петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  906 прочитания

  Нобеловата награда за икономика бе присъдена на Клаудия Голдин

  За разкриването на основните двигатели на различията между половете на пазара на труда
  09 октомври 2023, 14:46 a+ a- a

  Кралската шведска академия на науките присъди наградата Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел за 2023 г. на Клаудия Голдин, Харвардски университет, Кеймбридж, Масачузетс, САЩ, „за това, че подобри нашето разбиране за резултатите на пазара на труда на жените“.

  Тазгодишният лауреат по икономически науки, Клаудия Голдин, предоставя първия изчерпателен отчет за доходите на жените и участието на пазара на труда през вековете. Нейното изследване разкрива причините за промяната, както и основните източници на оставащата разлика между половете.
  Жените са значително по-слабо представени на световния пазар на труда и когато работят, те печелят по-малко от мъжете. Клаудия Голдин е претърсила архивите и е събрала над 200 години данни от САЩ, което ѝ позволява да демонстрира как и защо разликите между половете в доходите и нивата на заетост са се променили с времето.

  Илюстрации: © Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

  Голдин показва, че участието на жените на пазара на труда не е имало възходяща тенденция през целия този период, а вместо това формира U-образна крива. Участието на омъжените жени намалява с прехода от аграрно към индустриално общество в началото на деветнадесети век, но след това започва да се увеличава с разрастването на сектора на услугите в началото на двадесети век. Голдин обяснява този модел като резултат от структурна промяна и развиващи се социални норми по отношение на отговорностите на жените за дома и семейството.

  През двадесети век нивата на образование на жените непрекъснато се повишават и в повечето страни с високи доходи сега те са значително по-високи от тези на мъжете. Голдин демонстрира, че достъпът до противозачатъчни хапчета играе важна роля в ускоряването на тази революционна промяна, като предлага нови възможности за планиране на кариера.
  Въпреки модернизацията, икономическия растеж и нарастващия дял на заетите жени през двадесети век, за дълъг период от време разликата в доходите между жените и мъжете почти не се преодолява. Според Голдин част от обяснението е, че образователните решения, които оказват влияние върху възможностите за кариера през целия живот, се вземат в сравнително ранна възраст. Ако очакванията на младите жени се формират от опита на предишните поколения – например техните майки, които не са се върнали на работа, докато децата не са пораснали – тогава развитието ще бъде бавно.

  В исторически план голяма част от разликата в доходите между половете може да се обясни с разликите в образованието и избора на професия. Голдин обаче показва, че по-голямата част от тази разлика в доходите сега е между жените в една и съща професия и че до голяма степен възниква с раждането на първото дете.

  „Разбирането на ролята на жените в труда е важно за обществото. Благодарение на революционното изследване на Клаудия Голдин сега знаем много повече за основните фактори и кои бариери може да се наложи да бъдат преодолени в бъдеще“, казва Якоб Свенсон, председател на Комитета за наградата за икономически науки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 12 часа
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 12 часа
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 19 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 20 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава