петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  922 прочитания

  Икономиката на Япония се сви

  През третото тримесечие третата по големина икономика в света се свива с 2,1%
  16 ноември 2023, 15:30 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Брутният вътрешен продукт (БВП) в третата по големина икономика в света се сви с 2,1% през третото тримесечие, показват правителствени данни, което е много по-голям спад от средната пазарна прогноза за годишен спад от 0,6%. Той последва ръст от 4,5% през предходното тримесечие, припомня „Ройтерс“.

  Данните показват, че упорито високата инфлация оказва влияние върху разходите на домакинствата и увеличава затрудненият за производителите от забавянето на глобалното търсене, включително в Китай.

  Данните отразяват слабото потребление и капиталови разходи, разбивайки надеждите на политиците за възстановяване на вътрешната активност след пандемията, което да компенсира по-слабото външно търсене от Китай и другаде.

  Потреблението остава непроменено в шериода юли-септември, след като се понижи с 0,9% през предходното тримесечие, което не достигна средната прогноза на икономистите за растеж от 0,2%.

  Капиталовите разходи намаляват с 0,6% през третото тримесечие след спад от 1,0% в периода април-юни, обърквайки пазарните прогнози за ръст от 0,3% и поставяйки под съмнение мнението на Японската централна банка, че стабилните корпоративни инвестиции ще подкрепят растежа.

  Външното търсене намали с 0,1% БВП през юли-септември, в съответствие с очакванията, тъй като увеличението на вноса на услуги компенсира нарастването на износа на автомобили.
  Въпреки че слабата йена даде неочаквани печалби на големите износители, заплатите не се повишиха достатъчно бързо, за да компенсират домакинствата за постоянното нарастване на инфлацията. Коригираните спрямо инфлацията реални заплати, барометър на покупателната способност на потребителите, намаляват с 2,4% през септември спрямо година по-рано, за да отбележат 18-и пореден месец на спад.

  Премиерът Фумио Кишида засили призивите към фирмите да увеличат заплатите и обяви пакет от мерки за смекчаване на икономическия удар от нарастващите разходи за живот, въпреки че анализатори се съмняват, че мерките ще имат голям ефект за стимулиране на икономиката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 15 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния