четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4729 прочитания

  Подели и плати: PossePay трансформира плащането в заведенията

  Българско приложение позволява лесно да разделяте сметката си с приятели в барове и ресторанти. Как работи платформата – пред Economy.bg разказва Мартина Стоянова, маркетинг мениджър на PossePay
  29 януари 2024, 16:17 a+ a- a

  Български младежи създадоха иновативно решение, което улеснява плащането на общи сметки в заведения. Идеята на PossePay е чрез сканиране на QR код, всеки човек да плати своята част от сметката и да остави бакшиш, ако прецени. Проектът е стартиран с помощта на AUBG Elevate Accelerator – програма на Американския университет в България и Eleven Ventures.

  Откъде тръгва идеята, как и откога работи приложението, в кои заведения и в кои градове може да се ползва, какъв е бизнес моделът и какви са перспективите за развитие, каква е ползата от програмите за насърчаване на предприемачеството сред студенти, какво е бъдещето на финтех сектора и как индустрията използва AI решения – тези и други въпроси коментирахме с Мартина Стоянова, маркетинг мениджър на PossePay.

  Какво представлява PossePay? Откъде тръгна идеята за проекта?
  Идеята за PossePay се заражда по време на едно пътуване до Барселона, по-специално в един венецуелски ресторант. Там част от екипа ни забеляза подобно решение в ранен етап от развитието си, но то беше изключително неудобно и трудно за използване. Тогава си казахме: „Защо да не опитаме да създадем нещо подобно, но по-добро у нас, в България? Защо не доразвием индустрията, за да може България да достигне иновативното ниво на Източна Европа?“. Събрахме екип от приятели, включващ програмист, мениджър, финансист, маркетолог и дизайнер, и започнахме работа по проекта. В резултат се роди PossePay – иновативен инструмент, базиран на open banking, който позволява на клиентите бързо и лесно да разделят и платят сметката си в барове и ресторанти. Чрез сканиране на уникален QR код, позициониран на масата, потребителите могат да получат достъп до сметката по всяко време, да изберат позициите, за които искат да заплатят, да оставят рейтинг на заведението и да осъществят бързо и безконтактно плащане с няколко клика чрез своя телефон. Всичко това става лесно, без необходимост от регистрации и сваляне на приложение. Груповите плащания са безпроблемни, тъй като платформата автоматично калкулира вашата индивидуална сметка на база маркираните от вас продукти.

  Откога е на пазара приложението и как работи то?
  PossePay се появи като идея през октомври 2022, когато стартирахме като част от акселераторска програма. От този момент приложението претърпя множество етапи на развитие, участвахме активно в конкурси и състезания, където формулирахме и развивахме идеята си. През декември 2023 започна следващ етап от нашия път, като стартирахме на пазара и на първото си място в София, Shisha Impact Bar. Работата на PossePay е базирана на иновативен метод за разделяне и плащане на сметки в ресторанти и барове. С помощта на технологията за сканиране на QR кодове, потребителите могат бързо и лесно да получат достъп до своите сметки, изберат позициите, които желаят да заплатят, и да извършат плащането директно чрез приложението, осигурявайки темпо и удобство в целия процес.

  Как приложението се различава от други подобни на пазара?
  PossePay се издига сред конкуренцията чрез иновативен и бърз начин за разделяне и плащане на сметките в заведенията. Уникалната технология на сканиране на QR кодове позволява на потребителите да получат бърз достъп до сметката си и да я платят безкартово, което е просто и удобно. Платформата не изисква специални устройства или карти, което я прави леснодостъпна за широка аудитория, както и едновременното ѝ използване от няколко потребители с цел разделяне на сметката по всяко време.

  С колко и какъв тип бизнеси вече си партнирате?
  На този етап на развитие PossePay активно търси възможности за сътрудничество с различни типове бизнеси, като установява партньорства със заведения в областта на храненето и напитките. Това включва ресторанти, барове и кафенета, където потребителите често споделят сметките си с приятели.
  В по-напреднал етап не е изключено да се насочим към разширяване на партньорската ни мрежа към други видове предприятия, включително туристически агенции, курорти и големи търговски центрове. Този подход към партньорствата ни има за цел да предостави на потребителите разнообразни възможности за използване на PossePay.

  Кои градове сте покрили досега?
  Нашият основен акцент в момента е върху Благоевград и София. Този избор не е случаен, тъй като Благоевград представлява началото на нашия път, където идеята за PossePay се зароди и се разви. С този град свързваме нашата стартъп история и сме решени да предложим на общността там иновативни решения в областта на финансовите технологии.
  София е в нашия фокус поради нейната роля като най-голям център в България, където се съсредоточава голяма част от предприемаческата и дигитална активност. Като столица, София предоставя уникални възможности за развитие и тестване на нашите продукти в среда с висока степен на дигитализация и технологична осведоменост.
  В същото време нашата стратегия включва и курортни места, където дигитализацията може да бъде особено полезна за туристите и предприятията в сектора на обслужването. Тези места представляват отлична възможност за нас да демонстрираме как PossePay може да улесни и подобри преживяването на посетителите в туристическите дестинации, предоставяйки им удобство при разплащанията и бърз достъп до финансова информация. Обръщаме внимание и към по-големите развити градове, където дигитализацията и технологичните иновации са по-широко разпространени. Там се стремим да създадем партньорства и да предоставим иновативни решения, които отговарят на нуждите на съвременните потребители и предприятия.

  Как мотивирате потребителите и бизнесите да се включат?
  PossePay цели да мотивира потребителите и бизнесите чрез предоставяне на удобство и ефективност във всякакви ситуации. Платформата предоставя интуитивен и лесен начин за разделяне и плащане на сметките в барове и ресторанти, предлагайки бърз и безконтактен метод за извършване на трансакции. Този подход не само подобрява общото преживяване на потребителите, но и предоставя на бизнесите удобен начин за управление на финансите и обслужване на клиенти. Един цикъл, който може да задоволи и двете страни на тази верига посредством колаборация и улеснение на целия клиентски процес.

  Какъв е бизнес моделът Ви? Как ще печелите?
  Бизнес моделът на PossePay се основава на такси от трансакции. Ние планираме да генерираме приходи, като вземаме процент от всяка трансакция, която се извършва чрез платформата. Този процент отразява таксата за предоставяне на услугата и улесняване на безконтактните и бързи плащания, които предоставяме на потребителите и бизнесите.
  Моделът не само ни предоставя стабилни приходи, но и стимулира нашия растеж в съответствие с нарастващия брой потребители и трансакции на платформата. Освен това този процентен модел предлага прозрачност и простота както за нас, така и за нашите потребители и партньори, като създава баланс между достъпността на услугата и устойчивостта на бизнеса.

  Колко голям е екипът Ви?
  Екипът ни се състои от 6 души, всеки от които с богат опит в различните сфери на един бизнес:

  - Мартин Стоилков е нашият Експерт Продажби и Финансов специалист. По отношение на професионален опит, Мартин е работил в областта на продажбите и финансите – бил е част както от B2B, така и от B2C продажби.

  - Невена Иванова е Продъкт Мениджър на ПосиПей. През последните години се развива като бизнес консултант и мениджър-проекти с разработването на софтуерен продукт, за предоставяне на ИТ решения, задоволяващи бизнес нуждите на клиенти от различни браншове.

  - Александър Иванов и Иван-Асен Чакъров са програмистите на екипа ни – нашето скрито оръжие. Те са опитни ИТ професионалисти със стремежи да изградят следващото голямо нещо в индустрията. И двамата имат опит като старши софтуерни разработчици и създатели на иновативни решения.

  - Мартина Стоянова е Маркетинг и ПР специалистът на ПосиПей. Участвала е в няколко състезания, свързани със стартиращи компании, в които развива умения за представяне и публично говорене, както и управление на екип и динамика на работа. В момента Мартина работи в областта на маркетинга и PR.

  - Николай Йовков е нашият Уеб/Графичен Дизайнер. Ники е човекът, който главно се занимава с фирмения уебсайт и дизайн на платформата, както и с изработването на всякакви визуални материали за ПосиПей.

  Какви са перспективите за развитие на проекта Ви?
  В перспективата за развитие на проекта PossePay се фокусираме върху две ключови области – разширяване на географското покритие и подобрение на функционалността на платформата. Планираме да насочим усилията си към нови градове и региони, включително курортни места, за да предоставим на потребителите уникални възможности за управление на финансите си в различни среди. В същото време продължаваме да инвестираме в технологичното развитие, като разработваме нови функционалности и иновативни решения, които да отговарят на растящите изисквания на потребителите и бизнесите.
  Нашата най-смела визия е PossePay да затвори целия цикъл от дигитални менюта и разплащателни решения от поръчката до плащането ѝ. Стремим се да модернизираме и оптимизираме един процес, който може да изгради по-стабилна и ефективна система в ресторантьорството в България.

  Колко полезни са програмите за насърчаване на предприемачеството сред студентите?
  Програмите за насърчаване на предприемачеството сред студентите играят изключително важна роля в подкрепата на иновативно мислене и развитие на стартъп идеи. Те предоставят ценна възможност на студентите да изразяват своя потенциал като предприемачи и да тестват своите идеи в реална обстановка.
  PossePay е стъпка напред в този процес, като представлява отличен пример за това как една идея, родена в рамките на програма за насърчаване на предприемачеството, може да излезе извън нейните рамки и да се изправи срещу реалността.
  Такива програми не само осигуряват на студентите съществени познания и умения в областта на предприемачеството, но и създават общност и мрежа от експерти и съмишленици. Те предоставят пространство за тестване и разработване на идеи, както и ценен опит в създаването и управлението на собствен бизнес.
  PossePay подчертава, че такива програми не само насърчават иновативно мислене, но и предоставят практически ресурси и възможности за реализация на идеи. Екипът ни започна точно от акселераторската програма „Елевейт“ към Американския университет в България още на студентско ниво.

  Как виждате бъдещето на финтех сектора у нас? Какъв е потенциалът и какви са предизвикателствата?
  Готовността на българския бизнес сектор, включително ресторантите, баровете и другите заведения, да приемат иновативни финтех продукти, все още е във висока степен зависима от няколко ключови фактора.
  През последните години финтех се утвърждава в световен мащаб, предлагайки иновативни решения за плащания, управление на финансите и други свързани с бизнеса услуги. Въпреки това приемането на финтех продукти остава предизвикателство.
  Регулаторната среда и инфраструктурата играят ключова роля в улесняването на приемането на финтех продукти. Създаването на подходящи регулации и наличието на стабилна цифрова инфраструктура могат да стимулират бизнес сектора да приема по-лесно иновациите във финтех. Следователно усилията за насърчаване на приемането на финтех, повишаване на осведомеността и предоставяне на поддържаща рамка могат да допринесат за това все повече бизнеси да изследват и интегрират иновативни финансови технологии.
  В процеса на работа сме срещали различни мнения и степен на готовност сред ресторантьорите в България. Чрез PossePay се стремим не само да подпомагаме бизнесите, като улесняваме процесите им, но и да развиваме културата в ресторантьорството в България, като я направим подобна на тази в Източна Европа. Надяваме се да постигнем технологично осведомяване, което ще стимулира интереса към иновациите в този сектор. Както и да даде тласък на финтех решенията в България.

  Как финтех индустрията използва AI решения? Как изкуственият интелект ще се отрази на сектора?
  Финтех индустрията е активен потребител на AI решения, като ги прилага в различни области за подобрение на ефективността и предоставяне на по-иновативни услуги.
  Изкуственият интелект може да се използва за предвиждане на тенденции на пазара, анализ на клиентското поведение и рискове, подобрение на процесите за вземане на решения и предоставяне на персонализирани финансови услуги. Тези иновации често водят до по-добра управляемост на портфейла, по-бързи и по-точни одобрения за кредити и по-добро предсказване на потребителските нужди.
  Относно това как изкуственият интелект ще се отрази на сектора, можем да кажем, че предимствата са значителни. Използването на ИИ може да доведе до по-голяма ефективност, намаляване на риска и подобрение на общото клиентско удовлетворение. Важно е обаче да се подчертае, че успешното внедряване на изкуствен интелект изисква от хората, които го използват, да бъдат добре осведомени и обучени в това как да извлекат максимална стойност от тези технологии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Ще обменяме автоматично данъчна информация със САЩ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, подписаха споразумение
  преди 12 часа
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 13 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 1 ден
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 1 ден
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции