Според изследване на Consumer Reports в много храни в супермаркети и вериги за бързо хранене има фталати и бисфенол А
Снимка: iStock
Consumer Reports установи, че пластмасите запазват „широко разпространено“ присъствие в храните въпреки рисковете за здравето и призова регулаторите в САЩ да преоценят безопасността на пластмасите, които влизат в контакт с храни по време на производството.
Потребителската група с нестопанска цел съобщи, че 84 от 85 храни в супермаркети и заведения за бързо хранене, които е тествала наскоро, съдържат „пластификатори“, известни като фталати, химикал, използван, за да направи пластмасата по-издръжлива.
Също така 79% от пробите на храни в проучването съдържат бисфенол А (BPA), друг химикал, открит в пластмасата, и други бисфеноли, въпреки че нивата са по-ниски, отколкото при тестовете, направени през 2009 г. Consumer Reports казва, че нито едно от откритите нива на фталат не надвишава ограниченията, определени от американските и европейските регулатори.
Също така се казва, че няма ниво на фталати, което учените да потвърдят, че е безопасно, но това не гарантира безопасността на храните, които ядете.
Фталатите и бисфенолите могат да нарушат производството и регулирането на естроген и други хормони, потенциално повишавайки риска от вродени дефекти, рак, диабет, безплодие, нарушения на неврологичното развитие, затлъстяване и други здравословни проблеми, припомня „Ройтерс“.
Сред тестваните храни в супермаркетите, Annie's Organic Cheesy Ravioli съдържа най-много фталати в нанограми на порция, 53 579, следвани от нарязани праскови Del Monte и розова сьомга Chicken of the Sea.
Повишени нива на фталат са открити и в продукти като Cheerios, бебешка храна Gerber и йогурт Yoplait, както и няколко бургера, хапки и пържени картофи от Wendy's, Burger King и McDonald's.
Consumer Reports открива и вариации сред подобни продукти. 33 980 фталати в нанограми на порция в Wendy's Crispy Chicken Nuggets, например, са повече от четири пъти спрямо нивото в McDonald's Chicken McNuggets.
„Това ни казва, че колкото и широко разпространени да са тези химикали, има начини да намалим количеството им в нашите храни“, казва Джеймс Роджърс, който ръководи тестовете за безопасност на продуктите на Consumer Reports. Потребителската група заяви, че преоценката на рисковете от пластификаторите от страна на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) и други агенции е „закъсняла и от съществено значение“.
Polar raspberry lime Seltzer е единственият тестван продукт, който не съдържа фталати.
General Mills, чиито марки включват Annie's, Cheerios и Yoplait, не отговори веднага на искания за коментар. Burger King и Wendy's не отговориха веднага на подобни искания от страна на „Ройтерс“.
Chicken of the Sea и Del Monte казаха, че не добавят фталати към храната си и получават подобни гаранции от своите доставчици. Del Monte каза още, че фталатите са „широко разпространени в околната среда“.
Gerber и McDonald's заявиха, че следват регулаторните изисквания и изискват стриктни тестове за химикали в опаковките.