вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2129 прочитания

  Първите дни в Kaufland България

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в компанията от Станислав Тодоров - Експерт „Обучение, развитие и мотивиране“
  11 декември 2023, 11:43 a+ a- a

  Станислав Тодоров - Експерт „Обучение, развитие и мотивиране“ в Kaufland България. Снимка: Личен архив

  В новата рубрика на Economy.bg „Първите дни в...“ HR професионалисти във водещи компании в България разказват какъв е процесът на въвеждане на нови служители. Как се случва и колко време отнема периодът по онбординг, какво да очакват новите служители в своя първи работен ден и как компанията подпомага успешната адаптация на новите си колеги? Повече за процеса по въвеждане на нови служители в Kaufland България разказва Станислав Тодоров - Експерт „Обучение, развитие и мотивиране“ в компанията.

  Станислав има шестгодишен опит в областта на човешките ресурси, като е работил за международни компании в телекомуникационния, банковия, автомобилния и ритейл сектора. Има бакалавърска и магистърска степен в направление „Икономика на човешките ресурси“ в УНСС. През изминалите години и до днес, основният му фокус е насочен към темите, ориентирани към обучение и развитие, като най-силно изразените му компетенции са в областта на организационния дизайн, фасилитиране на обучения за меки умения (soft skills), системи за оценка на представянето, оnboarding процес. В свободното си време спортува активно волейбол и ски.

  Разкажете ни какво да очаква Ваш нов колега в първия си работен ден в компанията? В колко часа и къде (виртуално или на живо) ще започне работният му ден и кой ще е първият човек, с когото ще се запознае?
  В Kaufland България се стремим да направим процеса при постъпване на нова работа максимално плавен и не толкова напрегнат, защото всеки от нас знае колко емоции изпитва човек в началото – с нови колеги и в нова среда.За целта в първия си ден  новите ни колеги, независимо дали постъпват в Централен офис, Централен склад или филиална мрежа са посрещани винаги от своя пряк ръководител. Той има задачата да приобщи новия член на екипа, да го представи на колегите и да съдейства в процеса на адаптация. След приключване на всички задължителни процеси (подписване на договор, получаване на онбординг пакет,  провеждане на инструктаж, осигуряване на необходимата техника/облекло и др.) първият работен ден е отреден за запознаване с колегите и обиколка на работното място. По този начин осигуряваме едно по-плавно и структурирано преживяване, започнало още по време на кандидатстването и интервюто за работа.

  Как подпомагате новия служител да се чувства добре дошъл и интегриран в екипа и организацията?
  Както вече споменах, в Kaufland България сме наясно, че започването на нова работа може да бъде доста напрегнато изживяване и е напълно възможно да се случи както на хора, които тепърва започват своя кариерен път, така и на такива с повече професионален опит. Ето защо основна цел за нас е да оказваме подкрепа на всеки нов колега. Имаме специална програма за въвеждане (онбординг), която се основава на три ключови елемента: отношение, информация и обучение, като прилагаме освен стандартните подходи и един по-неформален стил на представяне на важните теми. Разчитаме много и на прилагането на компетентностния ни модел, за да пресъздадем атмосферата и културата в компанията.

  Спрямо различните позиции/отдели какви обучения преминават новите служители?
  Обученията, които сме заложили във въвеждащите програми, са специфични спрямо звеното, в което ще започне новият колега. Всяка една от програмите включва общовалидни елементи, като въвеждаща презентация и онлайн обучения, обхващащи всички законови и задължителни вътрешнофирмени процеси. В допълнение  спрямо естеството на работа и заеманата длъжност се залагат специфични онлайн и/или присъствени обучения, които надграждат знанията и уменията на колегите и внасят повече яснота относно отговорностите, които всеки от нас поема. Огромен плюс в интегрирането на новите колегите е и възможността всеки да заявява свободно обучения, свързани с работните му задължения, без значение от стажа му  в компанията. В допълнение разполагаме и с богат избор от трейнинги по меки и технически умения, така че всеки колега разполага с постоянни възможности за развитие. Вярваме и живеем мотото на компанията, че който не става по-добър, престава да бъде добър.

