петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  646 прочитания

  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината

  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  30 ноември 2023, 10:03 a+ a- a

  Снимка: МЕ

  Проектът на Закон за насърчаване на електрическата мобилност и предварителната оценка на въздействието му ще бъдат обявени за обществено обсъждане до края на годината. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков по време на кръгла маса: „Предизвикателства пред устойчивата мобилност. Отключване потенциала на България“.


  Зам.-министър Гиков подчерта, че при подготовката на законопроекта, усилия са обединили представители на широк кръг от заинтересовани страни – министерства, електроразпределителни дружества, регулаторни органи, компании, изграждащи зарядна инфраструктура и неправителствени организации, като Министерството на иновациите и растежа е водещата държавна институция.

  Гиков каза още, че при последните дискусии фокус е бил поставен върху създаването на фонд, чийто финансов ресурс да бъде насочен основно към насърчаването на закупуване на електроавтомобили и изграждане на зарядна инфраструктура за тях. Управляващ орган на фонда се предвижда да бъде Министерството на иновациите и растежа. Паралелно с основаването му ще бъде сформиран и Консултативен съвет, съставен от съответните заинтересовани страни, който в реално време да дава обратна връзка по отношение на ефективното функциониране на фонда и закона като цяло.

  „Една от основните цели на закона в съответствие с европейските директиви е до 2026 г. България да има поне 30 000 електроавтомобила и поне 10 000 зарядни точки”, заяви Гиков. Зам.-министърът определи второто изискване като амбициозно и допълни, че ролята на общините в тази връзка ще е ключова.

  Предвижда се икономическите субекти, които участват в процеса за насърчаване на електромобилността да бъдат подкрепени с определен микс от грантове и дългови финансови инструменти.

  След като бъде гласуван Законът за насърчаване на електрическата мобилност и бъде създаден фондът, се предвижда провеждане на информационна кампания, на която да бъдат разяснени възможностите и спецификите, адресирани в закона. По този начин България ще направи решителна крачка в посока подобряване качеството и безопасността на средата, в която живеем.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 11 часа
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 11 часа
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 18 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 19 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава