събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  742 прочитания

  „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ ще създадат развоен център

  В Токио икономическият министър участва в официалното отбелязане на 50 години от първата продажба на българско кисело мляко в Япония
  04 декември 2023, 14:20 a+ a- a

  За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“. Партньорството между двете компании е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в Токио, където в централата на японската корпорация беше официално отбелязана 50-годишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

  Сътрудничеството между българската държава и „Мейджи“ стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95% от японците.

  В Токио икономическият министър се срещна с президента на „Мейджи Холдингс“ г-н Кадзуо Кавамура и с президента на компания „Мейджи“ г-н Кацунари Мацуда. На срещата с ръководството на японската корпорация стана ясно, че предстои създаването на съвместен изследователски център между българското държавно дружество „Ел Би Булгарикум“ и японската компания. Той ще бъде насочен към развитието на нови проекти и проучването на нови общи пазари, както и към навлизането в други сектори. През следващата седмица се очаква представители на „Мейджи“ да пристигнат в София за финализиране на проекта.

  Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.

  „Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от основните ни приоритети. Очакваме новият проект да стартира в България през следващата година. Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години.“, каза Богданов.

  „България винаги ще бъде надежден икономически партньор, на който Япония може да разчита“, каза още министър Богданов. Той акцентира на факта, че въпреки наблюдаваната рецесия в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%. За третото тримесечие на годината страната ни се нарежда в топ 5 по икономически растеж в рамките на ЕС.

  Богданов е на официална визита в Япония, където ще се срещне и с г-н Нишимура Ясутоши, министър на икономиката, търговията и индустрията, както и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC), г-н Нобумицу Хаяши.

  В българската делегация участват още зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Ивайло Лилов, посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева и други.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 18 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 18 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 19 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 20 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 22 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI