петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12278 прочитания

  Как започнах първа работа: Йоана Неделчева, Бранд мениджър в Карлсберг България АД

  Човек трябва да обича това, което прави, да гори в него и да влага своята индивидуалност и сърце, разказва Йоана
  18 март 2024, 15:53 a+ a- a

  Йоана Неделчева. Снимка: Карлсберг АД

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа. Запознайте се с Йоана Неделчева, Бранд мениджър Небирено портфолио в Карлсберг България АД, и научете повече за нейния кариерен старт в света на маркетинга. Йоана има бакалавърска степен в специалност „Медии и комуникации“ от University of Leeds, Великобритания.

  Йоана, разкажи ни коя беше първата ти работа и как започна в компанията? 
  Първата ми истинска работа е в Карлсберг България. Преди почти 5 години започнах като стажант в маркетинг отдела на компанията. Току-що се бях прибрала от Англия след университета, силно обнадеждена, че и в България можеш да имаш добра кариера и хубав живот. Образованието ми не беше с конкретна маркетинг насоченост и позициите, за които кандидатствах тогава бяха доста разнообразни - от редактор в печатни издания до PR в неправителствени организации. Съвсем случайно попаднах на обявата от Карлсберг през платформата Тук-там (онлайн мрежа за хора с опит от чужбина) и си спомням, че си помислих „колко ли е яко да работиш за бира“. И така реших да опитам.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Имах възложена задача за първото интервю – да подготвя кратка презентация на английски на тема по мой избор. Темата, която си избрах, нямаше нищо общо с бирата, но пък беше (и все още е) от голямо значение за мен – превърнах я в малък аргумент как отглеждането на добитък с цел производство на месо вреди на околната среда и какви мерки можем да предприемем. Интересно стана, когато в края на представянето ми разбрах, че дамата, която ме интервюира, е на кетодиета, т.е. си хапва основно месо. Мислех си, че тук фундаментално сме се разминали и нямам шанс, но пък впоследствие именно тя беше човекът, който ме подкрепи.

  Какво знаеше за компанията, преди да започнеш?
  Знаех, че правят бира и харесвах марката Carlsberg от времето си в Англия и тогавашното им спонсорство на Английската висша лига. Даже си бях спечелила тениска Carlsberg от една от футболните им промоции, която нося с удоволствие и до днес. Преди да се подготвя за интервюто, нямах представа колко богато портфолио от марки притежава Карлсберг България, нито че е водещият производител на бира у нас.

  И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  Колко всеобхватна и вълнуваща е работата на бранд мениджъра. Имах късмета да попадна в изключително силен маркетинг екип, съставен от професионалисти и прекрасни хора, които ми помогнаха да се развия много в работата си. Откровено мога да кажа, че каквото истински съм научила за маркетинга, се е случило благодарение на тези хора и работата ми в тази компания.

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  При мен процесът отне около месец активно търсене на работа. Най-голямото предизвикателство беше да се ориентирам какво всъщност искам да правя. Когато самият ти не си сигурен, е по-трудно, защото кандидатстваш без ясна цел и това си личи в начина, по който се представяш по време на интервюто или в CV-то си. А и винаги остава едно съмнение дали ще направиш правилния избор, ако приемеш или откажеш дадена оферта. Аз бих казала на хората, които все още не са убедени как искат да се развиват – просто опитвайте. Дори и да сбъркате, всяко следващо търсене на работа ще е по-лесно, защото ще сте стъпка по-близо до откриването на вашето нещо.

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Мисля, че ми помогна искреността и това, че бях себе си. Не се притеснявах да покажа, че имам какво да уча, но и да изразявам собствения си начин на мислене и желанието ми да се развивам. Апатията и липсата на плам и енергия са най-големите ни врагове в днешно време. Човек трябва да обича това, което прави, да гори в него, да влага своята индивидуалност и сърце - независимо дали става дума за работа, хоби или творчество.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Карлсберг България АД в Jobs.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:

  Александра Милева, eBag
  Ралица Цанева, Уолтопия
  Георги Банов, Информационно обслужване
  Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 4 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 5 часа
  преди 8 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 9 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 10 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители