четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1966 прочитания

  Capital One придобива Discover

  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  22 февруари 2024, 10:14 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Capital One съобщи, че ще придобие Discover Financial Services в сделка за всички акции на стойност $35,3 млрд., сделка, която ще обедини две от най-големите компании за кредитни карти в САЩ, отбелязва The New York Times.

  Capital One, с активи от $479 млрд., е една от най-големите банки в страната и издава кредитни карти в мрежи, управлявани от Visa и Mastercard. Придобиването на Discover ще ѝ даде достъп до мрежа от 305 милиона притежатели на кредитни карти, добавяйки към своята база повече от 100 милиона клиенти. Четирите основни мрежи в страната са American Express, Mastercard, Visa и Discover, която има много по-малко картодържатели от своите конкуренти.

  Но защитниците на потребителите отхвърлиха възможната сделка, заявявайки, че тя поражда антитръстови опасения. „Много е трудно да си представим как федералните регулатори биха могли да позволят на Capital One да купи Discover предвид изискването сливанията да са от полза както за обществеността, така и за вътрешни лица“, каза Джеси Ван Тол, главен изпълнителен директор на National Community Reinvestment Coalition, в изявление.

  Като част от придобиването Capital One ще плати на акционерите на Discover премия от 26% въз основа на цената на акциите на компанията при затваряне в петък (16 февруари). При приключването на сделката, която подлежи на регулаторно одобрение и се очаква в края на 2024 г. или началото на 2025 г., акционерите на Capital One ще притежават приблизително 60% от комбинираната компания, а акционерите на Discover ще притежават останалото.

  Discover беше оценен на около $28 млрд., когато пазарът затвори в петък, а Capital One беше оценен на около $52 млрд.

  Сделката е част от стратегията на Capital One за изграждане на глобална разплащателна мрежа, която ѝ помага да работи директно с търговци и малки предприятия. И дава на Discover по-голям мащаб, за да се конкурира с други компании за кредитни карти. Capital One каза, че споразумението ще генерира $2,7 млрд. спестявания преди данъци.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Ще обменяме автоматично данъчна информация със САЩ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, подписаха споразумение
  преди 12 часа
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 13 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 1 ден
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 1 ден
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции