петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1304 прочитания

  Women in IT: Димитрина Гинева, Engineering Manager, Liveperson

  В ИТ индустрията жените са равнопоставени на мъжете и се насърчава естествената конкуренция, казва Димитрина
  18 декември 2023, 12:20 a+ a- a

  Снимки: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени. Запознайте се с Димитрина Гинева, Engineering Manager, Liveperson.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завършила съм бакалавърска и магистърска степен по специалност „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет във Варна. Преди това завърших Икономически техникум в Шумен, със специалност „Машинна обработка на информация“.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  При мен мотивацията дойде от предмет, а не от човек. Получи се нещо като любов от пръв поглед между мен и първия Правец 8С, до който имах невероятния късмет да се докосна. Тогава още бях дете, но любознателността ми и чисто детския интерес ме тласнаха много силно да проучвам какви са тези машини и за какво могат да бъдат използвани. Единствено бях чувала, че ги използват за тежки изчисления.

  Любопитството не угасваше и като ученичка в началните класове вече знаех, че искам да се занимавам с програмиране и компютри. Математиката ми беше любимият предмет и всичко лека-полека си дойде на мястото. Четях и търсех литература в библиотеката, но всичко беше в рамките на любопитството и опознавателни опити с езиците за програмиране.

  След осми клас се записах в паралелка, която е с профил „Икономически науки, информатика и математика“. Тогава все още не знаех пълния капацитет на компютрите, те все още не бяха навлезли в нашето ежедневие. Но тези четири години определено засилиха моя интерес, защото още тогава видях динамиката, с която се развиваше тази сфера. След дипломирането си бях категорична, че ще продължа с инженерна, а не икономическа специалност.

  През тези години се запознах с доста стари езици като Basic и Pascal, които ми дадоха доста добра основа да развия абстрактно мислене, да го свържа с математиката и да започна да прилагам наученото в разрешаването на някои не толкова стандартни проблеми. В университета вече надграждах наученото и се втурнах да си търся работа с желание да покажа на какво съм способна.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Докато бях студентка, възможностите за работа не бяха много, но успях да започна работа в малка българска фирма и се включих в проект с разработката на web страници. Въпреки че техническите задачи не бяха много предизвикателни, те ми дадоха много добър поглед върху структурата на работата с големи проекти. Помогнаха ми да видя различните аспекти на един проект, което ми беше много полезно в бъдеще. Докато все още си търсех работа, разбрах, че всяка фирма си има специфични проекти и специфични изисквания, и знанията от университета ми дават добра основа, но истинското учене тепърва започва. И след няколко сменени позиции разбрах, че никога не свършва.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента съм ръководител (Engineering Manager) на екип с програмисти (Software Development Engineers) в Liveperson. Голяма част от ежедневието ми е заето с това да разпределям и синхронизирам изпълнението на различни задачи, динамично да подреждам приоритетите в екипа в зависимост от настъпилите промени в него и извън него и съответно да търся решение за възникналите ситуации. Моята основна задача е да помагам на колегите си и заедно да разработваме нововъведения в нашите продукти и услуги. По този начин ние се грижим нашите клиенти да получават иновативни решения за техния бизнес.

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Това са ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквам. Смея да кажа, че работният ми ден е много динамичен и винаги може да ме изненада с нещо ново и интересно, от което да придобия нови знания и различен поглед върху дадена ситуация. Удовлетворението от това да пребориш даден комплексен казус и да получиш положителна обратна връзка от други екипи, колеги или клиенти, е най-големият мотиватор.

  Усещането, че аз и екипът допринасяме за развитието на бизнеса на нашите клиенти и това ги кара да се чувстват доволни, е изключително приятно. Позицията, която заемам, изисква да бъда винаги гъвкава и способна да се адаптирам към предизвикателни ситуации и да търся решение дори когато нещата изглеждат невъзможни. Няма невъзможни неща, всичко може да бъде направено – този урок научих още в началото на моята кариера.

  Нововъведенията, които въвеждаме с колегите ми в голяма си част са уникални и специфични. Технологиите и технологичните предизвикателства, с които се сблъскваме доста често, ни предизвикват и правят ежедневието вълнуващо и разнообразно. Тази динамика ни прави креативни и търсещи нови и нестандартни решения и подходи, кара ни да се движим напред и да излизаме постоянно от зоната си на комфорт.

  Другото мотивиращо и интересно нещо в работата ми са моите колеги. Харесва ми да работя в екип и да помагам на колегите да се развиват, да вървят напред и да стават по-добри и по-успешни. Да не се страхуват от предизвикателствата, а напротив, да ги търсят и да гледат на тях като средство за развитие и нещо, което ще поддържа ежедневието им интересно. Усещането за работа в екип е много важно, защото, освен че споделяме общи цели и предизвикателства, много често има какво да научим един от друг не само от технологична гледна точка, но и като личности.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Аз съм много динамична и отворена към новостите, старая се да се усъвършенствам във всеки един аспект, всеки ден. Ръководя се от принципа: „Когато слушам и наблюдавам, винаги мога да науча нещо ново, когато говоря и демонстрирам, ще повтарям само това, което вече знам“. Старая се да си вземам по нещо от всички хора, с които общувам, обичам да наблюдавам и тяхното поведение и да търся причините в техните действия и решения.

  Това ми дава едно по-абстрактно разбиране, особено приложимо за работа в екип.
  Имала съм много успешни лидери и хора, които съм приемала за мои ментори в различни ситуации, от които съм черпила опит в личен и професионален план. Имала съм много ръководители и колеги, които са ме тласкали към нещо ново, и наистина смятам, че можем да научим нещо от всеки човек и ситуация. Но най-големите ми вдъхновители си остават моите учители от техникума и университета, които насърчаваха моето любопитство и хъс за непрестанно четене и развитие в технологиите.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Имаше период, в който жените в ИТ компаниите не бяха толкова много и инженерните позиции не бяха разпространени сред жените. В началото на моята кариера е имало екипи, в които съм била предимно сред мъжки колектив, но от доста време нещата вече не стоят така. ИТ компаниите отдавна гледат по различен начин на жените и оценяват техните способности да внасят баланс и спокойствие на работното място.

  Моите наблюдения са, че жените са се доказали като силни лидери и също толкова добри инженери колкото мъжете. В ИТ сферата диверсификацията се случи отдавна. Предизвикателства срещаме всички и те по-скоро са свързани със самата сфера - динамичната среда, бързо променящи се технологии, кратки срокове и моментно вземане на решения. Така посрещаме нуждите и клиентите и винаги сме конкурентоспособни.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Мисля, че това определено е клише от едни отдавна отминали времена. Индустрията е много по-различна от преди 15 – 20 г. Моето усещане е, че в ИТ индустрията жените са равнопоставени на мъжете и се насърчава естествената конкуренция. Жените могат да се развиват също толкова успешно, колкото и мъжете. Когато започнах работа в тази сфера, броят на жените в нея беше доста по-малък, отколкото е сега, но аз винаги съм се чувствала равнопоставена и уважавана от колегите си и винаги сме работили като екип.

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Чувала съм доста клишета, но моят опит ми показа, че те са доста неверни и са по-скоро стереотипни разбирания. Реално във всяка индустрия има клишета. Смятам, че всичко опира до човека, неговите качества и желание за работа в дадена сфера.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Имам доста интереси и хобита, обръщам особено внимание на спорта, движението, здравословното хранене и разходките в планината. Обичам да чета книги и да пътувам. Обожавам времето със семейството си и съчетавам хобитата си с почивки и срещи с приятели.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  ИТ сферата е доста популярна и привлекателна през последните години, и се наблюдава все по-голям интерес не само сред жените, но и сред младежите. Все повече подрастващи проявяват любознателност и интерес в тази посока. Причините са много, но основната според мен е, че в ежедневието си сме заобиколени все повече от всякакви устройства, управлявани от компютри, което предизвиква засилен интерес към работата с тях. Но каквито и да са мотивите за увеличения интерес към ИТ сферата, за мен най-важното е да обичаш това, което правиш.

  Да гледаш на него като на хоби, а не като професия. Това е един от основните фактори, който ще накара младите да ходят на работа с желание и ще ги мотивира да се развиват все повече. Ще им носи и удовлетворение от свършената работа. А не е ли това едно от най- важните неща?

  От друга страна, ИТ сферата се разви в различни посоки и стана много обширна през последните години. Обхваща много различни профили от хора. Някои от позициите дори не са толкова технически и не изискват математически познания или предишен опит, а различни други умения. Моят съвет към момичетата е: поинтересувайте се, разгледайте и преценете дали има длъжности и специализации, в която бихте се чувствали добре. Изберете това, което ви харесва и би ви доставило удоволствие. Хубавото е, че сферата е много динамична и предоставя възможности за постоянно развитие и промяна.

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 5 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 6 часа
  преди 8 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 9 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 10 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители