бъде великолепната фасада в стила на ренесансов дворец на Българската академия на науките, която е част от програмата на събитието за първи път.

  Публиката ще може да се "потопи" в 360-градусово имерсивно преживяване, което ще я пренесе в най-горещите точки на планетата. То ще бъде разположено в Княжеската градина и ще бъде излъчвано с повторяемост през 30 минути.

  Визуални артисти от пет държави ще оставят своя собствена следа върху намиращата се в непосредствена близост фасада на Държавна агенция "Архиви" – сградата пазител на едни от най-интересните документи и факти в българската история.

  Следващата спирка ще бъде столичното "Ларго", в което публиката ще има възможност да се отдаде на съзерцание на холограмната светлинна инсталация CyberFlo.

  На крачки от площад "Независимост" зрителите ще достигнат и до една от кулминациите на фестивала тази година – великолепната сграда в стил сецесион на Регионалния исторически музей – София. На нея творчески сили ще премерят седемте финалисти във второто издание на Международния конкурс за видео мапинг, който тази година се провежда на тема: "Митове и легенди". В него взеха участие артисти от 18 държави, а тримата победители ще бъдат обявени в последната фестивална вечер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 14 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 15 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 18 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 19 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство