петък, 23 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  578 прочитания

  Пътеводител на дигиталния стопаджия: Професия Brand Manager

  За изискванията и отговорностите на позицията разказва Павлина Георгиева – Brand Manager в SoftUni Digital
  15 ноември 2023, 17:30 a+ a- a

  Снимка: Павлина Георгиева – Brand Manager в SoftUni Digital

  Бранд може да бъде всеки продукт, услуга или концепция с условието да се отличава от останалите. На практика всеки бизнес е бранд или поне има потенциала да се превърне в такъв с правилните насоки.
  Тук идва ролята на бранд мениджъра, с която днес отблизо ще ни запознае Павлина Георгиева – Brand Manager в SoftUni Digital.

  Здравей, Павлина, какво можеш да ни споделиш за ролята на Brand Manager?
  Ролята на Brand Manager-а търпи различни интерпретации в зависимост от контекста на компанията, в която се изпълнява. В основата ѝ обаче винаги стои изграждането и поддържането на подходяща репутация на бранда на съответната бизнес организация. Това може да се случи както чрез построяването на правилната комуникационна политика, съобразена с аудиторията, до която желаем да достигнат точните послания, мисия и визия, така и посредством визуална идентичност, медийно присъствие и други.
  Brand Manager-ът е този, който управлява процесите, свързани с разпознаваемостта и имиджа на бранда на компанията, за която работи. Като не е необходимо винаги да участва пряко в споменатите процеси, често е достатъчно да ги регулира с помощта на ясно изразени насоки както към собствения му екип, така и към други звена и отдели в организацията. Негова е отговорността по разбираем начин да предаде идентичността и посланието на бранда, така че същите да бъдат комуникирани оптимално от всеки служител на компанията към потенциални и реални клиенти и партньори.

  Какви техники могат да се използват за повишаване видимостта и разпознаваемостта на една марка?
  За да се повишат видимостта и разпознаваемостта на една марка, на първо място е необходимо да има ясно изразена комуникационна политика и визуална идентичност. Първата съдържа ключови параметри за компанията, каквито са нейното стойностно предложение към потребителите, мисия и визия. Логото, цветовете и шрифтовете на бранда пък са тези параметри, които достигат до аудиторията изцяло невербално, но за сметка на това допринасят значително за изграждането на силна емоционална връзка с нея. Замислете се за извитата дъга на Nike или димящата чаша с кафе на Java – и двете лога говорят без думи на потребителите си и ги приобщават към марката.
  След като вече имаме конкретно насочена комуникационна политика и визуална идентичност, много по-сигурно и ефективно могат да се предадат основните послания на марката чрез органично съдържание, медийни участия, платени реклами, събития, награди, партньорства и други.

  Кои са най-големите предизвикателства пред един Brand Manager?
  Най-големите предизвикателства са свързани с умелото координиране на разнообразието от процеси и хора, които стоят зад изграждането и поддържането на един бизнес бранд. Без значение дали говорим за управление и планиране на съдържание, за мониторинг на медийните изяви, или справяне с негативни коментари във виртуалното пространство, всичко следва да се случва в синхрон, да се реагира в необходимите срокове и да се вземат бързи и коректни решения.
  Разбира се, при наличие на добри организационни качества и проактивно мислене в посока на разрешаване на възникващите казуси работата на Brand Manager-a може да носи истинско удовлетворение и да бъде силно мотивираща. Особено ако разчитате на талантливи и отговорни експерти в екипа си, какъвто се радвам да е моят случай.

  Какви качества е препоръчително да притежава Brand Manager-ът?
  При всички положения трябва да бъде грамотен на много и различни нива – в изказа си, в комуникационните си умения, в цялостните си маркетингови познания. Важно е да има комплексни познания по дигитален маркетинг, за да може да управлява присъствието на даден бранд ефективно и успешно в различните комуникационни канали.
  Дипломатичността, последователността и търпението също играят ключови роли в професията на Brand Manager-а. Правилните подход, думи и стратегии спрямо различните ситуации и личностни характери допринасят значително за постигането на желана репутация за марката и поддържането на здравословна екипна среда.
  Не на последно място е и способността за ежедневно справяне с различни творчески, организационни, оперативни и лидерски задачи, така че работата да върви гладко и да води до позитивни резултати.

  Какъв съвет би далa на хората, които са избрали професията Brand Manager?
  Ако вече притежавате професионални компетенции в областта на управлението и планирането на процеси, касаещи вътрешното съдържание, ПР комуникациите, репутацията на марката, вече имате една добра основа.
  Остава да я надградите, развивайки личностни качества като дипломатичност, емпатия, спокойствие и проактивно мислене при разрешаване на казуси. Работете върху комуникационните си умения, защото от начина, по който представяте своите предложения и изисквания към колеги, клиенти и партньори, ще зависи дали, в какви срокове, и доколко качествено ще бъдат изпълнени те.
  В случай че ръководите екип, бъдете за хората си този лидер, който винаги сте искали да имате. Ценете ги, демонстрирайте доверие и благодарност към отдадеността им, помагайте им ефективно. И винаги помнете откъде сте тръгнали и кой ви е подал ръка по пътя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 6 часа
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 7 часа
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 8 часа
  преди 11 часа
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията