понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1586 прочитания

  Schneider Electric с първа копка на своята нова умна фабрика в Пловдив

  Инвестицията е за над 107 млн. лв. и ще разкрие 110 нови работни места
  21 март 2024, 13:48 a+ a- a

  Снимка: МИИ

  В „Тракия икономическа зона“ край Пловдив бе направена първа копка на изцяло нов завод на Schneider Electric. Инвестицията е за над 107 млн. лв. и ще разкрие 110 нови работни места.

  България е стратегическа за производството на френската компания, изтъкнаха по време на събитието от ръководството на Schneider Electric у нас. На церемонията присъстваха министърът на икономиката и енергетиката Богдан Богданов, посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Майер, зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, изпълнителният директор на Българска агенция по инвестиции Мила Ненова, представители на Френско-българската търговска камара, на Американската търговска камара в България, както и на общините Пловдив и Радиново. 

  По време на церемонията министър Богданов посочи, че инвестицията на иновативната фабрика на френската компания е важен проект за страната ни, защото създава добавена стойност в нашата икономика.

  „Този проект е важен, защото е първият проект, чрез който България променя начина, по който работи с инвеститори. Това е първият проект от последните 20 години, който получава директна държавна помощ не само за изграждане на пътна инфраструктура, а директна финансова помощ за осъществяването на тази инвестиция“, каза министър Богданов. Той беше категоричен, че по този начин страната ни показва промяна в подхода към инвеститорите, както и че е активен партньор в изграждането на големите инвестиционни проекти.

  Зам.-министър Гиков обясни, че компанията ще бъде сред първите, които ще получат финансова помощ за проекта си, благодарение на разработената от МИР методология за насърчаване на инвестициите в България. Български и чуждестранни инвеститори вече могат да разчитат на реална и предвидима подкрепа, която може да достигне до 60% от допустимите разходи за инвестицията.

  Във фабриката в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Предвижда се внедряване на последен клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновяеми източници на енергия и др. В новата производствена база ще бъдат внедрени последен клас технологии и ново оборудване, въглеродно неутрални строителни материали и използване на възобновяеми източници. Крайната цел е реализацията на „умна производствена сграда“ – със сертификат Smart factory, спрямо глобалните вътрешни стандарти на „Шнайдер Електрик“ за покриване на критериите за минимум златен LEED сертификат, с който тя ще се превърне в първата от този вид производствена сграда на компанията в Централна и Югоизточна Европа.

  От компанията заявиха, че ще продължат да развиват бизнеса си в България, да увеличават крайните си продукти и да търсят нови пазари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 10 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 11 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата