петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1435 прочитания

  За 4 години достигнахме 450 души

  Сава Чорбаджиев, Управител на Бадер България, за разширяването на производството в Русе, трудно ли се намират таланти и бъдещето на бизнеса
  30 октомври 2023, 10:38 a+ a- a

  Сава Чорбаджиев е Управител на Бадер България от самото създаване на компанията през 2019 г. Преди това той има управленски опит в Булгартабак, KPMG България и Холсим България. Завършил е финанси и кредит в УНСС София. (Снимка: Бадер България)

  Наскоро Бадер България съобщи, че разширява производството си в Русе. Economy.bg се свърза с г-н Сава Чорбаджиев, за да разкаже повече за това какво наложи разширяването, какъв е пазарът на труда в региона и как очаква да се развие бизнесът в следващата година.


  Какво наложи разширяването в нова сграда?
  Разширяването е предизвикано от органичния растеж на Бадер България, натрупания опит и изграденото доверие у клиентите ни за последните 5 години. От друга страна, със стартирането на процеси по кроене на кожа в Русе се редуцира въглеродният отпечатък на крайния продукт чрез намаляване разходите за транспорт на разкроена кожа между Полша и България. Не на последно място е и войната в Украйна, тъй като клиентите търсят допълнителен производствен капацитет на по-сигурно място.

  Каква беше инвестицията?
  Инвестицията е в размер на над 10 милиона лева.

  Какви са плановете Ви за растеж?
  Следващата ни цел е да утилизираме така изградения капацитет от машинен парк и сграден фонд с добре обучени оператори и специалисти, за да посрещнем нарасналото търсене на нашата продукция.

  Възнамерявате ли да се разширявате извън Русенския регион?
  Към този момент нямаме такива планове.

  Лесно ли намирате необходимите кадри за новите работни места?
  В условията на много ниска безработица в града, застаряване на населението, миграцията на хора от региона и не на последно място, слабата заинтересованост на младите хора към физическа работа, ние, както всички предприятия в региона и страната, изпитваме недостиг на работна сила. Но вярвам, че се справяме сравнително добре – от 0 служители през 2019 година за малко над 4 години достигнахме до 450 души персонал към настоящия момент.

  Как се справяте с този проблем?
  В Бадер България имаме специализиран Учебен център, в който обучаваме всички новоназначени оператори шевно производство. Квалифицираните ни треньори могат да обучат дори и хора, които никога не са сядали на шевна машина и имаме десетки примери за това. Въпреки спецификата на нашето производство всеки, който има желание, би могъл да бъде обучен от нас и да стане напълно квалифициран оператор.
  Освен това е честа практика да предлагаме на служителите си от производството и мениджмънта постоянни обучения, тренинги и квалификационни курсове. Не е случайност, че имаме доста примери и за кариерно развитие в компанията – мениджъри, които са започнали в Бадер България като част от производството ни.

  В лицето на затягаща се парична политика в световен мащаб как очаквате да изглежда бизнесът в следващата година?
  Относно затягащата се парична политика и по-специално увеличаващите се лихви не мисля, че те ще повлияят чак толкова осезаемо на пазара на автомобили, от чието състояние ние пряко зависим. Имайки предвид, че работим за премиум марки като Audi, BMW и Mercedes и също, че едва наскоро индустрията излезе от кризата с чиповете, смятам, че търсенето на автомобили, оборудвани с наши салони, е сравнително устойчиво. Това ми дава увереност, че следващата бизнес година ще е добра за нас.
  Разбира се, в светлината на международните събития от последно време, не бих посмял да дам прогноза или оценка за бизнес климата като цяло.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 15 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния