събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5667 прочитания

  Наградиха младите математици на България

  Българският отбор спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици
  05 февруари 2024, 16:36 a+ a- a

  сн: СУ

  В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното награждаване на българския отбор, който спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици 2023 г. ITYM 2023. Състезанието се проведе онлайн в периода от 15 до 26 ноември 2023 г. и в него участваха 17 отбора от Армения, Беларус, България, Германия, Индия, Обединените Арабски Емирства, Пакистан, Румъния, Тайланд и Франция. Българският отбор се представи великолепно и спечели първо място в групите си както в двата предварителни кръга, така и в големия финал, с което заслужено зае първото място в турнира и получи Голямата първа награда и златни медали. Освен това българските ученици бяха отличени и с наградата за най-добро решение.

  Победителите в турнира са: Биляна Димитрова, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София; Мария Дренчева, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София; Марин Христов, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София; Борис Гачевски, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София; Деян Хаджи-Манич, XII клас, МГ „д-р Петър Берон“, Варна; Теодора Тодорова, XII клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас.

  Ръководители на отбора са Люба Конова, студент в магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет и стипендиант на Института INSAIT към Софийския университет и Калина Николова, студент в бакалавърска програма в MIT.

  Вицепрезидент на турнира, член на международния организационен комитет и член на журито е доц. д-р Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика на Софийския университет. От българска страна в международния организационен комитет участва още Мирослав Маринов, който също е член на журито и автор на задачи за турнира в последните години. В турнира се включиха десетки учени от целия свят, сред които и Станислав Димитров - автор на задачи за турнира.

  „Българският отбор успя да завоюва първо място от 17 отбора и да спечели най-голямата първа награда, такава досега никога не е връчвана“, каза доц. Гушев. 

  Обръщайки се към младите състезатели, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев заяви, че днешният ден е повод за гордост. Днешният ден е различен, защото показваме, че в България има много красиви умове, подчерта още проф. Вълчев. Той благодари на семействата им, без чиято подкрепа трудно биха извървели пътя до постигнатия успех. Проф. Вълчев изрази благодарността си и към техните учители, които през годините са им отваряли врати и показвали посоки, както и на колегите от Софийския университет. Той изрази надеждата си, че чрез подобни примери всички млади хора в България ще могат да видят, че успешна кариера и сбъднати мечти се постигат с труд. Ректорът на Софийския университет отправи своите и на цялата академична колегия поздравления за постигнатия успех и ги призова да продължават по същия път. „Той ще ви изведе като съдба на висини, и ще прославите и България. Защото дори и да сте извън нейните предели, вие сте част и винаги ще бъдете част от тази страна. На добър час!“, каза накрая проф. Вълчев.

  Международният турнир на младите математици съществува от 2009 г. ITYM и се подкрепя от редица водещи университети в Европа и позволява сътрудничество между учени и ученици от средното училище. Хиляди ученици, учители и учени от над 20 държави вече са се включили в турнира. България участва в състезанието от самото му основаване през 2009 г.

  Софийският университет "Св. Климент Охридски" е съорганизатор на турнира и домакин на ITYM 2015 - оценен като едно от най-успешните издания на състезанието по думите на всички, свързани с организацията на ITYM.

  Международният турнир на младите математици е отборно състезание за ученици от гимназиалния курс на средното образование от цял свят. Всеки отбор се състои от 4 до 6 ученици, водени и придружавани от един или двама възрастни ръководители. Целта на състезанието е да се стимулира интереса към математиката и нейните приложения, да се развива научно мислене, умения за общуване и работа в екип. За разлика от международната олимпиада по математика задачите (темите) за Международния турнир на младите математици се публикуват няколко месеца предварително и съдържат части, чиито решения (отговори) не са известни дори на авторите на съответната тема.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 11 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 13 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 15 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 16 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство