събота, 05 октомври 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10235 прочитания

    Истории на успеха: Емил Досев - от бариста до мениджър на Академия за баристи

    Запознайте се с Емил Досев, който обучава курсистите и ръководи Академията на DABOV Specialty Coffee
    29 март 2024, 12:00 a+ a- a

    Емил Досев. Снимка: Личен архив

    Емил Досев е мениджър на Академията за баристи на DABOV Specialty Coffee и един от хората, които водят обучения и курсове в нея. Стартира работата си като бариста през 2013 година в сладкарници „Неделя”, а две години по-късно вече е част от веригата Flo Cafe. Там Емил развива качествата си на бариста, получавайки обучение от известния гръцки треньор Ставрос Лампринидис. 

    През 2017 година Емил Досев изкарва и курс за Маестро Бариста в Академията на Йордан Дъбов, след което прекарва известно време в Лондон, където работи на мениджърска позиция. Завръща се в България и преминава през различни позиции, а от 2020 година насам се завръща в семейството на българската компания за спешълти кафе, но този път в продължение на професионалния си път.

    За Емил Досев престоят в DABOV Specialty Coffee е своеобразен трамплин, позволил му да замине за Западна Европа, стартирайки нов етап от своя живот и професионален път. Използва натрупаните знания и получени умения, за да се адаптира към новата действителност, но воден от една и съща цел - любовта към кафето.

    В екипа на Йордан Дъбов стартира като бариста, а през 2021 заема и позицията на мениджър на Академията за баристи, посрещаща ежемесечно между 80 и 100 курсиста. В задълженията му влиза и организацията на кетъринг събития в България и чужбина, а в свободното си време обича да спортува, играейки баскетбол.

    Академията, която Емил ръководи, е подходящо място както за настоящи и бъдещи професионалисти, така и за обикновени любители, които имат желанието да научат повече за кафето и т.нар. спешълти кафе - кафе без дефекти, представляващо не повече от 5% от общото производство в света. Спешълти кафето е рядък клас, който се произвежда в ограничени количества и най-вече в малки семейни ферми. За отличителния му вкус съдейства изключителното внимание към детайла, което започва от самото му отглеждане и преминава през брането, обработката, изпичането и пакетирането.

    „Академията е подходяща и за двата типа хора - любители и професионалисти. Познанията, които получаваш, ти дават възможност да работиш и на професионално ниво”, споделя Емил Досев.

    Курисисти в Академията на DABOV Specialty Coffee. Снимка: DABOV

    „Сертификатите, които издава Академията, имат тежест в цял свят. Йордан Дъбов е сертифициран Бариста трейнър на SCA (Specialty Coffee Association), като тази организация в момента има най-голяма тежест при обучителните програми, свързани със спешълти кафе. Хората, които имат сертификати, ще разполагат с по-голямо предимство при търсене на работа във фирми, работещи със спешълти кафе”, споделя Емил.

    Немалко от баристите, които завършват обучението си в Академията, продължават професионалния си път именно в компанията на Йордан Дъбов. Всички те имат шанса да стартират работа в някой от обектите на DABOV у нас, намиращи се в София и Варна. Компанията има локации и в градове извън България - Атина, Скопие, Прага и Мадрид, което също носи някои интригуващи перспективи за новопостъпилите служители.

    Снимка: Личен архив

    „Добрият бариста е този, които е прецизен и последователен. Освен това, трябва да е винаги усмихнат и да обича да комуникира с хора. С течение на времето опитът ще го направи и професионалист в това, което прави. Но най-важното е да обича професията и да има желание да се занимава с този уникален продукт - кафето”, разкрива Емил Досев,.

    Започнал като бариста, а днес вече мениджър с управленски функции, Емил Досев е пример за възможностите за развитие, които баристите получават в кофи шоповете на Йордан Дъбов. Той е извървял успешно стълбицата и е вдъхновение за всички останали, които тепърва поемат по своя път. Споделя, че приятелската атмосфера в компанията му носи нужното спокойствие, а трудът му е добре оценен, както е видно от развитието му във фирмата.

    „За мен успехът като бариста треньор е резултат от множеството курсове, които имах възможността да проведа. Оценявам своя успех чрез стойността, която успях да предам на учениците в нашата академия за баристи. Важен аспект на моя успех се крие и в уменията и знанията, които придобих през последните три години. Освен това, значителна част от моя принос към успеха е въздействието ми върху кафе общността – чрез споделяне на опит, насърчаване на иновации и участие в развитието на кафе културата, допринасям за обогатяването и разрастването на тази страстна общност.”

    Към настоящия момент Емил Досев е тийм лидер в обект на Маме (Josef), отговаряйки за дейността и обученията в кофи шопа.

    За професията на бариста Емил споделя: „Баристата е много повече от човек, който просто приготвя кафе на клиентите. Напротив, тези хора познават детайлно историята и спецификите на кофеиновата напитка, имат познания относно техните видове и сортове, и могат да препоръчат определен тип кафе на клиентите според индивидуалните им предпочитания. Освен това, баристата трябва да има добри социални умения, да може да общува с хора и да излъчва позитивно настроение.“

    Снимка: DABOV

    Компанията на Йордан Дъбов предлага възможности за развитие и всеки един постъпил бариста може бързо да усъвършенства своите умения и да започне да се изкачва по стълбата на успеха.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на МИРА МАР 08 ООД в JOBS.bg


    Вижте още ИСТОРИИ НА УСПЕХА: 

    Васил Кюшелиев от Paysafe и ралито Будапеща-Бамако
    Бурканът с грах, който трогна интернет

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Microsoft инвестира €4,3 млрд. в Италия
    Инвестициите са планирани за следващите 2 години в сферата на AI и облачна инфраструктура
    преди 11 часа
    ИСС: Внедряването на AI ще повиши икономическия растеж на България
    Страната ни има по-малко от 2 години, за да хармонизира законите си с европейските правила за AI, предупреждават от Икономическия и социален съвет
    преди 12 часа
    Търсенето за новото поколение чипове на Nvidia е „безумно“
    Това заяви изпълнителният директор на компанията Йенсен Хуанг
    преди 12 часа
    Вече има българи, инвестирали в имоти на Мавриций
    Основният интерес на българските купувачи към международни имоти за спекулативни инвестиции е насочен към Дубай, споделят от Unique Estates
    преди 13 часа
    Германия иска да е световен лидер в квантовите технологии
    Това заяви канцлерът Олаф Шолц при откриване на център за данни на IBM
    преди 13 часа
    Държавите от ЕС подкрепиха митата върху вноса на електромобили от Китай
    През юли ЕК наложи временни мита върху вноса на електрически коли от Китай