  Кои са участниците от страна на компанията в процеса на онбординг и каква е тяхната роля?
  Безспорно ключовата роля е на прекия ръководител, който е най-силно въвлечен във въвеждащото обучение на новите колеги в екипа. Нашите ръководители имат отговорността да разработват индивидуални планове за обучение за всеки нов член на екипа, които да отчитат спецификата на ролята, функцията и отговорностите. В различните етапи на въвеждането, ръководителите провеждат индивидуални и/или екипни практически сесии за новия колега, чрез които се цели той да бъде въведен в темите и отговорностите си и по-лесно интегриран в колектива. Паралелно с това се провеждат и разговори за обратна връзка, за да се проследи до каква степен са усвоени темите и дали има необходимост от допълнителни мерки и дейности, като например допълнителни инициативи. Другата изключителна важна роля, която изпълняват нашите ръководители, е да изградят и поддържат екипната синергия и да ускорят приемането на новия служител от екипа. 

  Какви са инструментите и ресурсите, които предоставяте на новите служители, за да им помогнете да се адаптират по-лесно?
  Разнообразието на различни структури и позиции изисква от нас да предоставяме едновременно както общодостъпни инструменти и ресурси, така и по-специфични.  Въвеждащата презентация е един от примерите за общодостъпен ресурс, който е неразделна част от въвеждащите програми за всяка една от трите основни бизнес структури на Kaufland България. Други подобни ресурси са всички онлайн обучения, които се намират в нашата вътрешна система за обучение и се залагат стандартно на всеки новоназначен колега. Относно специфичните инструменти ние залагаме на три основи елемента: специално създадените вътрешни въвеждащи програми по позиции; каталог с обучения с над 30 различни теми, които се осъществяват в партньорство с външни доставчици и безплатен достъп до външни платформи за обучения, например LinkedIn Learning. Също така, за нас е важно да има социални събития, в които създаваме една по-неформална среда, която предразполага за по-добро опознаване между колегите или споделяне на общи интереси (йога в офиса, дегустации, фирмени събития, социални и дарителски инициативи и др.). 

  Колко време обикновено отнема целият процес на онбординг, включително подготовката и обучението?
  Процесът може да варира от няколко седмици до няколко месеца. Тъй като Kaufland България е част от Schwarz групата, имаме вътрешни интернационални процеси, в които има заложени концепции за въвеждане на определени позиции с фиксирана продължителност (например 2 седмици или 6 месеца), като след това тяхното обучение продължава с така известния подход за придобиване на знания on-the-job training.  В голяма част от случаите разполагаме с пълната свобода да адаптираме индивидуално продължителността на въвеждане на всеки нов колега. Подготвяме индивидуален план за въвеждане предварително и в него включваме специфични обучения, ключови теми и проекти, опознавателни и проектни срещи с други екипи, които могат лесно да се адаптират като продължителност спрямо индивидуалното темпо и обратната връзка на новия служител. 

  Какви предизвикателства срещате най-често в процеса на онбординг и как се справяте с тях?
  Много често новите колеги се притесняват дали ще покажат най-доброто от себе си по време на обучението си в самото начало, и това понякога ги възпира до покажат пълния си потенциал. Това е съвсем естествено, тъй като са налице редица обстоятелства като нова, различна работна атмосфера, нови колеги, процеси, структура и пр. Стремим се да ангажираме и мотивираме новите членове на екипа най-вече с отношение и корпоративна култура. Тук нашите ръководители са фокусирани върху формалното и неформалното приобщаване на новия колега, като му помогнат максимално бързо да намери своето място в екипа, осигурявайки му възможност да работи в тясно сътрудничество с колегите си и да учи спецификите на ролята си в движение. Вярваме, че знания и умения се усвояват най-бързо и ефективно чрез практика, а добрата комуникация се случва с инициирането на открит и градивен диалог, с ясни разговори и конструктивна обратна връзка.

  Какво бихте посъветвали Ваш бъдещ служител – как да се подготви за първия си работен ден във Вашата компания?
  Преди всичко да бъдат себе си, защото в Kaufland ценим индивидуалностите – именно те ни правят толкова успешни. И нека да бъдат спокойни за всичко останало, защото ние ще се погрижим това ново предизвикателство да бъде приятно, полезно и ценно преживяне.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Кауфланд България ЕООД енд Ко КД в JOBS.bg

   

  Вижте още от рубриката ПЪРВИТЕ ДНИ В...

  Първите дни в Аурубис България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 18 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 19 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата