събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1648 прочитания

  Българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала през 2023

  Успехите на олимпийските ни отборите по природни науки дават надежда, че България може да се развива като модерна държава, заяви президентът
  19 декември 2023, 09:51 a+ a- a

  Младежите от българските олимпийски отбори по природни науки продължават да прославят страната ни по света, а завоюваните от тях медали ни дават надежда, че България може да бъде модерна европейска държава. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционната Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки. Събитието събра участниците в престижните международни състезания, техните учители и ръководители на отборите.

  По думите на държавния глава годишната среща затвърждава убеждението, че любознателността, дисциплината и целеустремеността трябва да са основни фактори за развитие на нашето образование и за просперитета на България. Президентът изказа признателност на младежите и техните учители за това, че са доказали огромния потенциал на страната ни в дисциплини като математика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, лингвистика.

  „Вашите медали носят национална гордост и ни обединяват, но и ни дават надежда, че сме държава, която стои наравно с другите и може да води със знания и умения“, заяви президентът Радев и допълни, че медалистите ни се борят и постигат успех в конкуренция със страни, които разполагат с по-големи ресурси, а това е истински подвиг.

  Държавният глава поздрави учителите, ръководители и менторите на олимпийските ни отбори за умението да научат младежите на знания, борбеност и последователност. Президентът Радев заяви, че е необходим по-голям ангажимент на държавните институции за усилията на отборите по природни науки.

  „Вие сте най-важната инвестиция в нашето бъдеще, за да бъде България просперираща, със силна икономика и институции, да бъде държава, която гледа смело напред във все по-динамичното и високотехнологично бъдеще“, заяви Румен Радев.

  За 2023 г. на международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от тях са златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 12 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 13 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 16 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 17 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство