четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  902 прочитания

  Историческо: ЕС договори правила за регулиране на AI

  Колкото по-висок е рискът от AI системите, толкова по-строги ще са правилата, предвижда споразумението
  11 декември 2023, 11:09 a+ a- a

  сн: Istock

  След 3-дневни преговори председателството на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха временно споразумение за правила за изкуствения интелект (ИИ), така наречения закон за изкуствения интелект. Целта е да се гарантира, че системите с ИИ, пуснати на европейския пазар и използвани в ЕС, са безопасни и зачитат основните права в ЕС.

  ЕП описа правилата като първия закон в света за изкуствен интелект (ИИ). Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон определи решението като "Историческо!"

  Основната идея е да се регулира изкуственият интелект, като се следва „базиран на риска“ подход: колкото по-висок е рискът, толкова по-строги са правилата.

  Изискванията са насочени върху най-рисковите употреби на ИИ от компании и правителства, например в сферата на правоприлагането и работата на важни услуги за гражданите в банки, училища и работни места.

  За системите с ИИ, класифицирани като високорискови (поради тяхната значителна потенциална вреда за здравето, безопасността, основните права, околната среда, демокрацията и върховенството на закона), бяха договорени ясни задължения. Системите с изкуствен интелект, използвани за влияние върху резултата от изборите и поведението на избирателите, също се класифицират като високорискови.

  Гражданите ще имат право да подават жалби относно системи с изкуствен интелект и да получават обяснения относно решения, базирани на високорискови системи с изкуствен интелект, които засягат техните права.

  Добавени са нови разпоредби за ситуации, при които AI системите могат да се използват за много различни цели ( AI с общо предназначение ) и където AI технология с общо предназначение впоследствие се интегрира в друга система с висок риск.

  Ще бъдат разрешени високорискови системи с ИИ, но при спазване на набор от изисквания и задължения за получаване на достъп до пазара на ЕС.

  За някои употреби на AI рискът се счита за неприемлив и следователно тези системи ще бъдат забранени от ЕС. Споразумението забранява, например, манипулиране на когнитивното поведение, нецелесъобразно събиране на лицеви изображения от интернет или записи от камери за видеонаблюдение, разпознаване на емоции на работното място и в образователни институции, системи за социално оценяване или биометрична категоризация за извеждане на чувствителни данни, като сексуална ориентация или религиозна принадлежност.

  AI системите, които представляват само ограничен риск, ще бъдат предмет на много леки задължения за прозрачност, например разкриване, че съдържанието е генерирано от AI.

  Неспазването на правилата може да доведе до глоби, вариращи от 7,5 милиона евро или 1,5% от световния оборот до 35 милиона евро или 7% от оборота, взависимост от нарушението и размера на компанията.

  Споразумението сега ще трябва да бъде официално прието от Европейския парламен и от държавите членки, за да стане закон на ЕС.

  Законът за ИИ следва да се прилага две години след влизането му в сила, с някои изключения за конкретни разпоредби.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Ще обменяме автоматично данъчна информация със САЩ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, подписаха споразумение
  преди 14 часа
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 15 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 1 ден
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 1 ден
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции